IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: Байдън тайно е разрешил на Украйна да удари с американско оръжие по руска територия

Разрешението важи единствено за района на Харков, твърдят анонимни източници на изданието

00:19 | 31.05.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън тайно е дал разрешение на Украйна да нанесе удар с американско оръжие на територията на Русия - единствено в района на Харков, съобщи в четвъртък Politico, като се позова на трима висшестоящи американски държавни служители и двама други източници, запознати с плана. Това е голям обрат, който има за цел да помогне на Украйна да защити по-добре втория си по големина град.

"Наскоро президентът нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва американски оръжия за контраогън в Харков, за да може да отвърне на руските сили, които ги нападат или се готвят да ги ударят", е заявил един от американските служители, като е добавил, че политиката за недопускане на удари с голям обсег на територията на Русия "не се е променила".

Украйна е поискала от САЩ да променят политиката си едва след началото на руската офанзива в Харков този месец, е добавил служителят. Всички източници на изданието са анонимни, защото коментират вътрешни решения, които не са официално обявени. От статията не става ясно и в кой момент се е стигнало до това решение.

През последните няколко дни САЩ са взели решение да позволят на Украйна "гъвкавост", за да се защити от нападенията на границата край Харков, казва друг от източниците.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплаха от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва доставените от тях оръжия за нанасяне на удари по територията на Русия - нещо, което украинското правителство настоява партньорите му да разрешат.

САЩ казват, че не насърчават и не дават възможност за използване на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за настоящата позиция на Вашингтон по въпроса, държавният секретар Антъни Блинкен заяви в сряда, цитиран от Ройтерс, че тя ще се "коригира и адаптира".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 месец
До: тошко А ти явно си готов да ти пръскат *** всеки ден,само и само да останеш жив?! Всеки със своите виждания и идеали.Да,готов съм да умра за възможността да напсувам президента(например),да пътувам свободно където си искам,да гласувам за когото си ща и изобщо ДА БЪДА СВОБОДЕН!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
тошко
преди 1 месец
До: 3, а ти ГОТОВ ли си вече да умреш за интересите на OTAN?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 месец
И Германия вече даде разрешение за използването на дадените от тях оръжия по руската територия.Дали разбирате какво означава това? НАТО вече е готов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 1 месец
До: Tikva007измислят си... всички знаем че Запада го е страх от могучая... лично си ни плашил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 месец
*Президентът на САЩ Джо Байдън тайно е дал разрешение на Украйна да нанесе удар с американско оръжие на територията на Русия* - Тайно, тайно - колко да е тайно? Щом Politico го разнася за сведение до публиката, много ще да е тайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още