IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Нарендра Моди за нов мандат с мнозинство висят на косъм

Засега управляващите от "Бхаратия Джаната" получават 240 места при необходими 272 за сформиране на правителство, окончателните резултати се очакват по-късно

17:33 | 04.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управляващата партия на индийския премиер Нарендра Моди може да се окаже напът да загуби мнозинството си след изборите за долната камара на парламента. Това ще го накара да разчита на съюзници, за да управлява най-многолюдната страна в света. Подобен резултат би бил и тежък удар за Моди, който е централна фигура в политическия живот на страната, откакто пое властта преди десетилетие.

Партията на Моди "Бхаратия Джаната" води с 240 места в парламента, което е по-малко от 272 места, необходими за сформиране на правителство и далеч от 303 места, които спечели на последния вот през 2019 г., съобщава Bloomberg.

Индийският основен борсов индекс изтри 5,9% от стойността си, отбелязвайки най-лошия си ден от над четири години насам, след като стана ясно, че резултатът от вота ще е много по-непредсказуем, отколкото се предполагаше. Акциите достигнаха рекордни нива в понеделник, след като екзитполовете от уикенда сигнализираха за лесна победа за Моди на продължилите вече шест седмици избори. Преди да започне гласуването на 19 април, Моди смело прогнозира, че партията му ще получи 400 места в парламента.

Опозиционната Индийски национален конгрес (ИНК) и оглавяваната от него коалиция ИНДИЯ в същото време се представят по-добре от очакванията на някои анализатори, показват частичните резултати, съобщава БТА.

Към 18:12 ч. местно време "Бхаратия Джаната" получава 240 места, докато ИНК - 99.

Преброяването на гласовете започна в 8:00 ч. (11:30 ч. българско време) и ще продължи до отчитането на последния глас.

Избирателната комисия предоставя обновена информация за преброяването на сайта си през целия ден. Оттам заявиха, че страната е поставила световен рекорд с 642 млн. гласоподаватели, от които 312 млн. жени, които са участвали в изборите.

От 2004 г. Индия използва електронни машини за гласуване вместо хартиени бюлетини. Те не са свързани с интернет и след като се гласува с тях, те се пазят запечатани в трезор в съответния избирателен район. В деня на преброяването машините се изваждат и разпечатват в присъствието на представители на всички участващи политически партии.

Изборите ще излъчат 543 пряко избрани депутати в долната камара на парламента. Двама техни колеги са назначавани от президента. За да получи обикновено мнозинство, победилата партия или коалиция трябва да разполага с 272 места. Премиерът се избира от парламента като лидер на камарата.

"Бхаратия Джаната" спечели на изборите през 2019 г. 303 от 543 места. Това възлиза на 37% от всички, а ИНК по същото време спечели 52 места.

Очаква се избирателната комисия да обяви официалните резултати по-късно във вторник.

„Това не са избори – това е политическо земетресение“, коментира Ниранджан Сахо от базираната в Делхи организация Observer Research Foundation, цитиран от Bloomberg. „Дори и Моди да стане премиер, позицията му ще бъде подкопана до голяма степен. Той няма да е същият Моди“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още