IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Иран подготвя почвата за следващия върховен лидер

Въпросът за това кой ще дойде след смъртта на 85-годишния върховен аятолах Али Хаменей си остава табу, най-вероятно е това да е неговият син Моджтаба

14:36 | 18.05.24 г.
Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

„Охранителите няма да се намесят пряко в процеса на наследяване и няма да се изправят срещу духовенството“, казва източник на FT. „Гвардията обаче ще функционира като основна консултативна ръка на събранието“, допълва източникът на медията.

В същото време едва ли в следващото експертно събрание ще има толкова видни фигури, които да оспорят влиянието на гвардейците. „Очаква се водещата фигура в предстоящото събрание да бъде [президентът Ебрахим] Раиси и дори той няма голямо влияние“, допълва източникът на изданието. „Преждевременно е да се определи дали Революционната гвардия ще запази настоящата траектория, или ще насочи страната към значителна промяна“, посочва той.

В частните кръгове две имена отдавна се споменават като потенциални кандидати за следващия върховен лидер. Първият е Раиси, който се отличава сред своите предшественици с безусловната си лоялност към Хаменей. Неговото правителство ръководи ежедневните дела на републиката, но Раиси също така се въздържа да предизвиква гвардейците в техните регионални политики, особено сега, с войната между „Хамас“ и Израел от октомври насам. Мнозина виждат именно Раиси като избрания наследник на Хаменей, след като спечели президентските избори през 2021 г.

След почти тригодишното му управление обаче страната отбелязва ограничени икономически постижения. Инфлацията е над 40%, националната валута отслабва и ядрената сделка със световните сили така и не беше подновена въпреки натиска на бизнес общността.

Някои твърдят, че президентството е капан, поставен от съперничещи твърдолинейни привърженици, които са тласнали Ебрахим Раиси към поста във време, когато страната се бори с многобройни предизвикателства. Това потенциално може да възпре изкачването му до лидерската позиция.

Другото име, за което се говори като потенциален наследник, е синът на Хаменей - Моджтаба. 54-годишният мъж не е с широк обществен профил, но е мишена на протестиращи след вълненията през 2009 г., когато за президент беше преизбран хардлайнера Махмуд Ахмадинеджад. Според демонстрантите вотът е фалшифициран, за да не спечели реформисткия кандидат Мир-Хосеин Мусави, както и да се проправи пътя на Моджтаба да наследи баща си.

Вътрешни хора от кръга на Хаменей, загрижени за потенциални промени в техните интереси, подкрепят Моджтаба. Те очакват, че неговото ръководство няма да доведе до значителни промени в Иран. Поддръжниците му изтъкват, че той е духовник с висш ранг и е повече от квалифициран да бъде кандидат за висшия пост.

Въпреки че висшето ръководство тихо планира наследяване, множество неизвестни елементи - от силата на икономиката, до по-широката нестабилност в Близкия изток, биха могли да променят тези сметки. Засилването на враждебността в Иран към лидерите на режима е ключов фактор. През последните години все по-често избухват обществени вълнения. През 2019 г. иранците протестираха срещу покачващите се цени на бензина, което доведе до загуба на повече от 300 живота, според оценки на Amnesty International. През есента на 2022 г. продължителни протести последваха смъртта на 22-годишната Махса Амини. Амини беше задържана за предполагаемо неспазване на начина на носене на задължителния ислямски хиджаб. Amnesty документира над 300 смъртни случая и по време протестите.

Убийствата по улиците на млади жени и мъже, които призовават за връщане към светската държава, дълбоко беляза страната. Системата не показва ни най-малко отстъпление, освен понякога да пренебрегва, че някои жени не носят хиджаб на обществени места.

Как младите иранци ще реагират на новия лидер е нещо, което е много несигурно. Те са склонни да подкрепят реформите и намират основните институции на републиката за проблематични, а високите нива на корупция за непоносими. По време на протестите през 2022 г. те съсредоточиха агресията си върху Хаменей, гвардейците и духовниците и в знак на неподчинение сваляха тюрбаните си по улиците.

Междувременно някои иранци поставят под съмнение подкрепата на гвардейците за групировките в региона в момент, когато страната се бори с икономически трудности и последствията от санкциите на САЩ, които са резултат от политиките на Техеран. Мостафа Мехраен, социолог, изрази по държавната телевизия мнение, че значителна част от иранската нация се стреми към живот, отделен от идеологията и намесата на режима. Според него в конституцията на Иран има фундаментално противоречие и ислямската система се възприема като „представител на Бог на Земята“, а същевременно се представя и като „демократично правителство“.

Въпреки че се смята, че републиката има милиони поддръжници, за много образовани млади иранци концепцията за висш лидер, който да определя всички аспекти на живота им, е най-малкото остаряла, освен ако този лидер не предприеме мащабни реформи. Това е малко вероятно да се случи, ако синът на Хаменей остане в кадър.

„Все още се надяваме, че самият Хаменей, като учен човек, който е прочел хиляди книги, романи и поезия и познава историята, ще започне реформи през живота си“, казва прореформаторски политик пред медията. „Настоящият път със сигурност не е устойчив и ще бъде още по-рискован след смъртта му“, допълва той.

Според бизнес консултант няма индикации за промяна на статуквото, докато Хаменей е жив. „Всяка трансформираща промяна, за добро или лошо, може да се очаква след смъртта му“, добавя той.

При липсата на каквато и да е жизнеспособна алтернатива у дома и в чужбина политическата система изглежда още по-решена да утвърди вътрешния си авторитет с мерки като нови закони, налагащи задължително носене на хиджаб за жените и ограничаване на достъпа до интернет. Това включва лишаване от свобода на политически активисти и активисти за правата на човека и, в някои случаи, екзекутиране на протестиращи. Тези действия подчертават ангажимента на режима към политики, които смята за съществени, независимо от вътрешната и международна цена.

Роднината на Хаменей, цитиран по-горе, обяснява, че в идеологията на ислямската република има чувство за отговорност за защита на исляма. „Когато това е вашата вяра, вие искрено вярвате, че никоя заплаха не може да ви измести, освен ако вътрешна и външна заплаха не стане много осезаема и не събуди всички. Дотогава г-н Хаменей и неговият приемник ще се чувстват сигурни в прегръдките на свещената защита“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още