IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите препятствия пред преизбирането на Байдън

Това са възрастта на президента, лошото мнение на американците за икономиката и трудността с достигането до избирателите в наши дни

16:22 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пет месеца преди изборите в САЩ Джо Байдън упорито изостава от Доналд Тръмп в ключови щати, и то въпреки факта, че Тръмп е близо до присъда в първия наказателен процес срещу бивш президент на САЩ, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус. Ако Байдън не промени наратива, Тръмп може да бъде първият престъпник, който да стигне до Белия дом. Защо е толкова трудно да бъде спрян?

Най-краткият отговор е недоверието. На демократите им е трудно да си представят, че Америка може да допусне ново президентство на Тръмп. В един момент избирателите със сигурност ще се събудят. Но няма консенсус как това може да се ускори. В началото на годината либералите имаха вяра, че съдебната система на САЩ ще съди Тръмп за по-фрапиращите му провинения, по-специално за опита за отмяна на изборите през 2020 г. Благодарение на Върховния съд на САЩ тази перспектива е избледняващо малка преди изборите през ноември. Една осъдителна присъда по случая с потулената афера с порнозвезда в нюйоркския съд тази седмица би била слаба утеха.

Дори тук има демократическо объркване. Във вторник кампанията на Байдън наруши дългогодишното си решение да игнорира съдебните процеси срещу Тръмп, като изпрати Робърт де Ниро и двама бивши полицаи да го охулят пред сградата на съда. Този ход беше колкото ненавременен, толкова и зле обмислен. Би било по-добре да се изчака присъдата; а по-добре изобщо да не беше предприеман. Много американци смятат, че процесът за купуване мълчанието на Сторми Дениълс е политически мотивиран (престъплението се състои в неоповестяването на сделката – бел. прев.). Най-добрата позиция би била да не се подхранва това впечатление.

Почти единственият демократ, който не страда от нарастващата паника около предстоящите избори, е самият Байдън, заедно с ветераните, които ръководят кампанията му. Може би той знае нещо, което другите не знаят. По-вероятно е обаче да страда от прекомерния оптимизъм, характерен за повечето политици. Вярно е, че демократите бяха отписвани преди междинните избори през 2022 г. (за Конгрес и частично за Сенат – бел. прев.), но почти завършиха наравно с републиканците. Перспективите на Байдън бяха занижени на първичните избори на Демократическата партия през 2020 г., преди той да спечели убедително номинацията. Байдън вече два пъти опроверга експертния консенсус. Той вярва, че хеттрикът му е в кърпа вързан.

Но той не може да направи много, за да преодолее трите си най-трудни препятствия. Първото е неговата възраст. Социологическите проучвания постоянно показват, че Байдън се представя по-зле от партията си на всички нива. Това показва, че избирателите, включително мнозинството от демократите, са по-притеснени за Байдън, отколкото за посланието на партията му. Твърде късно е Байдън да се оттегли в полза на по-млад кандидат. Нито пък номинирането на вицепрезидентката Камала Харис би решило проблема. Рейтингът ѝ на одобрение е толкова нисък, колкото и този на Байдън.

Второто препятствие е икономиката. Демократите са разочаровани, че Байдън не получава заслуги за факта, че САЩ имат несравнимо най-бързо развиващата се икономика на запад. Това се случи на фона на бързото разгръщане на ваксинациите в началото на президентството на Байдън. Преди осемнадесет месеца повечето икономисти прогнозираха рецесия през 2024 г. Ръстът на заплатите вече надвишава инфлацията, но мнението на електората остава непроменено; повечето американци смятат, че са били по-добре при Тръмп.

Много демократи смятат, че проблемът е в некачествените послания - ако гласоподавателите гледаха само данните, те биха поправили грешката си. По-вероятно обаче става въпрос за проблем с лихвените проценти. Докато инфлацията остава над целта от 2 процента, Федералният резерв на САЩ няма да е склонен да започне лихвени понижения. Така избирателите ще се отправят към урните, чувствайки се по-бедни, отколкото би трябвало. Младите хора са изтласкани от пазара на жилища поради високите цени, а Байдън не може да направи много.

Третото препятствие се състои в това колко трудно се достига до избирателите в днешно време. Твърдите партийни ядра са тези, които са най-склонни да четат вестници и да гледат новини. Най-големият спад в подкрепата на Байдън е сред американците под 30 години и цветнокожите избиратели със сини якички – демографските групи, които е най-малко вероятно да усвояват конвенционалните новини. На теория технологиите улесняват таргетирането на хора. На практика обаче социалните мрежи объркаха достъпа до информация и унищожиха доверието в нея. Дори ако Байдън може да реши проблема си с посланията, сега е много по-трудно да се достигне до обществеността, отколкото дори десетилетие назад.

Изключение прави Тръмп, който няма проблем с привличането на вниманието. Моето предположение беше, че той няма да може да попречи на тези избори да се превърнат в референдум за неговата личност. Но е възможно това да работи в негова полза. Набиването в очи е по-печелившо от пасивността. Ако колебаещите се избиратели все още не са наясно със или не ги е грижа за плановете на Тръмп за американската демокрация, те ще получат управлението, което заслужават, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още