IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху между чука и наковалнята

Евентуална сделка с "Хамас", проектирана от Вашингтон, може би ще струва скъпо за израелския премиер

07:37 | 05.06.24 г.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: EPA/DEBBIE HILL
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: EPA/DEBBIE HILL

Израелският премиер Бенямин Нетаняху може би ще плати висока цена заради предложението на президента на САЩ Джо Байдън за прекратяване на огъня с групировката „Хамас“ и постигане на споразумение за освобождаване на израелските заложници.

Най-големият коалиционен партньор на израелския премиер – ултраортодоксалната еврейска партия Shas, която държи 11 от 120-те места в парламента, обяви, че ще подкрепи бъдеща сделка за освобождаване на заложници от плен на „Хамас“, дори ако това включва преразглеждане на стратегията на Израел за войната в Газа, предава Ройтерс.

Засилва се и международният натиск върху Нетаняху да приеме сделката.

Същевременно крайнодесните му коалиционни партньори заплашиха да се оттеглят заради евентуална сделка. Така израелският премиер е оставен на милостта на центристките партии, които вероятно ще се възползват от първата възможност да го отстранят от поста, пише AFP.

Компенсиране на крайнодясната съпротива

Във вторник Ицхак Голднопф, лидер на другата ортодоксална партия в управляващата коалиция на Израел, също изрази подкрепа за евентуално споразумение.

И двете партии, които контролират общо 18 места в парламента на страната, препоръчват на Нетаняху и на неговия военен кабинет да „устоят на всякакъв натиск за прекратяване на връщането на заложниците“. Това може да помогне за компенсиране на съпротивата от страна на крайнодесните му партньори в управляващата коалиция.

Противниците на сделката - партията „Еврейска сила“ на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и партията на религиозния ционизъм на министъра на финансите Бецалел Смотрич - контролират 13 места в израелския парламент. И двамата заплашват да напуснат правителството, ако сделка бъде сключена.

Унищожението на „Хамас“ остава основна цел на Израел

Крайнодесните израелски политици се опасяват, че евентуално споразумение за прекратяване на огъня ще спре усилията за победа над палестинската ислямистка групировка „Хамас“. Нетаняху обаче уверява, че Израел няма да спре войната, без да обезоръжи и унищожи групата. Същевременно от „Хамас“ настояват споразумението да сложи край на израелската офанзива срещу организацията в Ивицата Газа.

Въпреки че израелската общественост се обедини около войната, предизвикана от нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, подкрепата за нея намалява заради притесненията, че много от останалите 120 израелски заложници, държани в плен на територията на Ивицата Газа, са загинали.

Според анкета, излъчена от обществената телевизия Kan в неделя, 40% от израелците подкрепят предложението за прекратяване на огъня, което беше представено от президента на САЩ през миналата седмица. Други 27% са против, а 33% не са сигурни.

Пак 40% от анкетираните казват, че вярват, че ако Израел влезе в сделката, това ще означава край на войната, докато 34% прогнозират подновяване на битките, а 26% не са сигурни как да отговорят.

На въпрос дали Израел ще победи „Хамас“ 32% отговарят с „да“, 42% казват „не“, а 26% не знаят.

Правителство на малцинството или сделка с партията на Яир Лапид?

През почивните дни отново се проведе протест с призив да се приоритизира освобождаването на заложниците. „Има заложници, които чакат решението на Нетаняху и това е ужасно“, казва Гидеон Рахат, професор по политически науки в Йерусалимския еврейски университет.

Според него Нетаняху вероятно ще отхвърли идеята за споразумение с „Хамас“, защото неговият интерес е политическото оцеляване. Такива опасения имат много израелци, които са настроени срещу това правителство.

Палестински екстремисти отвлякоха 251 пленници в Ивицата Газа след нападението на 7 октомври 2023 г., където все още се държат 120 заложници. От тях около 40 души са мъртви, според информации на израелската армия.

„Ако сделката е незабавно да спрем войната и да изпратим войските у дома, трудно е да си представим това правителство да остане. Ситуацията ще е различна, ако има половинчато споразумение“, посочва политологът Илан Грейлзамер от университета Бар Илан.

Според Рахат може да се сформира правителство на малцинството без крайната десница. Ако крайната десница се оттегли от управлението, единственият път за връщане на Нетаняху към правителство на мнозинството ще бъде чрез сделка с центристката партия Йеш Атид на опозиционния лидер Яир Лапид, смята Грейлзамер.

Лапид вече предложи на Нетаняху подкрепата на партията си заради евентуалната сделка за заложниците, но тази подкрепа вероятно ще бъде за ограничен период. Това повдига въпроси относно средносрочното политическо бъдеще на Бенямин Нетаняху.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още