IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Маркет линкс“: Близо половината гласоподаватели ще отидат до урните за изборите

ИТН влиза в парламента с 4% и може да е удобен съюзник на ГЕРБ-СДС и ДПС в потенциално следващо управление, прогнозира социологът Добромир Живков

12:09 | 05.06.24 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Близо 48% от гласоподавателите в България твърдо ще гласуват на изборите 2 в 1 на 9 юни, показва анкета на социологическата агенция "Маркет линкс". „През последните два месеца има съживяване на интереса към политиката и се настройваме за избори“, коментира социологът Добромир Живков пред bTV анкета, направена в периода 23 май – 2 юни.

Той смята обаче, че няма да е изненада и избирателна активност 42-43%. По думите му повече от българските граждани декларират, че ще гласуват и за европейските избори, и за предсрочните парламентарни избори.

Според електоралните нагласи за Народно събрание коалиция ГЕРБ-СДС ще събере 24,7% от гласовете, следвана от коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ с 15,4%, за ДПС ще гласуват – 12,3%, за „Възраждане“ –  11,1%, за БСП – 7,55%, като „Има такъв народ“ минава бариерата с 4%.

Източник: Маркет линкс Източник: Маркет линкс

Социолозите констатират, че се увеличават гласоподавателите, които декларират, че се насочват към по-малките политически сили. От изследването се разбира, че не е изключен феноменът да се гласува с две различни бюлетини.

Добромир Живков посочи, че ДПС и "Възраждане" изглеждат относително стабилни, като формацията на Делян Пеевски ще увеличи резултата си на изборите.

„Най-големият резерв е към ПП-ДБ, като техните избиратели са разочаровани за кого да гласуват заради сглобката на формацията с ГЕРБ-СДС и ДПС“, посочи той и смята, че до 290 хиляди души ще вземат решение ден преди вота.

Що се отнася до електоралните нагласи за протестния вот, се вижда, че „Синя България“ има тренд нагоре с 2,7 процентни пункта, „Солидарна България“ – с 1,9 пр. п. „Синя България“ работи и се прицелва към протестния вот. Не е изключен сценарий някоя партия да налее гласове към по-малък партньор.

Добромир Живков предположи, че в 50-ото Народно събрание ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не искат да са коалиционни партньори.

„За да има устойчиво управление, трябва да са три партиите. Ако се мисли за сценарии ГЕРБ-СДС и ДПС да бъдат ядрото на бъдещото управление, те могат да изберат с коя партия да разделят властта“, коментира какви са възможните конфигурации за управление в бъдещия парламент социологът.

Той е категоричен, че "Възраждане" и БСП няма как да са техни партньори, като „ИТН също не биха били подходящ партньор, но изглежда най-допустимият“. „ИТН нямат свое собствено политическо лице, готова да се завърта в различни посоки. ИТН е естествен и най-удобен съюзник на ГЕРБ-СДС и ДПС в потенциално следващо управление“, прогнозира Добромир Живков.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно с БТВ и "Маркет Линкс", направено е сред 1004 лица над 18-годишна възраст в периода 23 май – 2 юни с пряко стандартизирано интервю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kocevinvest
преди 1 месец
Не 5 партийно, а по-вероятно е да бъде 8 партийно следващото НС , петдесетото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
alex8712
преди 1 месец
''Близо половината гласоподаватели ще отидат до урните за изборите'' - половината по изборни списъци или от реално живеещите в БГ, имащи право на глас? Понеже разликата е доста съществена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още