IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: Въпрос на няколко месеца е България да изпълни критериите за еврозоната

Оптимисти сме, че до края на годината България ще изпълни инфлационния критерий за приемане на еврото, каза еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси

14:55 | 20.05.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Въпрос на няколко месеца е България да покрие и инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната. Това каза еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони пред „Нова телевизия“.

Според ЕК страната ни ще изпълни всички критерии за присъединяване без този, каза Джентилони. „Но ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да постигне и критериите за инфлацията“, допълни той.

„Това ще бъде официално посочено в нашия Доклад за конвергенция. Това не е мое лично мнение, но то ще бъде публикувано скоро. А моята оценка, това, което очаквам, и което очаква и Комисията, е, че въз основа на цифрите, които имаме от България и от Евростат, ние сме съвсем на добър път за намаляване на инфлацията, но все още не сме стигнали дотам“, каза той. 

През следващата година, ако инфлационният критерий бъде изпълнен в срок, ще може да се водят преговори с правителството за присъединяването на България към еврозоната, каза Джентилони. Той посочи, че „цялото семейство на еврозоната е много щастливо от възможността по някое време през следващата година да се присъедини 21-ви член, а именно България“.

Джентилони подчерта, че няма разлика в отношението към Хърватия и България и критериите за присъединяване са обективни.  

Относно забавеното плащане на средствата по Плана за възстановяване, еврокомисарят изтъкна значението на темите за декарбонизацията и върховенството на закона. Той изрази увереност, че дискусията по тези теми с българските власти ще се проведе след изборите през юни.

„Това не са пари, които идват от небето. Те идват от пазарите. Това е обща емисия на общ дълг, ръководена от Комисията и договорена от държавите членки. Важен дял за България – 6 милиарда евро. Обсъждаме все още отворените въпроси“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
alex8712
преди 1 месец
Леко намигване към следващото правителство да поиска извънреден конвергентен доклад есента :) И в същото време къс пас към Възраждане и компания да пуснат конспирацията за валутните резерви на борда - чудно как не са се усетили до момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още