IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът на Южна Африка да се превърне в нов глобален политически играч

Страната е индустриален лидер в Африка и изгражда устоите на дипломатическа сила в Глобалния юг

16:27 | 28.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мнението на Южна Африка има значение, a анализаторът Стивън Грузд не се съмнява в това. „Южна Африка е важен играч на международната сцена и особено в Африка. Тя е държава, която е търсена от други страни“, коментира пред Deutsche Welle програмният директор на отдела за африканско управление и дипломация в Южноафриканския институт за международни отношения. „Тя със сигурност е изявен защитник на въпроси, които са от значение за Африка – било то търговия или конфликти, или хуманитарни въпроси“, добавя Грузд по адрес на Южна Африка.

Страната се стреми към мирно разрешаване на конфликти както в Африка – например гражданската война през 2022 г. в етиопския регион Тиграй – така и по света. Във войната между Русия и Украйна Южна Африка се опита да поеме водеща роля като посредник. Президентът Сирил Рамафоса разговаря с Владимир Путин и Володимир Зеленски и пътува до Киев и Москва с африканска делегация за разговори през юни 2023 г.

В същото време Южна Африка се опитва да запази и неутралната си позиция. Тя и Русия поддържат тесни връзки от времето на Студената война, което доведе до нейното постоянно въздържане при много гласувания в Общото събрание на ООН - избор, който много западни държави намират за неразбираем.

Изправяне на Израел пред съда на ООН

Южна Африка предизвика вълнение и по време на продължаващата война между Израел и „Хамас“, като обвини Израел в геноцид срещу палестинците в ивицата Газа в дело пред Международния съд в Хага. На 24 май тази година най-висшият съд на ООН нареди "незабавно" спиране на израелската офанзива в Рафах, като по този начин се съобрази с искането на Южна Африка.

Но страната беше разкритикувана и за непоследователността по начина, по който искрено подкрепи палестинците, но отказа да обвини Русия за някои от нейните нарушения по отношение на Хартата на ООН, посочва Грузд.

Въпреки критиките от Запада, особено от САЩ, Южна Африка следва пропалестинска политика, като същевременно поддържа възможно най-много комуникационни канали отворени.

Черпене на опит от едно проблемно минало

Луази Сомя Ню, мениджър на организацията на гражданското общество Southern African Liaison Office, твърди, че заради историята си Южна Африка възприема себе си като имаща уникално морално задължение към правата на човека и международното право.

Тя също така разкритикува липсата на международно признание за това, което нарече "принципна позиция". За разлика от своя предшественик Джейкъб Зума, тя твърди, че настоящият президент Рамафоса се връща към принципите на международните отношения от ранните дни на младата демокрация.

След преодоляване на апартейда и годините на международна изолация, южноафриканското правителство при Нелсън Мандела се ангажира с външна политика, чрез която страната цели да се присъедини отново към „семейството на нациите“, казва Грузд, преди да добави, че Южна Африка сега играе глобална роля.

Глобална сила

Това е особено очевидно от активното ѝ участие в Африканския съюз, както и от факта, че е единствената африканска държава в Г-20 и член на групата на БРИКС. Тази асоциация, която сега включва девет държави, ангажирани в икономическо сътрудничество, сега настоява да има по-тежка дума в ООН, Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и Световната търговска организация (СТО).

Страните от БРИКС дори основаха своя собствена банка за развитие през 2014 г., а Южна Африка е особено ангажирана с реформирането на финансовите институции, за да увеличи способността им да се справят с предизвикателствата, които засягат развиващите се страни.

Южна Африка също така се опитва да представлява интересите на Африка и Глобалния юг в Движението на необвързаните страни, СТО и други органи за търговия и развитие. Това, според Грузд, показва, че Южна Африка се ангажира да реформира сегашните структури на международната система.

Откриване на „вакуум“ в световния ред

Според Сануша Найду, анализатор в Института за глобален диалог в Претория, Южна Африка не е загрижена само за икономическите отношения и политическото влияние в алианса БРИКС, но и за въпроса: „Как да се опитва да намали някои от разходите за трансакции, които стоят в основата на нашата икономика?".

Новата банка за развитие на БРИКС има за цел да набира заеми, като по този начин намалява разходите и риска от силната зависимост от долара, обяснява Найду.

Не всички страни от БРИКС обаче споделят общи демократични ценности, признава тя.

Южна Африка и нейните партньори търсят „вакуум“ в преобладаващия световен ред, където могат да бъдат приложени лостове за по-добро сътрудничество, заключва Найду.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Хехееее..По-голяма смешка отдавна не бях чувал...Имат средно по пет часа електричество на ден, глобален политически лидер искали да стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още