IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: В Европа няма толкова ракети за Patriot, колкото авиобомби хвърля Русия

Трябва да унищожим руските бойни самолети, както го правим и с корабите в Черно море, каза украинският президент

20:51 | 31.05.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"В Европа няма толкова ракети за Patriot, колкото авиационни бомби хвърля Русия в Украйна", коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на визитата си в Швеция. Така той защити позицията си, че страната му трябва да има право да поразява цели на територията на Русия, откъдето се извършва нападение към Украйна, включително и самолети.

Всеки месец Русия обстрелва Украйна със стотици дронове, ракети и по над 3200 авиационни бомби, каза още украинският държавен глава. От нчалото на годината над Украйна са пуснати повече от 10 хил. авиационни бомби, които причиняват максимални разрушения, включително и в Харков.

"Трябва да унищожим руските бойни самолети по същия начин, по който унищожаване руски военни кораби в Черно море", коментира още той. Украинският президент обаче не е сигурен дали с дадените от Дания самолети F-16 украинските пилоти ще могат да поразяват цели по територията на Русия.

Според него не е справедливо Русия да може да обстрелва Украйна откъдето поиска, а Киев да не може да отвърне на удара. Той потвърди, че е имал разговор с администрацията на Джо Байдън, но не коментира дали САЩ са дали съгласието си за такива операции. "Ще видите какво са позволили САЩ", допълни още той по време на брифинг с лидерите на страните от Северна Европа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди промяната в позицията, но Украйна ще може да нанася удари само по територии, които са гранични с Харковска област.

По време на визитата си в Стокхолм Зеленски подписа споразумения, даващи гаранции за сигурност с Швеция, Норвегия и Исландия. Така вече всички страни от Скандинавския полуостров са ангажирани със сигурността на Украйна в следващите години, до членството на страната в НАТО и ЕС.

В споразуменията е предвидена помощ за около 6 млрд. евро само за 2024 година, а за като цяло за следващите няколко години - общо 17 млрд. евро. Обсъдени са били и подсилването на системите за ПВО на Украйна и допълнителна военна помощ.

По време на брифинга Зеленски уточни, че от момента, в който някой от съюзниците обяви военна помощ за Киев, до използването ѝ на бойното поле минават месеци. Когато става въпрос за нов вид въоръжение, което изисква и обучение, процесът отнема и повече от половин година, допълни още той.

Лидерите на страните от Северна Европа потвърдиха и ангажиментите си да подкрепят членството на Украйна в ЕС и НАТО, както и участието си в срещата на мира в Швейцария в средата на юни.

"Украйна е част от евроатлантическото семейство и трябва да направим така, че украинците да бъдат там, където искат. А вие искате да сте част от ЕС и НАТО", каза премиерът на Дания Мете Фредриксен. Тя призова не само за увеличение на помощта, но и ускоряване на доставките.

Володимир Зеленски анонсира и един от големите обмени, извършени през последните месеци - Русия и Украйна са разменили по 75 души - военни и цивилни граждани

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
chelsae6187
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 месец
Рудофобите, пак сте нервни. Що та'ка бе, генацвалебо? Нали рамките бяха някакви "1,5%" от световната икономика? Бяхте някакви там 55 държави, вкл. Прибалтика, абе нали трябваше да сте ги разбили досега, пък само думи, думи, думи... Айде пийте там нещо успокоително (или студена вода, по избор) пък се вземете в ръце, или грабнете по един автомат и въздайте справедливост. Само думи, думи, думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 1 месец
До: pinoccio ... нееее , на блаатен трyуп гaщuтe нося ... !! ... като прочета нещо такова от акаунт като твоя , ми се осмисля денят , и ми е едни приятно и доволно ... значи , че поне една мозъчна клетка съм ти унищожил в пристъпа ти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 29
Lemon's
преди 1 месец
До: pinoccioРазбирам те, гадно ти е, зачеркват ви терористичната татковина от цивилизацията!Олигарсите вече надигат вой разбраха, че Индонезия и Китай не са като Монако иСен Тропе. Трета година са наврени в *** г***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 12
pinoccio
преди 1 месец
До: zelka007: Спри да се уригваш, бе, наду ни главите. Блатна вода ли пиеш, хоросан ли ядеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 17
zelka007
преди 1 месец
До: Pyramid ... и само за протоколът , според захарова "два стаканчика" , песков каращият тесла , вечно пияното жуже газовик , и бункерният пъзльо из под кремля , най-доброто ПВО във всички галактики е на най-мирната държава !! и в момента тече рекламна кампания за доказателство в реално време ... това им е най-продаваният мирен продукт след петролът ... :))) ... вчера украинците са бишнали пореден радар за далечно наблюдение и идентификация на въздушни цели ... ориентировъчна цена $100млн :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 18
zelka007
преди 1 месец
До: Pyramid ... и трето : украинците ще подкарат по азбучен ред всички военни летища и пистите им , така както подкараха нефтохимовете на зануленият ... и всички , ще обясняват , че не са съгласни и не са давали разрешение за това , но украинците имали собствени оръжия , в/у които те нямат контрол , и все пак се защитавали . а според законите на войната разписани от всички велики сили в ООН , в това число и рассийката , не е някакъв грях , все пак рассийката нали разсипа украинските летища ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 19
zelka007
преди 1 месец
До: Pyramid ... ами сега ?! първо : patriot , nasams , iris-t , samp/t никога не са били предназначени за унищожаване на планиращи бомби и няма и да се ползват за това !! второ : цитирам от текста - трябва да унищожим руските бойни самолети по същия начин, по който унищожаваме руски военни кораби в Черно море , коментира още той ... да ти преведа , ще свалят всеки щурмови бомбардировач , в зоната на пускане на бомбите , дори тя да е над рассийката ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Pyramid
преди 1 месец
Я! "Зеленски: В Европа няма толкова ракети за Patriot, колкото авиобомби хвърля Русия." ...АМИ СЕГА?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още