IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел обяви нова военна кампания срещу "Хамас" в централната част на Газа

Очертават се трудни преговори както за прекратяване на огъня, така и между "Хамас" и "Фатах" за управлението на анклава след войната

14:12 | 05.06.24 г.
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Израел обяви нова военна кампания срещу групировката „Хамас“ в централната част на Ивицата Газа в сряда. Според палестински медици десетки са убитите при въздушни удари в региона, което ще усложни очакваните преговори за примирие.

Израелската армия казва, че самолети са удряли цели на бойци на „Хамас“ в централната част на Ивицата Газа. Отделно сухопътните сили са действали "съсредоточено с насоки от разузнаването" в района на Ал-Бурейдж - едно от отдавна установените бежански селища в Газа, съобщава Ройтерс.

„Силите на 98-а дивизия започнаха прецизна кампания в районите на Източен Бурейдж и Източен Дейр ал Балах, над и под земята едновременно“, посочва се в изявление на военните сили на Израел.

Израелските военни продължават и действията си в Рафах. Според съобщения на армията силите са ликвидирали въоръжени диверсанти в района на града. Според жители на града израелските танкове са атакували в центъра и по-дълбоко на запад, а след това са се оттеглили на изток и на юг.

Преговори за прекратяване на огъня

Междувременно египетските държавни медии съобщават, че официални лица от САЩ, Катар и Египет ще се срещнат в Доха в сряда, за да се опитат да постигнат споразумение за прекратяване на огъня. То включва освобождаване на израелски заложници и палестински затворници. Предложението за примирие беше огласено миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън.

„Очакваме отговор от „Хамас“ чрез катарските посредници“, коментира пред репортери във вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Във вторник Катар заяви, че предложението вече е много по-близо до позициите на двете страни.

Говорител на „Хамас“ подчертава, че групата няма да се съгласи на никаква сделка, освен ако Израел не поеме ясен ангажимент за постоянно примирие и пълно изтегляне от Ивицата Газа. Израел казва, че не може да направи това, докато не унищожи „Хамас“.

В сряда делегация на групата „Ислямски джихад“, която е съюзник на „Хамас“, е пристигнала в Кайро за преговори за прекратяване на огъня, според съобщение на самата група. В него се казва, че делегацията, водена от лидера ѝ Зиад ал-Нахала, ще обсъди с египетските посредници начини за „прекратяване на ционистката агресия срещу Ивицата Газа и усилията за изпращане на помощ“.Същевременно се очертават и преговори между палестинските групи „Хамас“ и „Фатах“, като те ще бъдат затруднени от много дълбоки разделения, пише още Ройтерс.

Трудни преговори между "Хамас" и "Фатах"

Преговорите между „Хамас“ и партията „Фатах“ на палестинския президент Махмуд Абас ще се проведат в Китай в средата на юни, според официални лица от двете групи. Те следват два скорошни кръга от преговори за помирение, един в Китай и един в Русия.

Следващата среща ще се проведе на фона на опитите на международните посредници да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Една от ключовите пречки е планът за управлението на анклава.

Срещите на представители на „Хамас“, която е обявена за терористична групировка от много страни по света, с представители на партията „Фатах“, която контролира палестинската политика в окупирания от Израел Западен бряг, сочат към целта на „Хамас“ да оформи следвоенния ред в палестинските територии.

Организацията „Хамас“, която управлява Ивицата Газа от 2007 г., признава, че не може да бъде част от международно признато ново правителство на палестинските територии, когато боевете в анклава в крайна сметка приключат, казва източник на Ройтерс, пожелал анонимност. Групировката иска „Фатах“ да се съгласи с нова технократска администрация за Западния бряг и в Газа като част от по-широка политическа сделка.

„Говорим за политическо партньорство и политическо единство за преструктуриране на палестинската общност“, коментира в интервю в тази връзка Басим Наим, който представлява „Хамас“ и живее в изгнание.

Унищожение на "Хамас" е (не)възможно

Перспективата „Хамас“ да оцелее като влиятелен политически играч е трънлив въпрос за западните държави. Въпреки че Израел декларира като цел унищожаване на групировката, подкрепяна от Иран, повечето наблюдатели са съгласни, че тя ще съществува под някаква форма след прекратяването на огъня.

САЩ и Европейският съюз (ЕС) се противопоставят на каквато и да е роля на „Хамас“ в управлението на Ивицата Газа след войната. Американски служители обаче изразяват съмнения, че Израел ще унищожи групата.

Западните държави подкрепят идеята Ивицата Газа след войната да се управлява от обновената Палестинска администрация, ръководена от Махмуд Абас, която има ограничено самоуправление върху части от Западния бряг. Базирана в Рамала, Палестинската администрация е широко призната в световен мащаб като представляваща палестинците и получава помощ за сигурността от САЩ и ЕС.

Водената от Абас и преди това от покойния Ясер Арафат, партията „Фатах“ беше безспорният лидер на палестинската кауза в продължение на десетилетия до възхода на ислямисткото движение „Хамас“. Палестинската администрация управляваше до 2007 г., когато „Хамас“ изгони „Фатах“ от анклава, след като през 2006 г. победи в парламентарните избори. Това беше и последният път, когато палестинците гласуваха.

Въпреки преговорите, враждебността на фракциите означава, че шансовете за сделка и обединяване на администрацията на палестинските територии са малки.

Палестинците се стремят към държава на цялата територия, окупирана от Израел през войната от 1967 г. Общо 143 държави по света признават палестинската държава - включително Ирландия, Испания и Норвегия го направиха през миналата седмица. Надеждите за суверенна страна избледняват, тъй като Израел разширява селищата на Западния бряг и се противопоставя на държавността на палестинците.

Дълбоки различия

Разделението между „Хамас“ и „Фатах“ също усложнява ситуацията. Фракциите поддържат дълбоко различни възгледи относно стратегията – „Фатах“ се ангажира с преговори с Израел за създаването на независима палестинска държава, а „Хамас“ подкрепя въоръжената борба и не признава Израел, като в хартата за основаването на организацията от 1988 г. се призовава за унищожаването на Израел.

През 2017 г. „Хамас“ заяви, че се съгласява с преходна палестинска държава в рамките на границите отпреди войната от 1967 г., въпреки че все още се противопоставя на признаването на правото на съществуване на Израел.

През март Абас положи клетва начело на нов кабинет на Палестинската автономия, оглавяван от Мохамед Мустафа, близък негов помощник. Кабинетът се състои от технократи, но от „Хамас“ пак не останаха доволни и обвиниха „Фатах“ в едностранни действия.

Високопоставен служител на „Фатах“, запознат с условията на партията за преговори с „Хамас“, казва, че „Фатах“ иска „Хамас“ да признае ролята на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) като единствен легитимен представител на палестинците и да се ангажира със споразуменията, подписани от ООП. Това ще включва споразуменията от Осло, подписани преди 30 години, според които ООП признава Израел. „Хамас“ яростно се противопоставя на идеята.

Политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Хания коментира наскоро, че в допълнение към правителството на "националния консенсус", групата иска избори за президент на Палестинската автономия и парламент. Това кара някои анализатори да мислят, че организацията се интересува от помирение само при нейните условия, за да поддържа своята политика, апарат за сигурност и идеология. Това рискува да потопи ООП в международна изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още