IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев иска две системи Patriot за Харков, САЩ обещават помощ, която променя ситуацията на фронта

Русия планира мащабна операция и в Суми, предупреждава Кирило Буданов

14:56 | 14.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна се нуждае от две системи Patriot, за да защити Харков, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Хората там страдат непрекъснато от обстрелите на руските ракети", каза той в разпространените от Офиса на президента протоколни кадри и призова за ускоряване на доставките на техника и боеприпаси, за да могат украинските военни да спрат руското настъпление.

От своя страна Антъни Блинкен заяви, че "помощта е напът" и обеща, че тя ще бъде такава, че да промени ситуацията на бойното поле. "Изминахме дълъг път за тези две години, виждаме смелостта на украинците и сме сигурни, че това ще продължи, а ние ще подсигурим вашия успех", допълни още Блинкен.

Преди ден САЩ съобщи, че изпраща още един спешен пакет с военна помощ за Украйна, но без да уточни нито сумата, нито какво ще съдържа той. Говорител на Пентагона коментира само, че доставките са свързани с нуждите на украинската армия заради руския щурм в Харковска област.

В края на миналата седмица САЩ изпрати пакет на стойност 400 млн. долара, съдържащ боеприпаси и оборудване, както и спешно одобри продажбата на три системи за залпов огън HIMARS на Германия, които ще бъдат предоставени на Украйна.

Същевременно и Европейския съвет одобри схемата за плащанията по дългосрочната помощ за Киев в размер на 50 млрд. евро до 2027 година. Според оценката на институцията Украйна изпълнява всички условия, поставени при изготвянето на помощта и плащанията вече могат да започнат. Средствата са предназначени за възстановяването и модернизацията на страната и финансова стабилност за икономиката, пострадала тежко от войната.

От Съвета уточняват още, че предвидените реформи и инвестиции имат потенциал да подкрепят икономическия растеж на Украйна, за поддържане на макроикономическата стабилност, подобряване на фискалната ситуация и подкрепа за по-нататъшната интеграция на Украйна с ЕС.

Украйна стабилизира фронтовата линия на север в Харковска област

Според сводките на ВСУ и коментарите на Володимир Зеленски в последните часове Украйна вече успява да стабилизира фронтовата линия след настъплението на руснаците от север. В последните часове Русия обстрелва региона с авиационни бомби, което налага и смяна на позиции на украинските военни около Лукянци, съобщават военните. Ситуацията около Вовчанск е под контрол, допълват оттам.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Кирило Буданов обаче предупреждава в интервю за NYT за готвена нова мащабна руска атака в приграничните зони - около Суми. Според него щурмът към Харков ще продължи още няколко дни и след това фокусът ще се обърне към Сумска област. Целта е изтощаване на стратегическите резерви на украинците и постигане на поставените задачи на източния фронт - превземането на Донбас в административните му граници.

Буданов уточни още, че Москва е планирала едновременно настъпление към Суми и Харков, но не е успяла да осъществи тези планове. По негови думи пробивът е трябвало да бъде около Суджа - там се намира и последната функционираща входна точка на газопреносната мрежа, осигуряваща транзита на руски газ към Европа през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 месеца
Резултатът от отказа на Истанбулския договор е, че освен пълната разсипия на укра, РФ си стегна и реорганизира армията до немислими преди нива. Освен колосалния боен опит, който натрупа, за разлика от недофилите от отан, армията активно се превъоръжава и довъоръжава с нови системи и надхвърли 1.5 милиона. ВПК произвежда месечно повече снаряди, отколкото цялото нато за година. И по 150 танка месечно. Всичко това нямаше да се случи, ако наглите имаха повече акъл. Ама нямат и това е за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 месеца
"Чужда .утка кокали нема", казва една мъдра поговорка. Ако американците даваха по 500-1000 жертви месечно, не дневно, отдавна щяха да спрат войната. Но за надчовеците това не се отнася. Щом толкова им е акълът, дамрат за чужди интереси. А Zeлките да трупат милиарди. Всичко можеше да приключи само десетина дни след началото, с няма и 500 убити и с много добрият Истанбулски договор, където ЛДНР оставаха автономни области в укра. А сега разсипана държава и 1000 пъти повече жертви. За чий?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 19
zelka007
преди 2 месеца
До: Vayk__ ... няма да търсят . ще изравнят бройката на прииждащите рашuбозуци с тази на защитаващите ... :))) ... а за зор-заман , нали има голямо учение на НАТО наблизо , което ще продължи цяло лято ... не го мисли чак толкова ... скажи как дела с масквичите , върви ли торговлията ?! нов нодел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 2 месеца
Тате ще ми купи колело, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
Vayk__
преди 2 месеца
Е ще намерят оръжие, а войници от къде ще намерят :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 23
zelka007
преди 2 месеца
масивно количество касетъчни боеприпаси и himars-чета предназначени за разпердушинване на пехотата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още