IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво помогна на руснаците да изненадат с настъплението си към Харков

Целта не е превземането на града, а "санитарна зона", казва Путин, а след първоначалния шок, украинците успяват да удържат щурма

09:35 | 19.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От месеци Украйна предупреждава за новата руска офанзива, която ще започне през май или до началото на юни и целта  ѝ ще е вторият по големина град  в страната - Харков. Властите построиха защитни съоръжения, които през април бяха инспектирани от президента Володимир Зеленски. И в крайна сметка, когато Русия действително нападна, впечатлението беше, че украинците са изненадани.

Това действително е така, сочи репортаж на The Washington Post. Причините не са само в слабостите на украинците - липсата на досатъчно оръжия и военнослужещи. В ранните часове на 10 май, когато започна атаката подразделението, което е било насочено в региона, е било практически "сляпо".

От 125-а бригада на Териториалната отбрана разказват пред изданието, че за първи път от началото на войната сателитният интернет, на който разчитат украинците - предоставен от SpaceX, е блокирал изцяло. По този начин разузнавателните дронове, с които до този момент украинците следят движението на противника, са безполезни. WP отбелязва, че вероятно терминалите Starlink са били заглушени от руските средства за електронна борба.

За разлика от първите месеци на пълномащабната война руснаците сега действат по-умно, търсят слабостите, използват технологиите, особено заглушаващите сигналите оръжия, и така премахнаха преимуществото, което помогна на украинците да задържат основните си градове в първата година на войната и да реализират успешна контраофанзива през есента на 2022 година.

Но сега част от региона е "сива зона" - и двете воюващи страни сменят позициите си, макар и  украинците да  са категорични,че  настъпленито на руснацитее спряно на първата отбранителна линия. Пред AFP украинският президент Володимир Зеленски коментира, че до голяма степен причината е, че "сивата зона" е останала на украинска територия.

Украйна успя да проведе много успешна операция по освобождаването на Харковска област през есента на 2022 година, но не успя да върне цялата територия на областта. "Непрекъснато повтаряма на партньорите ни - ставаше въпрос за окомплектоването на две бригади", казва Зеленски. Ако това беше станало, то "сивата зона" днес щеше да е на територията на Русия, а не на Украйна.

В  Украйна връщането на руските войски в Харковска област е болезнено и критиките към властта са остри - защо при наличието на всички данни за готвеното настъпление, военните не са подготвени. "Хората не разбират техническите подробности", категоричен е Зеленски и разказва, че в областта са изградени три защитни линии - първите две от военни под непрекъснат обстрел, а третата, бетонна, от местната власт.

Военните от 125-та бригада потвърждават пред WP, че първите две линии са изградени много трудно. Работата им е била следена от руски разузнавателни дронове, а позициите им обстрелвани от територията на Русия, където често те са недосегаеми за украинците, които нямат право да използват западното оръжие по цели на руска територия. Това е едно от големите предимства на Русия - може да насочва ударите си, където си поиска, смятат в Киев.

Липсата на муниции и артилерия, която да прикрива работещите, е затруднило максимално изградждането на първите две защитни линии (съответно на 10 км и на 20 км от границата). Част от тях е изградена от войници с лопати през нощта, и това не може да се сравни с работата на багерите, признават военните.

Опозиционният журналост Юрий Бутусов е категоричен - отбранителните линии е можело да почнат да си изграждат преди повече от три месеца. Бригадите не се оплакват от липсата на снаряди, не защото ги имат, а защото не искат да си навличат излишни неприятности с началството.

Русия избра много удачно Вовчанск като отправна точка за настъплението - малкият град дава възможност за настъпление към Купянск и към Липци, откъдето може да бъде обстрелван Харков с артилерия.

Настъплението в Харковска област върна спомените от началото на пълномащабната война - вторият по големина град е под обсада, 8 хил. души са евакуирани от Вовчанск - за първи път от месеци има такава мащабна вълна на евакуация, президентът отменя своите международни визити, а в Украйна започват да се чудят ще има ли отново настъпление към Киев. Руският призедент Владимир Путин коментира, че целта на Москва  в момента не е превземането на Харков, а създаването на "санитарна зона" за защита на приграничните територии. Неговият украински колега го потвърждава - на руснаците не им достигат сили за това. "Но ако покажем слабост, те ще продължат", предупреждава Зеленски.

Целта на операцията е разтегляне на фронтовата линия, категорични са всички анализатори. По този начин принуждават Украйна да използва резервите си и така да отслаби други позиции - в Донбас. Малко след първоначалния щурм най-многобройните руски атаки са не в Харковска област, а в направленията към Купянск и Покровск. За да устои Украйна е необходимо окомплектоване на резервите, което да позволи и нормална ротация на бойното поле, казва Зеленски пред AFP. В последните часове се интензивността на боевете към Часов Яр (Краматорско направление) се засилва, свидетелстват данните на ВСУ, но и геолокализирани кадри показват липсата на тактически напредък на този етап. След първоначалния щурм в началото на април, руснаците все още не могат да намерят слабото място на защитниците на града.

На този етап и ситуацията на бойното поле в Харковска област е "контролирана", макар и още не напълно стабилизирана. Като цяло обстановката на фронтовата линия е нестабилна и това е в полза на руснаците. Според военни анализатори обаче, ако Украйна успее да задържи това настъпление, русанците ще са тези, които трябва да изпращат резерви, за да постигнат целите си.

За да се справи с руската атака към Харков, областта има нужда от само две системи Patriot, които да защитят и градовете, и позициите на военните от постоянния въздушен обстрел. Като цяло трябва да бъде осигурено цялото нужно оборудване на войската, паритет във въздуха, и едва тогава, ако липсват резултати, може да се търси отговорност от военните, смята Зеленски. "Работим денонощно, за да го осигурим", допълни още той.

В последните месеци руснаците откриха успешна формула на настъплението - авиобомбите. Пред WP войниците от Харковското направление разказват, че те падат на всеки 15-20 минути. За разлика от ракетите, те не могат да бъдат прихванати от системите за ПВО, но самолетите могат. При наличието на средства, 110 бригада, която е в  Донецка област, съобщи за четвърти свален руски самолет от началото на май. И тук на помощ ще дойдат не само системите Patriot, но чаканите F-16. "Първите няма да бъдат решаващи, те са това - първата крачка", признава Зеленски пред AFP.

Колкото до очакванията му за мирната конференция, която Украйна подготвя заедно с Швейцария надеждите му са да бъде намерена формула за мира заедно с представителите на останалия свят по подобие на споразумението, което беше постигнато за зърнената сделка - чрез паралелни  преговори на ООН и Турция  с Украйна и с Русия. Започва се с няколко от точките, които представи Киев преди две години - ядрена сигурност, продоволствена сигурност, обмен на военнопленници и връщането на депортирани украинци, включително и деца.

Едва ли ще е лесно, признава още украинският държавен глава - на Запад се страхуват от неконтролируема ситуация от загуба на Русия, но също така искат и Украйна да спечели. Представители на Глобалния юг пък виждат загубата на Русия като победа на САЩ.

В Китай Владимир Путин съобщи, че е удивен от опитите да бъдат налагани каквито и да било условия на Русия за мирни преговори и даде да се разбере, че Кремъл смята териториалните си завоевания за безусловни, макар че в първите часове на войната да заяви, че целта на "специалната военна операция" да не е окупация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още