IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони надушва възможността за дясно обединение в ЕС, водено от Италия

Варианти за италианския премиер може да са и крайнодясната Льо Пен, и Урсула фон дер Лайен

15:23 | 28.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианският премиер Джорджа Мелони изглежда е готова да се заеме с изграждането на (крайно)дясна коалиция, която да бъде оглавена от Италия след изборите за Европейския парламент в края на следващата седмица, пише европейското издание Politico. Очакванията са, че крайнодесните партии ще имат предимство на тези избори, възползвайки се от разделението сред европейците по ключови въпроси, като например войната в Украйна и други вътрешни теми.

Самите крайнодесни партии в ЕС нямат единни позиции по тези казуси - Мелони например е сред лидерите, които подкрепят изпращането на военна помощ за Украйна, а Марин льо Пен е с проруски позиции, но и двете виждат възможност за сътрудничество.

Днес имаме възможност да променим Европа, каквато скоро не сме имали, коментира тя пред Rai Radio 1. Politico отбелязва, че Италия действително може да оглави обединение в Европа и сочи като вероятни две опции - френския "Национален съюз" на Марин льо Пен и около председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която в неделя започна своята официална кампания за преизбиране начело на ЕК.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Льо Пен коментира преди дни, че е поканила Мелони да създадат втората по големина политическа формация в ЕП, а Урсула фон дер Лайен отчете като възможни съюзници "Италиански братя" въпреки хомофобските им политики в миналото.

"Ако италианците ми помогнат, можем да променим Европа", категорична е на този фон Мелони и допълва, че Рим няма вечно да следва Франция и Германия и може да поеме ролята и на водач.

Италия има още една възможност да стане фактор в Брюксел, сърцето на европейските институции, и тя е свързана с Марио Драги. Според източници на Politico френският президент Еманюел Макрон иска да види "супер Марио" на важен пост в администрацията на ЕС. Коментират се възможности за председател на Европейския съвет или на Европейската комисия, но за целта Макрон ще трябва да намери начин да се разбере с Европейската народна партия (ЕНП) и германския канцлер Олаф Шолц.

Анализатори обаче отбелязват, че усилията си заслужават, ако Париж опита да наложи своите виждания за бъдещето на ЕС, които до голяма степен съвпадат с тези на Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 1 месец
Първо трябва да тикнат в затвора тези, които вкараха Европа във война заради най-бедната, корумпирана по съветски образец и никому непотребна Украйна и американските стратегически интереси. И оръжията им, и парите на данъкоплатците потънаха в джобовете на марионетките им. Пръкнаха се повече милионери в Украйна от времето преди конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още