IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път Тръмп изпреварва Байдън по набрани средства за предизборна кампания

През април кандидатът на републиканците е събрал повече средства от президента, въпреки че преднината на действащия президент все още е значителна

14:41 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп е събрал повече средства за кампанията си миналия месец от Джо Байдън за първи път в рамките на този изборен цикъл, но действащият президент все още има голяма финансова преднина спрямо републиканеца.

Байдън и Демократическата партия са събрали 51 млн. долара през април в сравнение със 76 млн. долара, натрупани от Тръмп и Републиканския национален комитет, според изявления от кампаниите. Президентът започна май със 192 млн. долара, над двойно повече от това, с което опонентът му съобщи, че разполага.

Увеличението от страна на Тръмп стана факт след няколко високопрофилни събития за набиране на средства. Те включват мероприятие в Палм Бийч, организирано от милиардера Джон Полсън, както и набиране на подкрепа от големи донори в петролния и газов сектор.

Кампаниите, политическите партии и някои от големите комитети за политическо действие (PAC), които ги подкрепят, са подали своите месечни отчети до Федералната избирателна комисия. Ето какво става ясно от тях:

Джо Байдън

Байдън и Националният комитет на Демократическата партия са събрали 51 млн. долара през април и приключват месеца със 192 млн. долара.

Future Forward PAC, който подкрепя кампанията на президента, е набрал 16 млн. долара и разполага с 57 млн. долара.

Усилията на Байдън за преизбиране му донесоха рекордна сума за кандидат на демократите в този етап от изборния сезон. Въпреки че успехите му в набирането на средства през април са засенчени от тези на Тръмп, той все още има значително предимство.

Основно набраните средства през април идват от събития, организирани от Майкъл Дъглас, актьорът и филмов продуцент, който изигра Гордън Геко във филма „Уолстрийт“ от 1987 г. Но донорите на кампанията на дребно представляват по-голямата част от приходите. Сред по-големите дарители са също създателят на емблематичната анимация Family Guy Сет Макфарлън, съоснователят на Facebook Дъстин Московиц, Джош Бекенщайн от Bain Capital и мениджърът на хедж фондовете Том Стайър.

Кампанията добавя и един милион поддръжници към имейл списъка си през месеца. Повтарящите се донори отговарят за 5,5 млн. долара от общата сума и има 225 000 донори, които са се ангажирали да даряват всеки месец.

Байдън и Националният комитет на демократите се радват на рекордните средства, които кампанията му и Демократическата партия успяха да натрупат. Те отвориха 150 офиса в колебаещи се щати в опит да спечелят вота. Кампанията на Байдън е закупила медийно присъствие на стойност 34 млн. долара, откакто Тръмп спечели номинацията на Републиканската партия през март, а бившият президент е похарчил по-малко от 70 хил. долара за реклама, според AdImpact.

Външни групи, подкрепящи Байдън, водени от неговия основен комитет за политическо действие Future Forward PAC, обещават подкрепа от над 1 млрд. долара. Съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман даде на Future Forward PAC 7 млн. долара, докато съоснователят на GitHub Крис Ванстрат дари 500 хил. долара.

Комитетът American Bridge 21st Century събра 7,1 млн. долара и приключи април с 12 млн. долара. Групата, която обеща да похарчи 140 млн. долара, фокусирайки се върху жените и гласоподавателите от работническата класа, получи дарения от 4,8 млн. долара от Майкъл Мориц от Sequoia Capital и 2,6 млн. долара от Democracy PAC на Джордж Сорос.

Доналд Тръмп

Тръмп е събрал 76 млн. долара през април за кампанията си и Републиканската партия. Неговата кампания и Републиканският национален комитет приключват месеца с 89 млн. долара в брой

Неговият супер PAC Make America Great Again Inc. е събрал 12,8 млн. долара и започва май с 34,5 млн. долара.

Първият пълен месец на набиране на средства на Тръмп като кандидат на своята партия доведе до големи дарения от видни дарители. Сред подписите на големите чекове са тези на Харълд Хам от Continental Resources, Сиед Анвар от Midland Energy и Хауърд Лутник от Cantor Fitzgerald. Други големи дарители включват инвестиционния банкер Уорън Стивънс, предприемачът в сферата на недвижимите имоти и аерокосмическата индустрия Робърт Бигълоу и основателят на TD Ameritrade Джо Рикетс.

Тръмп все повече разчита на богати дарители, за да свие разликата с Байдън, въпреки че от кампанията му съобщават, че половината от приходите през април са дошли от дарители на дребно.

Make America Great Again Inc. е получила 10 млн. долара от инвеститора Тимъти Мелън и 1 млн. долара от Continental Resources на Хам. Републиканската еврейска коалиция е събрала още 1 млн. долара за комитета.

Save America, комитетът, който плаща повечето правни сметки на Тръмп, получи 9 млн. долара, 6 млн. от които бяха прехвърлени от организация, която набира пари от дребни дарители. Комитетът е похарчил 4,3 млн. долара, включително 3,3 млн. долара за правни такси. Структурата завършва април с 8,8 млн. долара в банката.

Тръмп е откъснат от предизборната кампания заради процеса срещу него в Манхатън, който в понеделник навлезе в шестата си седмица. Прокурорите го обвиняват във фалшифициране на документи, свързани с тайни парични плащания, направени по време на изборите през 2016 г. - твърдения, които той отрича.

Робърт Ф. Кенеди-младши

Кенеди събра 10,7 млн. долара през април и започва май с 10,1 млн. долара.

Неговият комитет за политическо действие е набрал 6,2 милиона долара и разполага с 20,9 милиона долара в банката.

Избирането на Никол Шанахан, бившата съпруга на съоснователя на Google Сергей Брин, за негов вицепрезидент донесе големи дивиденти за усилията на Кенеди. Тя дари 8 млн. долара за кампанията му през април в подкрепа на неговото независимо предизвикателство към Байдън и Тръмп.

American Values 2024, неговият супер PAC, получава 5 млн. долара от Mellon, откъдето дариха и за Тръмп, и 1 млн. долара от Марк Гортън, основател на трейдинг гиганта Tower Research Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още