IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близостта на Фон дер Лайен и Джорджа Мелони изправя косите на социалистите в Европа

Дори канцлерът Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия сигнализират, че са готови да торпилират втори мандат на председателя на ЕК

19:05 | 31.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джорджа Мелони и Урсула фон дер Лайен. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Джорджа Мелони и Урсула фон дер Лайен. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Социалистите в Европа предупредиха Урсула фон дер Лайен, че няма да я подкрепят за втори мандат като председател на Европейската комисия, ако тя продължи да намеква, че би могла да работи с крайнодесни евродепутати, свързани с италианския премиер Джорджа Мелони, съобщава изданието Politico, цитирано от БТА.

Вероятно от най-решаващо значение в тази посока е, че дори канцлерът Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия сигнализират, че са готови да торпилират втори мандат на Фон дер Лайен.

Определено и на френския президент Еманюел Макрон не му импонира оформящата се тенденция. Поради което той предупреди за възхода на крайната десница, наричайки я "този зъл вятър", който "духа в Европа", и призова хората да се събудят и да защитят демокрацията по-малко от две седмици преди европейските избори, предаде AFP.

"Нека видим увлечението по авторитарните режими около нас, нека видим нелибералния момент, който преживяваме", каза френският държавен глава в реч пред млади европейци в Дрезден, в Източна Германия, където беше на държавно посещение. "Крайната десница, този зъл вятър, който духа в Европа, е реалност, така че нека се събудим“, добави той.

В множество коментари през последните дни високопоставени социалисти, сред които Шолц и водещият кандидат на ГСДП за европейските избори следващия месец Катарина Барли, заплашиха да провалят кандидатурата на Фон дер Лайен, ако тя приеме подкрепата от страна на твърдата десница, за да си осигури мнозинство в Европейския парламент.

"Ние няма да работим с крайната десница", заяви Барли в подкаста Berlin Playbook, като повтори обещанието, поето от социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Левите, че "никога няма да си сътрудничат, нито да формират коалиция с крайнодесните и радикалните партии на каквото и да е ниво".

Коментарът беше последният знак за тревогата сред левите партии от позицията на Фон дер Лайен по отношение на партията на Мелони "Италиански братя", която принадлежи към дясната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент.

Фон дер Лайен, която идва от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), посочи, че ако не успее да си осигури мнозинство с подкрепата на лявоцентристките и либералните депутати след изборите за ЕС, може да работи с ЕКР.

В петък Шолц предупреди Фон дер Лайен да не предприема подобен ход, като заяви: "Когато се формира следващата Комисия, тя не трябва да се основава на мнозинство, което се нуждае и от подкрепата на крайната десница." Той добави, че "единственият начин да се създаде председателство на Комисията ще бъде то да се основава на традиционните партии".

Никола Шмит, водещият кандидат на социалистите за европейските избори, заяви в интервю, публикувано в неделя: "Фон дер Лайен иска да ни накара да вярваме, че има добри и лоши десни екстремисти.“

Мелони е "политически крайнодясна“ и нейната визия "със сигурност не е силна, интегрирана Европа", каза Шмит и допълни: "За г-жа Фон дер Лайен обаче тя вероятно е консерватор."

Новата Урсула

Фон дер Лайен намeри нов приятел в лицето на Мелони и не може да скрие вълнението си. Защо го прави? Политическото оцеляване изглежда е единствената ѝ мантра, независимо от цената. Освен това те имат много общи неща, отбелязва Euronews.

Изглежда, че Фон дер Лайен е готова да заложи на карта и без това спорното си наследство, докато досегашната ѝ работа през последните пет години разкрива не само тънки идеологически позиции, но и пейзаж, изпъстрен със скандали, корупция, произраелско правителствено лобиране и непрестанни усилия за премахване на ключови човешки права в ЕС. И едва ли може да се очаква, че тя ще спре дотук.

Крайнодесният премиер на Италия Джорджия Мелони заяви в понеделник, че има за цел да изгради дясно мнозинство с Италия начело след европейските избори, информира Politico.

Крайнодесните партии се бориха да работят ефективно заедно в ЕС през този мандат, но бяха възпрепятствани от разделения по ключови въпроси като Украйна и взаимно вето на националните интереси. Въпреки това  Мелони е твърдо убедена, че има възможност за сътрудничество отдясно.

Говорейки пред Rai Radio1 в понеделник, тя каза: "Днес има възможности за промяна на европейската картина, които никога преди не са съществували. Дължим на себе си да се възползваме от тях.“

"Има резерви за изграждане на различно мнозинство в Европейския парламент и следователно различна Европа с различни политики", каза тя.

Сътрудничеството на Мелони - и делът от местата, които нейната партия "Италиански братя" трябва да спечели на изборите - е желано както от лидерката на френския "Национален сбор" Марин льо Пен, така и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Има информации, че Льо Пен е призовала Мелони да обединят сили, за да бъде създадена втората по големина група в Европейския парламент. Дни по-рано Фон дер Лайен каза, че е готова да погледне отвъд хомофобските политики, които партията на Мелони е приела в Италия, и да я приобщи към нейната собствена Европейска народна партия .

На въпроса как е възможно да се съгласуват толкова различни десни позиции, колкото тези, заемани например от Фон дер Лайен и унгарския премиер Виктор Орбан, Мелони каза, че Италия вече не следва Франция и Германия, а определя посоката. "Ако италианците ми помогнат, можем да променим Европа."

Фон дер Лайен е все по-близо до осигуряването на политическото си оцеляване, но на каква цена? Прегръщайки тези, които се застъпват за ерозията на демокрацията, тя сега се присъединява към фигури, които се маскират като типични европеисти, готови да насочат Европа през бъдещите политически предизвикателства, заключава Euronews.

Според Politico въпросите сега са дали Шолц и неговите германски социалисти действително ще осуетят втори мандат на германската си сънародничка Фон дер Лайен - и кого биха подкрепили да я замени.

Някои дори имат предвид кой да бъде начело на ЕК: бившият италиански премиер Марио Драги. Между другото, това е избор, който ще се приеме добре в Париж. Но Никола Шмит, водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на предстоящите следващия месец избори за Европейски парламент, заяви , че не би желал бившия ръководител на Европейската централна банка и бивш италиански премиер Марио Драги да е следващият председател на Европейската комисия, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още