IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал в катастрофата с хеликоптер

Хеликоптерът е напълно изгорял при катастрофата

07:06 | 20.05.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният му министър Хосейн Амирабдоллахиан са загинали при катастрофата с хеликоптер, съобщи ирански официален представител пред Ройтерс в понеделник, след като спасителните екипи откриха отломките в иранската провинция Източен Азербайджан.

"Президентът Раиси, външният министър и всички пътници в хеликоптера са загинали при катастрофата", е заявил неназованият високопоставен ирански представител пред агенцията.

Иранската информационна агенция Mehr потвърди смъртните случаи, като съобщи, че "всички пътници от хеликоптера, превозващ иранския президент и външния министър, са загинали мъченически".

По-рано беше съобщено, че хеликоптерът е напълно изгорял при катастрофата в неделя.

Държавната телевизия съобщи, че на снимки от мястото се вижда, че самолетът се е забил в планински връх, въпреки че засега няма официална информация за причината за катастрофата.

Спасителните екипи се бориха с виелици и труден терен през нощта, за да достигнат до отломките в ранните часове на понеделник.

63-годишният Раиси беше избран за президент през 2021 г. От встъпването си в длъжност той нареди затягане на законите за морала, ръководи кървавото потушаване на антиправителствените протести и оказа силен натиск в ядрените преговори със световните сили.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който има решаващата дума по отношение на външната политика и ядрената програма на Иран, по-рано се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавните дела.

Няколко държави изразиха загриженост и предложиха помощ за спасителните дейности.

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за катастрофата. Китай заяви, че е дълбоко обезпокоен. Европейският съюз предложи технология за сателитно картографиране при спешни случаи.

Катастрофата се случи в момент на нарастващо несъгласие в Иран във връзка с редица политически, социални и икономически кризи. Иранските духовни управници са изправени пред международен натиск заради оспорваната ядрена програма на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Откакто съюзникът на Иран "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, провокирайки израелското нападение в Газа, в целия Близък изток избухнаха конфликти, в които участват групировки, свързани с Иран.

В двойната политическа система на Иран, разделена между духовенството и правителството, 85-годишният аятолах Али Хаменей, върховен лидер от 1989 г., е този, който има право да взема решения по всички важни политики.

От години мнозина смятат Раиси за силен претендент за наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси.

Победата на Раиси на строго контролираните избори през 2021 г. постави всички лостове на властта под контрола на хардлайнерите след осем години, в които президент беше прагматикът Хасан Рухани и беше договорена ядрена сделка.

Възможно е обаче авторитетът на Раиси да е отслабен от широко разпространените протести срещу управлението на духовенството и от неуспеха му да промени икономиката на Иран, която е затруднена от западните санкции.

В неделя Раиси беше на границата с Азербайджан, за да открие язовир, който е съвместен проект със съседната държава. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който заяви, че по-рано през деня се е сбогувал приятелски с Раиси, предложи помощ за спасяването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
айде скоро и в кравария ... и аз нямам претенции как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 1 месец
айде скоро и руския ... нямам претенции как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 25
zelka007
преди 1 месец
чудесна новина ... дано започнат отново размирици за власт там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още