IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри плана за използването на печалбите от замразените руски активи

Това ще предостави на Украйна 3 млрд. евро тази година, като 90% от тях ще отидат за украинската армия, написа чешкият външен министър Ян Липавски

13:22 | 21.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите членки на Европейския съюз одобриха във вторник план за използване на печалбите, генерирани от замразени руски активи, за подпомагане на възстановяването и военната отбрана на Украйна, съобщава Bloomberg.

Това ще предостави на Украйна 3 млрд. евро тази година, като 90% от тях ще отидат за украинската армия, написа чешкият външен министър Ян Липавски в социалната платформа X.

Активи за около 280 млрд. долара са били замразени от страните от Г-7 след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., като повече от две трети от тях се държат в ЕС. По-голямата част от средствата се съхраняват чрез базирания в Белгия сетълмент гигант Euroclear, като те са генерирали около 3,9 млрд. евро чиста печалба от миналата година насам.

Според плановете на ЕС Украйна ще получи нетните печалби, натрупани от 15 февруари нататък. Около 159 млрд. евро замразени руски активи са генерирали нетна печалба от 557 млн. евро от тази дата, според финансовите резултати на Euroclear за първото тримесечие.

Печалбите преди датата 15 февруари ще бъдат задържани от Euroclear за справяне с рискове като тези, които могат да произтекат от евентуални съдебни мерки от страна на Русия. Планът на ЕС също така включва механизъм, който позволява на клиринговата къща да задържи допълнителни средства, ако тези ресурси се окажат недостатъчни за управление на внезапни и неочаквани рискове.

Приемането на предложението от министрите по въпросите на ЕС в Брюксел идва след месеци на дебати между държавите членки на фона на притеснения за възможни правни проблеми, ответни действия от Русия и риск за стабилността на еврото.

Очаква се активите да генерират около 5 млрд. евро годишно, като Украйна ще получава помощта два пъти годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: Импeраторът, " Част от тези пари" - са кървави пари. Погледнато от друга гледна точка, заради тях, ще погинат и доста украинци. Ама на нас кво ни дреме? Важното е бизнесот да върви :):) нали? Год блесс уса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 месец
Браво. Част от тези пари ще влезе в нашата икономика за закупуване на снаряди, с които да се чистят рашисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още