IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън разкритикува търговските практики на Китай

Нечестната тактика на Пекин вреди на американската икономика, изтъква държавният глава

21:45 | 14.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавният глава на САЩ Джо Байдън обяви мащабни увеличения на митата върху редица китайски вносни стоки в опит да привлече гласоподаватели преди президентските избори тази есен и да подкрепи местното производство на стратегически важни индустрии, съобщава Bloomberg.

Байдън определи този ход като необходимо действие за защита на работниците и бизнеса в САЩ от компании, които той обвини в кражба, измама и „изхвърляне“ на стоки с ниски цени на международните пазари.

Американският президент повишава налозите върху полупроводниците, батериите, слънчевите клетки и стратегическите минерали, в допълнение към въведените по-рано увеличения на митата върху стоманата, алуминия и електрическите превозни средства. Промените се очаква да засегнат стоки за около 18 млрд. долара от текущия годишен внос, изтъкват от Белият дом.

„Когато обмисляте тактика като тази, вие не се състезавате, това не е конкуренция, това е измама. И видяхме нанесени щети тук, в Америка“, изтъква Байдън по време на събитие в Розовата градина на Белия дом.

Тези мерки представляват най-изчерпателната актуализация на Байдън на митата срещу Китай, наложени за първи път от неговия предшественик, бившия президент Доналд Тръмп, както и признание, че ястребовият подход към търговията с Пекин остава популярен сред гласоподавателите в САЩ. Нито едно от митата на Тръмп няма да бъде намалено. Байдън ще повиши налозите за стоки, за които САЩ изпитваха трудности да внасят по време на пандемията от коронавирус, и за индустрии, като чипове и зелена енергия, които държавният глава иска да подкрепи, откакто встъпи в длъжност.

„Китайското правителство наля държавни пари в китайски компании“, посочва Байдън. „Китай силно субсидира всички тези продукти, като тласка китайските компании да произвеждат много повече, отколкото светът може да поеме, и след това изхвърля излишните продукти на пазара на несправедливо ниски цени“, добавя той.

Байдън трябва внимателно да намери баланс. Допълнителните мита рискуват да увеличат цените за потребителите, които вече са засегнати от ускорената инфлация, и да предизвикат гнева на Китай.

Държавният глава на САЩ настоя, че не иска конфликт с Китай, а просто „честна конкуренция“. Той се опита да потуши притесненията на американските потребители, като каза, че тези мита няма да ограничат възможността на обществото да купува превозните средства, които иска. Той твърди, че неговият подход е за предпочитане пред призива на Тръмп за всеобхватни мита върху Китай, което според Байдън ще увеличи разходите за американските семейства с 1500 долара.

Промените на Байдън са разсрочени и ще влязат в сила от 2024 г. до 2026 г. Те са по-целенасочени от 60-процентните плоски мита, предложени от Тръмп. Най-големият скок на митата е при електромобилите, като размерът на налога се учетворява, докато при другия внос таксите се удвояват или се налагат за първи път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
RoyBatty
преди 2 месеца
Най-конкретното обвинение е че Китай "субсидира" определени производства с цел да унищожат конкуренцията от СА Щ. ОК ... А С АЩ не прави ли същото с Бойнг например. Тук явно проблемът е "Защо ние се справяме по-лошо в стратегическата игра"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още