IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще национализира парите по сметките на опозиционера Ходорковски

Заведено е дело в районен съд в Москва "в интерес на Руската федерация" за сума от около 2 млн. долара по сметки на Ходорковски и бизнес партньора му Платон Лебедев

13:06 | 20.05.24 г. 1
Михаил Ходорковски. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg
Михаил Ходорковски. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Главната прокуратура на Русия е завела дело в Мещанския районен съд на Москва за национализиране на средствата по банковите сметки на руския опозиционен политик и бивш собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски и на неговия бизнес партньор Платон Лебедев, съобщават ТАСС и „РИА Новости“, като се позовават на запознати източници.

Според публикациите става въпрос за около 2 млн. долара, които се съхраняват в сметките на Ходорковски и Лебедев в Trust Bank. Тези средства, според източник на ТАСС, са били иззети „като имущество, придобито в резултат на престъпни действия“.

Главната прокуратура на Русия посочва в иска си, че той е заведен във връзка с неуспеха на Ходорковски и Лебедев да компенсират щети за 17,4 млрд. рубли от данъчни престъпления, установени по-рано от съда.

Още на 16 май руски медии писаха, че е заведено дело "в интерес на Руската федерация“ срещу Ходорковски, Лебедев и Сибирската лизингова компания. Повече информация по темата не беше посочена.

Според „Ведомости“ Сибирската лизингова компания е била ликвидирана поради фалит още през ноември 2019 г., а решението на съда по иска на Министерството на данъците и таксите срещу ЮКОС се занимава с връзките му с петролната компания.

Медията „Настоящее время“ припомня, че първото дело ЮКОС е заведено през 2003 г. Като част от него Михаил Ходорковски, Платон Лебедев и други топ мениджъри на петролната компания са обвинени в присвояване на средства. През 2005 г. Ходорковски получи общо девет години затвор по това дело, а по-късно Московският градски съд намали този срок.

През 2010 г. Ходорковски беше осъден на 14 години затвор по обвинения в кражба на петрол и легализация на откраднато имущество.

През 2013 г. Ходорковски беше освободен и замина за чужбина. През 2015 г. обаче срещу него е образувано ново дело – Следственият комитет го обвинява в убийството на кмета на Нефтеюганск, организирането на друго убийство и опита за убийство на четирима души. През декември 2015 г. съд разпорежда арест и Ходорковски е обявен за международно издирване. Интерпол обаче отказва да го постави в списъка с издирвани лица, защото смята въпроса за политически.

През 2022 г. руското министерство на правосъдието добави Ходорковски към списъка на „чуждите агенти“, а през януари тази година той беше обявен за издирване по дело за военни „фалшификати“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
wart
преди 1 месец
Путин глупакът първо го помилва , тъй като майка му е била тежко болна след което замина за Англия и от тогава финансира много от организациите срещу Русия подобно като Сорос. . Същият някога Секретар на ВЛКС който присвои 27. 000 хиляди Рубли (за тях годинi много пари ) с мошеничества и убийства притежаваше 1/3 от Нефтените залежи на Русия с капитал около 40 Милиарда ЮКОС - за тях години . Сега се сещат наивните *** Руснаци да конфискуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още