IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската политика преди евроизборите: В сянката на някой друг

Две ключови фигури отсъстват от списъците с кандидати за Европарламента - Матео Салвини и Джузепе Конте

09:39 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Матео Салвини и Джузепе Конте в Сената през 2019 г. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Матео Салвини и Джузепе Конте в Сената през 2019 г. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Когато френският президент Еманюел Макрон и бившият италиански премиер Марио Монти заговориха за възможност западни военни да бъдат пратени на терен в Украйна, Салвини заяви, че и двамата се нуждаят от психиатрично лечение, предаде АНСА.

Преди две години Салвини заплаши, че ще поиска оставката на Урсула фон дер Лайен, когато тя предупреди, че ако в Италия има отклонения в унгарски стил от европейските ценности, то ЕС има механизми за действие. Тези заплахи обаче не бяха последвани от някакъв развой. Но Салвини сега се противопоставя категорично на варианта Фон дер Лайен да бъде преизбрана. През март той заяви, че безразсъдните политики на жалката и зловеща Фон дер Лайен унищожават Европа. Според него ЕК не е направила нищо, за да се бори срещу незаконната имиграция и ислямския екстремизъм, а е положила усилия „да окраде италианските и европейските  фермери чрез високи данъци, идиотски правила, чрез подкрепа за синтетичното месо и брашното от насекоми“. Салвини обвини Брюксел, че е отговорен за загубата на хиляди работни места в автомобилосторителната индустрия, „за да благоприятства Китай и да натъпче ЕС с електромобили“.

В този кръстоносен поход срещу Фон дер Лайен Салвини търси подкрепата на силните крайнодесни лидери в Европа, като Герт Вилдерс, Марин Льо Пен и Андре Вентура, чиито партии се представиха отлично на парламентарните избори съответно в Нидерландия, Франция и Португалия и които сега са на водещи позиции и в прогнозите за евровота.

Салвини се обявява и категорично срещу социалистите в Европа, допринесли за избирането на Фон дер Лайен начело на ЕК. На евровота той гледа като на ключов момент, в който италианците могат да решат дали искат да останат свободни или искат да служат на чужденци, като под второто той визира изпълнителната власт в ЕС. Неотдавна Салвини поиска официално в Италия да бъдат премахнати европейските знамена, веещи се пред италианските обществени институции, предаде АНСА.

Салвини искаше италианската десница да се обедини за евровота, но това така и не се случи. Затова сега той призовава за подобно обединение след изхода от вота, когато ще се водят преговори за новия състав на ЕК и за други ключови европейски постове.

За водещ кандидат на „Лига“ Салвини избра генерал Роберто Ваначи, една не по-малко провокативна от самия Салвини личност. Ваначи е начело на листата на Салвини в Централен и Южен  избирателен район и е поставен на второ място в листата в Островен избирателен район. 55-годишният генерал е участвал в италиански военни контингенти на мисии в Ирак, Афганистан, на Балканите, в Руанда, Сомалия и Либия. През 2018 г. той е награден с италианския „Орден на заслугите“ за усилията си в борбата срещу „Ислямска държава“.

Тази негова слава обаче беше засенчена, когато през 2023 г. той публикува книгата си „Светът с главата надолу“, в която изразява полемични позиции срещу феминистките, имигрантите, хомосексуалистите, алармистите и еколозите. Книгата се превърна в бестселър през август миналата година. „Скъпи хомосексуалисти, вие не сте нормални, примирете се с това“, казваше Ваначи в творбата си. В нея той нападаше също така директно Паола Егону, цветнокожата италианска волейболна националка, като казваше, че тя може и да има италианска националност, но е очевидно, че външно няма отличителните белези на една италианка. В книгата Ваначи говореше и за голяма подмяна на населението, при която кореняците италианци ще бъдат подменени от основно мюсюлмански мигранти. Генералът развиваше теорията и за диктатура на малцинствата.

Тези идеи Ваначи споделяше и по време на обществени прояви. В края на април например той заяви, че в последно време Европа е заприличала на свят без идентичност, който следователно е преобърнат с главата надолу. Той призоваваше и Италия и Европа да отстоява идентичността си. Ваначи се обяви и срещу предложенията Европа да има общи отбранителни сили, тъй като това е идея, която няма да сработи, защото не е ясно кой ще раздава заповеди на тези сили.

Като цяло Ваначи надигна глас срещу ЛГБТ общността, малцинствата, мултикултурализма, мигрантите, екологичното лоби. А неотдавна той дори предложи отделни класове за децата инвалиди, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес.

С всичко това Ваначи породи възмущение, а министерството на отбраната заяви, че той е накърнил принципа на неутралност на въоръжение сили с подобни коментари. Срещу генерала сега водят три разследвания. Едното е за насаждане на расова омраза. Другото е за директна обида на Паола Егону. А третото не е свързано с книгата и възгледите му, а с предполагаеми финансови нередности, които той може да е извършил, докато е бил военно аташе в посолството на Италия в Москва в периода 2021-2022 г. Именно в края на този период Салини беше заподозрян в паралелна дипломация с Москва и дори че е имал планове да пътува до Русия след руската инвазия в Украйна. Сега Ваначи е отстранен за 11 месеца от позициите, които заемаше в системата на отбраната.

Според анализатори изборът на Ваначи за водещ кандидат на „Лига“ е ход за привличане на повече избиратели, споделящи позициите на генерала. Ако все пак „Лига“ не успее да дръпне напред на евровота, то Салвини няма да е пряк виновник за лошото представяне на партията, а отговорността би паднала върху водещи партийни кандидати като Ваначи. Самият Салвини за всеки случай вече се измъкна с думите: „Аз не споделям всички възгледи на Ваначи, но защитавам твърдо правото човек да има свободата да изразява идеите си“.

За разлика от стратегията на Матео Салвини да е в сянката на определен човек за евровота, лидерът на „Движение 5 звезди“ Джузепе Конте не залага на ново лице за водач на партийните листи, а на партийни кадри, на граждански активисти и на досегашни евродепутати, които да водят предизборната кампания. Така отговорността за евентуално лошо партийно представяне ще е споделена. И никой няма да се сети да иска оставката на Конте, както тя се искаше по време на коронавирусната пандемия, а и след това, когато той допринесе за падането на правителството на Драги и  „Движение 5 звезди“ остана на трето място на националните избори през есента на 2022 г.

Днес Конте брани идеята, че е „адвокат на италианския народ“. Той активно участва в предизборната кампания на партията си. Конте критикува политическия курс на Мелони, позиционирайки движението си като втора опозиционна сила в Италия  след демократите. Сега неговите депутати искат да бъдат миротворци по света. Те смятат, че не с доставки на оръжия ще се сложи край на конфликтите, в частност на този в Украйна. Те са и против всякакво използване от украинските сили на западни оръжия срещу руската територия. Те са против изпращане на западни военни на терен в Украйна.

Но демократите и „петзвездните“ така и не сформираха голяма коалиция в национален план за европейските избори, въпреки че еднократен опит в тази насока се оказа успешен и двете партии отстраниха от власт десницата на областните избори в Сардиния по-рано през годината. Сега допитванията вещаят, че „Движение 5 звезди“ ще получи между 15,7 и 15,9 процента и ще се класира на трето място на евровота.

Що се касае до едновремешния лидер на „антисистемните петзвездни“ Луиджи Ди Майо, който след като допринесе за обтягане на отношенията между Франция и Италия в даден момент от близкото минало, а после като външен министър на Италия във второто правителство на Конте и в правителството на Драги затопли връзките с Париж и зае категорични проевропейски и антируски позиции, сега той изобщо не е в схемата на евровота. След неуспеха на парламентарните избори на неговата отцепническа от „Движение 5 звезди“ политическа формация, той беше предложен в последните дни от живота на правителството на Драги за специален пратеник на ЕС за  Персийския залив и от юни миналата година заема тази европейска позиция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още