IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко силно биха ударили икономиката на Китай нови мита на Байдън?

Все още не е ясен обхватът на митата, които ще засегнат китайския внос

14:08 | 13.05.24 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да обяви нови мита срещу Китай във вторник (14 май), насочени към сектори, включително електрически превозни средства, медицински консумативи и соларно оборудване, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Очакваният ход на администрацията на Байдън е продиктуван от президентските избори през ноември. Държавният глава от Демократическата партия, който иска да бъде преизбран, възприе строг подход към Китай, който ще запази съществуващите мита върху много китайски стоки, наложени от бившия президент Доналд Тръмп - основния му опонент в изборите от Републиканската партия.

Въздействието върху китайските индустрии обаче се очаква да бъде ограничено.

Изнася ли Китай електромобили за САЩ?

Много малко. През първото тримесечие Geely беше единственият китайски автомобилен производител, изнесъл за американския пазар общо 2217 автомобила, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Geely продава електромобили на американския пазар под своята марка Polestar, чиито модели се изграждат предимно в Китай.

Изпълнителният директор на Polestar Томас Ингенлат заяви миналия месец, че компанията ускорява усилията си да произвежда повече превозни средства извън Китай.

По думите му Polestar ще започне производство в Южна Каролина през 2024 г., като продукцията ще бъде насочена към пазарите в Европа и САЩ.

Заплаха ли са новите мита за соларната индустрия на Китай?

Китайските соларни продукти са обекти на американски мита от над десетилетие. Наскоро бяха наложени допълнително търговски ограничения за някои китайски производители на соларни модули, които произвеждат своите продукти в Югоизточна Азия.

Над 80% от производството на слънчеви панели в света сега се извършва в Китай, а разходите за производство на панел в страната са с 60% по-ниски, отколкото тези в САЩ, изчислява базираният във Вашингтон мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Миналата година Китай е изнесъл за САЩ соларни клетки за 3,35 млн. долара, по-малко от 0,1% от общия износ на азиатската икономика. Изходящите доставки на завършени слънчеви панели за САЩ през 2023 г. възлизат на 13,15 млн. долара, само 0,03% от износа на слънчеви панели от Китай.

Анализатори посочват, че оборудването за слънчеви панели включва сложна верига на доставки. Начинът, по който новите американски мита ще се отразят върху продажбите на това оборудване, ще зависи от подробностите около налога, добавят те.

Медицински консумативи

Произведените в Китай медицински консумативи като спринцовки и лични предпазни средства също са изправени пред допълнителни американски мита, изтъкват източници, запознати с решението.

Според данни на Световната търговска организация (СТО) Китай е изнесъл за САЩ медицински стоки за 30,9 млрд. долара през 2022 г., което представлява около една пета от общия износ на медицински стоки на Китай.

Очакваните мита са част от по-широката стратегия на администрацията на Байдън за защита на САЩ от недостиг на доставки, наблюдаван по време на пандемията, при която болниците изпитваха затруднения да намерят оборудване.

През декември търговският представител на САЩ обяви по-нататъшно удължаване на свързаните с Китай митнически изключения от „Раздел 301“ до 31 май.

Американската асоциация на производителите на медицински продукти призова тези изключения да бъдат отменени с аргумента, че те вече не са необходими за справяне със спешни случаи на COVID-19. Асоциацията казва, че американските производители се нуждаят от шанса да се конкурират с вноса при равни условия.

Мита върху вноса на метални продукти?

През април Байдън също призова за утрояване размера на американските мита върху китайски метални продукти. Това ще важи за продукти от стомана и алуминий на стойност над 1 млрд. долара, изтъква държавен служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още