IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Керемедчиев: Еворизборите ще покажат огромното разделение в Европа за Украйна

България показва некоординирана външна политика в неподхоящ момент, посочи бившият зам.-министър на външните работи

17:25 | 27.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Видимо е огромното разделение в Европа по темата за подкрепата за Украйна и на предстоящите европейски избори ще се види не само то, но и умората у някои от политиците за продължаващата подкрепа за страната. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"България излезе с две противоречиви изявления, свързани с провежданата в София среща на НАТО - едно от мястото на събитието на министър-председателя Главчев, а другото от президента Румен Радев, който е на посещение в Будапеща. Това изпраща негативен сигнал и ни поставя в сферата на страните с нестабилна политика, а България няма нужда от това“, посочи бившият министър.

На въпрос какъв сигнал изпраща посещението на президента Радев в Унгария и отсъствието му от срещата на Алианса в София, Керемедчиев каза, че според него действията са преднамерени, защото срещите са организирани отдавна и няма как държавният глава да не е имал информация за точните дати на провеждането им.

Срещите съвпадат със 70-годишнината от създаването на НАТО и 20-годишнината от членството на България в НАТО – две много значими дати и за Алианса и за страната ни. 

Анализаторът добави, че Унгария и Словакия също дават подобни сигнали. 

"Срещата в София е добър повод да се покаже единството на НАТО, тъй като такова разделение работи в полза на Русия, защото тя използва всяко колебание във външната политика, за да оказва пряк натиск върху стабилността на целия Алианс“, коментира събеседникът. Той предупреди, че България влиза в списъка на страни, които показват слаба и некоординирана външна политика и ще бъдат обект на все по-силни хибридни атаки и дезинформационна кампания от Русия.

Керемедчиев коментира още, че назначаването на икономист за министър на отбраната на Русия показва, че страната дълго ще държи икономиката си на военновременни нива и европейските страни членки на НАТО трябва да отговорят като също увеличат разходите си за отбрана, посочи гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още