IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е виновен. Какво следва?

Бившият президент може да лежи в затвора, но засега това изглежда относително малко вероятно

10:08 | 31.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mark Peterson/New York Magazine/Bloomberg
Снимка: Mark Peterson/New York Magazine/Bloomberg

На съдебните заседатели по делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за фалшифициране на документи заради подкуп им отне само два дни, за да стигнат до историческа присъда: бившият президент е виновен по всички 34 обвинения.

Резултатът е победа за окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който беше първият прокурор в страната, повдигнал наказателни обвинения срещу предишния обитател на Белия дом. Делото е единственото от четирите дела срещу Тръмп, което вероятно ще приключи преди президентските избори през ноември. Какво обаче може да очакваме оттук нататък, обобщава Bloomberg.

За какво беше осъден Тръмп?

Той беше признат за виновен по 34 обвинения, включително за фалшифициране на бизнес документи за плащания, направени към бившия му адвокат Майкъл Коен.

Според прокуратурата Тръмп е наредил на Коен да плати 130 хил. долара на звездата от филмите за възрастни Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г., за да не разкрие публично, че с милиардера са имали сексуален контакт. Прокуратурата твърди, че Тръмп е възстановил на Коен предоставената на Даниълс сума на няколко плащания, вписани като „правни услуги“ във фирмените документи. Екипът на Тръмп твърдеше, че парите всъщност са за юридически услуги.

Сторми Даниълс си тръгва от съда, след като даде показания по делото на 9 май. Снимка: БГНЕС/EPA/JUSTIN LANE Сторми Даниълс си тръгва от съда, след като даде показания по делото на 9 май. Снимка: БГНЕС/EPA/JUSTIN LANE

Какво ще стане, след като Тръмп бе осъден?

Следващата стъпка ще бъде съдия Хуан Мерчан да произнесе присъда, което трябва да стане на 11 юли. Това е само дни преди Националния конгрес на Републиканската партия на 15 юли, на който партията трябва официално да избере Тръмп за свой кандидат за президент за изборите на 5 ноември.

Мерчан каза, че Тръмп може да остане на свобода до произнасянето на присъдата.

Обикновено обвиняем, осъден за престъпление, прекарва известно време в затвора, но в закона няма изрично изискване за това. Мерчан може да осъди Тръмп на пробация, особено ако реши да прояви снизходителност, тъй като бившият президент е на 77 години и е нарушител за първи път без криминално минало. Тръмп също може да бъде задължен да плати и финансова санкция.

Все пак Мерчан даде да се разбере, че приема сериозно престъпленията на т. нар. "бели якички" и вече предупреди Тръмп, че може да го прати зад решетките за многократно нарушаване на заповед да не се коментира публично съдебният процес.

Колко дълго може да лежи Тръмп в затвора?

Всяко от обвиненията е престъпление от Клас Е, което се наказва със затвор между 16 месеца и четири години. Тъй като Тръмп беше признат за виновен по повече от едно обвинение, Мерчан можеше да наложи „успоредна“ присъда, което означава, че бившият президент ще излежи цялото си време в затвора наведнъж. Той може също така да нареди на Тръмп да изпълни наказанията по обвиненията си едно след друго, но според правни експерти това е малко вероятно.

Може ли Тръмп да обжалва?

Да, и той незабавно обеща да оспори присъдата, като каза, че битката „далеч не е приключила“. Но той може да обжалва само в щата Ню Йорк и то след като след присъдата му бъде обявена през лятото.

Първата стъпка ще бъде в апелативен съд в Манхатън. В крайна сметка обжалването може да стигне до Апелативния съд на Ню Йорк, най-висшия съд на щата в Олбъни. Евентуално Тръмп може да поиска и от Върховния съд на САЩ да се произнесе.

От Мерчан зависи дали да хвърли Тръмп в затвора, или да му позволи да остане на свобода, докато обжалва. Въпреки че обвиняемите в престъпления в щата Ню Йорк обикновено могат да бъдат вкарани в затвора, докато тече процесът на обжалване, това не се отнася непременно за Тръмп, тъй като той е обвинен в престъпление без насилие.

Къде може Тръмп да излежи присъдата си?

Не е ясно къде Тръмп би излежал присъдата си, въпреки че Тайните служби на САЩ, които охраняват настоящи и бивши президенти, проведоха среща с федерални, щатски и градски служители, за да обсъдят възможността Тръмп да се окаже зад решетките.

Ако бившият президент бъде осъден на година или по-малко затвор, той вероятно би могъл да я изтърпи на остров Райкърс в Ню Йорк, който включва седем затвора. 76-годишният Алън Уайселберг, бивш главен финансов директор на Trump Organization, който наскоро се призна за виновен в лъжесвидетелстване, изтърпя петмесечно наказание в медицинско отделение в комплекса.

Присъдата означава ли, че Тръмп не може да се кандидатира за преизбиране?

Тръмп все още може да се кандидатира за поста. Конституцията на САЩ определя няколко изисквания за допустимост за позицията, които не включват ограничения въз основа на репутация или криминално досие.

Как присъдата може да повлияе на изборите през 2024 г.?

Не е ясно как присъдата му може да се отрази на резултата от вота. Но ако Тръмп спечели, САЩ за първи път ще имат осъден престъпник за държавен глава - факт, който не е необичаен в останалия свят. Тръмп се сравни с покойния южноафрикански лидер Нелсън Мандела, който лежа в затвора 27 години за противопоставяне на режима на апартейда в страната.

Привърженици на Тръмп пред сградата на съда. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg Привърженици на Тръмп пред сградата на съда. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Може ли Тръмп да помилва сам себе си, ако бъде преизбран?

Не и в този случай, защото делото в Манхатън е заведено от щатски, а не от федерални прокурори. (Това важи и за делото във Фултън Каунти, Джорджия, за намеса в изборния процес, което, подобно на Ню Йорк, е щатско обвинение.) Но по двете си федерални дела Тръмп теоретично може да нареди на Министерството на правосъдието да ги прекрати, ако бъде преизбран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 4 седмици
До: zelka007 и къде ти е гъдела, зелкич? Я разправи да видим ти какво си разбрал. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 4 седмици
До: mah.jaeyoon ... ам то никой не го интересува с кво , къде и какво е правил ... 100% не е спал с нея , спал е при жена си после ... :))) ... гъделът е на друго място , ам не го разбират копейкопоклонниците ... въобще не го съдят за "спането" ... !! ... в рассийката първият като спеше с непълнолетна гимнастичка , кво ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
mah.jaeyoon
преди 4 седмици
Нищо не следва, преспал с по.рно актриса голяма работа :D Самите демократи махат небрежно с ръка относно това дело.... не смеят да лаят, че при тях с Джо и Хънтър схемите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още