IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор има важна роля в спъването на руската военна машина

Това обаче няма да е лесно и може да засегне краткосрочните му печалби

18:00 | 22.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Назначаването от Владимир Путин на икономист (Андрей Белоусов – бел. прев.) за ръководител на руското министерство на отбраната е свързано с едно нещо: фокусиране на икономиката на страната върху производството на военна техника. Това е пряк резултат от целенасочените усилия на САЩ и нашите партньори да използваме санкции и контрол върху износа, за да подкопаем военнопромишления комплекс на Русия. Нашите колективни усилия са насочени към ограничаване на способността на Кремъл да създава оръжията, от които се нуждае за войната си срещу Украйна, пише за Financial Times американския зам.-министър на финансите Уоли Адейемо.

На фона на безпрецедентни международни санкции и масиран отлив на капитали от глобалния частен сектор, Путин беше изправен пред избор: да гарантира бъдещото здраве на икономиката на страната или да продължи да преследва незаконната си инвазия. Ясно е, че той е избрал второто, превръщайки Русия в пълномащабна военна икономика. За сметка на своя народ Москва удвои разходите за отбрана от 14 процента от бюджета си през 2021 г. до 29 процента тази година. Кремъл национализира фирми в индустрии от цялата икономика - от търговец на автомобили през химическа компания до производител на метали. И предприятията се преориентират от обслужване на хората към обслужване на военните, като например бивша пекарна, която сега произвежда дронове.

Наскоро бях в Киев и Германия, споделя авторът, за да обсъдя с моите колеги какво можем да направим, за да продължим да препятстваме руската военна машина. Първо и най-важно, трябва да признаем, че тази машина се захранва от и разчита на вносни компоненти, които са критични за производството на боеприпаси, ракети и танкове. Преди някои сектори на руската икономика внасяха стоки с двойна употреба като част от нормалната си икономическа дейност. Но сега, когато цялата индустриална база на Русия е на бойна нога, трябва да гарантираме, че чувствителните стоки с двойна употреба - от машинни инструменти до микроелектроника - няма да влязат в страната. Имаме нужда от частния сектор, за да постигнем тази цел.

Важно е да осъзнаем, че успехът на нашите санкции и контрола върху износа е възможен само благодарение на партньорство с частния сектор. Компаниите вече направиха много, за да ни помогнат да ограничим достъпа на Кремъл до стоки, но искаме те да направят повече. Изключително важно е нашите производители да предприемат всяка стъпка по техните силите си, за да контролират веригите си за доставки и да предотвратят западно оборудване да се окаже сред оръжията, които Кремъл използва.

Имаме също така нужда финансовите институции в нашите страни да проучат техните кореспондентски отношения в държавите, които предоставят материална подкрепа на руската военно-промишлена база. Това включва обръщане на специално внимание на малките и средни банки, които често са предпочитаните субекти от Кремъл за обработка на плащания за военни стоки.

Ние осъзнаваме, че тази работа не е лесна и отнема време. Тя може също така да засегне краткосрочните печалби, особено на онези фирми, които са имали отдавнашни отношения с Русия. Но трябва да сме наясно, че една руска армия, подкрепена от мобилизирана икономика, само ще повишава амбициите си. Заплахата за нашите компании и за американската и световната икономики от една окуражена Русия надвишава цената на предприемането на действия сега. Трябва само да се върнем до скока на инфлацията в световен мащаб, причинен от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. и продължаващите ефекти, които се усещат и до днес.

Когато говоря с бизнес лидери в нашата международна коалиция, посочва зам.-министърът, те разбират залога и са готови да изпълнят своята роля. Те правилно ни помолиха за две неща, чрез които могат да ни помогнат. Първото е повече информация. Изключително важно е нашата коалиция да продължи да предоставя подробна и приложима информация на компаниите, които работят усилено, за да направят правилното нещо. Второто искане беше за базиран на риска регулаторен и надзорен режим, който им позволява да фокусират по-добре ресурсите си съобразно нашите основни тревоги. Даваме приоритет на осъществяването на тези реформи в режима за борба с прането на пари в САЩ. Но също така знаем, че други страни трябва да предприемат стъпки като подобряване на своите митнически режими и такива за контрол на износа.

Важните стратегически въпроси за Русия днес се въртят около военното централно планиране, доставките и производство. Ето защо Путин даде на своя нов министър на отбраната мандат „да отвори министерството на отбраната към иновациите“. За да бъде ясно, иновацията, която той търси, е нова ефективност при унищожаването на украинските общности, инфраструктура и население. Заедно можем и трябва да направим всичко възможно, за да спрем военната машина на Русия, завършва Адейемо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
khао
преди 4 дни
соори, глууупавичък съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
khао
преди 4 дни
еййй, цял ден им го лапнете чак до топппките, нещо липса на сол ли има... или просто ви харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Alex Silver
преди 4 дни
Отново жертви на собствената си пропаганда. Фантазии за пълна изолация на РФ и вътрешен преврат. Ето как ги охарактеризира Пепе Ескобар "Те остават глухи, слепи итъпи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 25
Алехандро
преди 4 дни
Щом аналоговите алкоголици ходят да се молят за снаряди и танкове от другите аналогови - Северна Кореа, положението е ясно - на ръба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още