IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раждаемостта в Япония падна до ново историческо дъно през 2023 г.

Коефициентът на раждаемост в страната спадна до 1,2 живородeни деца за миналата година, а в столицата Токио е под 1

13:53 | 05.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коефициентът на раждаемост в Япония спадна до рекордно ниско ниво от 1,2 живородeни деца за миналата година, като това е осми пореден спад, който подчертава предизвикателствата, пред които е изправена страната с най-бързо застаряващо население в света, съобщава Bloomberg.

Стойността, която е индикация за средния брой деца, които една жена вероятно ще роди през живота си, е паднала под 1 в Токио, сочат данни, публикувани от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи.

Общият брой раждания в Япония за миналата година е 727 277, с 5,6% по-малко от предходната година, докато общият брой на смъртните случаи се е увеличил до почти 1,58 милиона, което означава, че населението е намаляло с 848 659 души, 17-то поредно понижение. Данните изключват миграцията.

Нарастващите разходи за социално осигуряване подхранват растящото дългово бреме на Япония — което се равнява на 255% от нейната икономика — докато недостигът на млади хора остави много индустрии без работници. Премиерът Фумио Кишида каза, че страната рискува да загуби способността си да функционира, ако не предприеме радикални мерки в тази посока.

Около една трета от националния бюджет на Япония за текущата фискална година е заделен за разходи за социално осигуряване в размер на 37,7 трлн. йени (255 млрд. долара).

Същия ден парламентът прие закон за увеличаване на детските надбавки и разширяване на родителския отпуск, съобщи Kyodo News. Политическите усилия на правителството в Токио включват предлагане на субсидии за замразяване на яйцеклетки, а столицата е готова да пусне приложение за запознанства, за да насърчи хората да направят крачка към създаването на семейства, информира NHK.

„Изобщо не съм шокиран от данните“, казва Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence, който посочва, че броят на браковете е намалял по време на пандемията. „Трудно е да се определи какво ще бъде окончателното решение, така че мисля, че трябва да проведем повече диалози със засегнатите страни и да проучим по-ефективни политики“, изтъква Тагучи.

Недостигът на бебета в Япония се развива на фона на световен спад в раждаемостта. В съседна Южна Корея коефициентът на раждаемост падна миналата година до 0,72, което е най-ниското ниво в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още