IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин създава ново поколение олигарси милиардери

Те управляват конфискуваните западни активи, в много от случаите имат бизнес опит, но развитието им ще е ограничено заради международната изолация на Русия

17:30 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Владимир Путин създава ново поколение руски милиардери. Откакто застана начело на властта в Русия преди четвърт век, руският президент първо потули олигарсите в страната от ерата на 90-те години на миналия век, след което помаза ново поколение магнати, често избирани сред старите му колеги в руските разузнавателни служби.

Сега се появява трета вълна от бъдещи олигарси: магнати, избрани от Путин да притежават и управляват активи, конфискувани от западни компании, пише Ройтерс. Те може и да са по-ориентирани към бизнеса, но ще си останат също толкова подчинени, колкото и предшествениците им, допълва агенцията.

Първата вълна олигарси в Русия натрупа богатството си от приватизацията в началото на 90-те години при тогавашния президент Борис Елцин. На някои им беше позволено да продължат да управляват богатството си, стига да спазват правилата на Путин, който смени Елцин на президентския пост.

Такъв е случаят с Владимир Потанин, собственик на металургичния гигант Norilsk Nickel на стойност 24 млрд. долара, и Олег Дерипаска, ръководител на огромна индустриална империя с преобладаващи алуминиеви активи.

Някои от това първо поколение олигарси платиха висока цена за противопоставянето си на Путин. Борис Березовски, който натрупа богатството си от петрол, автомобили и медии, преди да емигрира във Великобритания след разрив с Путин, е мъртъв. Михаил Ходорковски, основател на бившия петролен гигант „Юкос“ и някога най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в сибирски затвор, защото се опита да се занимава с политика.

Други прехвърлиха по-голямата част от богатството си в чужбина, но поддържат добри отношения с Кремъл, като бившия петролен магнат Михаил Фридман, чиито активи сега се управляват от неговата базирана в Люксембург холдингова компания LetterOne.

Путин има малко причини да се тревожи за втората вълна милиардери, които той издигна, след като стана президент. Те са негови приятели и бивши колеги от дните му като агент на КГБ и местен бюрократ в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия. Те са известни още като „силовики“ (силни мъже) и се облагодетелстваха от преразпределението на държавните енергийни активи.

В тази група е Игор Сечин, когото Путин назначи за вицепремиер, преди да го постави начело на държавния петролен гигант „Роснефт“. Николай Токарев, друг агент на КГБ, стана президент на „Транснефт“, най-голямата тръбопроводна компания в света, през 2007 г. Алексей Милер е дългогодишен ръководител на руския газов гигант „Газпром“.

Въпреки че по-старите поколения не са загубили влиянието си, изглежда е дошло времето за смяна на караула. Преди няколко месеца малцина извън Русия бяха чували за бизнесмените Александър Варшавски или Александър Говор.

Първият, собственик на представителствата на Volkswagen, сега е собственик на завод, който германската автомобилна група управляваше, в северната част на Русия. Той пое и активите на корейския производител на автомобили Hyundai в Русия. Конфискуваните активи, които той сега управлява, са донесли близо 7 млрд. долара приходи през 2021 г., според руския независим новинарски сайт The Bell.

Говор беше собственик на франчайзите на McDonald’s в Русия. Заедно със своя партньор Арсен Каноков, той наследи заведенията от веригата Starbucks и Domino’s и отваря нови обекти. Тези активи са генерирали около 3 млрд. долара годишен приход преди войната.

Списъкът на експроприираните активи може да нарасне през следващите месеци, тъй като много компании се опитват да напуснат Русия. Около 1700 западни компании продължават да работят в Русия и Путин има още много активи за раздаване.

Тази нова вълна от бъдещи олигарси се различава от предишните по много начини. Повечето от тях имат бизнес опит. Те дори са показали известна компетентност в съответните си области и са толкова запознати с основите на пазарната конкуренция, колкото и със сенчестата и корумпирана архитектура на системата.

Таймураз Болоев, новият шеф на бившето подразделение на Carlsberg в Русия, Baltika, със сигурност е избран да го оглави заради дългото му приятелство с руския лидер. Той обаче преди това е управлявал пивоварната в продължение на 13 години, до 2014 г.

Има, разбира се, и изключения. Племенникът на чеченския военачалник Рамзан Кадиров, Якуб Закриев, може да благодари на Путин за наследяването на руските активи на френския хранителен гигант Danone. Не е известно той да има някаква компетентност в производството на кисело мляко или маркетинга на минерална вода.

Друга разлика с милиардерите от 90-те години на миналия век е, че новите работят в сектора на потребителските стоки, услугите и търговията на дребно. Минералните ресурси и енергийният сектор, които Путин държи здраво, са твърдо разпределени на старейшините.

Основната отличителна характеристика на новото поколение е, че те работят в радикално нов контекст. Предишните бизнес елити зависеха от местната икономика, участваща в световната търговия и потопена в глобалната финансова система. Сега Русия е отрязана от чуждестранната сцена в голяма степен и Путин е нетърпелив да увеличи самоувереността на страната си върху цяла гама потребителски стоки, които някога е внасяла или произвеждала на местно ниво под управлението на Запада.

Миналата година руският президент наложи 50% отстъпка от цената на активите, продадени от компании, напускащи Русия, ако намерят купувач. Миналия месец той предприе по-мащабни мерки, които ще влязат в сила, ако западните индустриални сили се съгласят следващия месец да използват замразените активи на Москва на стойност 300 млрд. долара, за да подкрепят Украйна.

На 23 май руският президент подписа нов указ, с който нарежда на правителството си да идентифицира американска собственост, включително ценни книжа, които могат да бъдат използвани като компенсация за загуби, понесени в резултат на изземване на замразени руски активи в САЩ. В указа се посочва, че руско юридическо лице може да поиска от руски съд да определи дали имуществото му е било неоснователно иззето и да поиска обезщетение.

Новите бизнес магнати в Русия не участват във властта, както предишните олигарси. Никой от тях не е достигнал тежест, която да му позволи да се състезава за влияние в Кремъл.

В краткосрочен план те могат да растат бързо, като се възползват от благоденствието на прегряващата военна икономика на Путин. Те обаче ще са ограничени от изолацията на икономиката.

Както винаги, техните амбиции също ще бъдат ограничени от разбирането, че каквото Путин даде, той може и да го отнеме. Те няма да могат да балансират, както правеше старата гвардия, диктатите на Кремъл с изискванията на свободния глобален пазар. Те ще трябва да работят в система, в която повечето ресурси са мобилизирани за военните усилия.

В рамките на войната в Украйна, санкциите и оттеглянето на западни инвеститори Путин вероятно няма друг избор, освен да (бого)помаже ново поколение олигарси. Ако Русия развие индустрии, които ще ѝ помогнат да се отърси от свръхзависимостта си от износа на петрол и газ, новите магнати могат дори да помогнат на икономиката.

Москва вече има известен опит: санкциите, наложени на страната през предишни години, особено след инвазията в Крим през 2014 г., ѝ помогнаха да разчита на себе си по отношение на потреблението на храна.

По-вероятно е хоризонтите на новите магнати да бъдат ограничени от изолацията на страната. В сравнение с предшествениците си те може би няма да достигнат истински до нивото на олигарси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още