IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Аржентина да се върне към Запада е повратен момент за геополитиката

Като се противопоставя на Китай, Хавиер Милей полага основите за революция на свободния пазар

21:40 | 10.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Филосемитизмът на Милей е също толкова истински и също толкова мистичен. „Когато прочетох Моисей във втората книга на Тората, станах борец за свобода. Без съмнение Мойсей е най-великият герой на свободата на всички времена“, казва той.

Отгледан като католик, Милей е пленен от Историята на евреите“ на Пол Джонсън и постепенно се премества в орбитата на мароканската сефарадска синагога в Буенос Айрес.

Едно от първите му президентски пътувания в чужбина е свързано с това да се помоли на Стената на плача в Йерусалим. Миналия месец той разкри, че прабаба му е дъщеря на равин.

За разлика от културните воини на американските десни, той е по-скоро защитник на Украйна, отколкото агент на пропагандата на Путин. Това го прави необичайна и по-завладяваща фигура на западната сцена, наред с италианката Джорджа Мелони.

Ще плати ли Аржентина висока цена за челния сблъсък с руско-китайската ос и за флирта с Тайван? Напускащите перонисти – съблазнени от заблудата на екстраполацията на растежа на китайския БВП – викаха от покривите, че Аржентина ще загуби милиони работни места и ще се изправи пред „финансова имплозия“, ако се отвърне от „Един пояс, един път“ и благодеянията на Пекин.

Хавиер Милей се противопостави на тази латиноамериканска версия на страха от проекта. Китайските и аржентински частни компании са свободни да извършват каквато законна търговия пожелаят, заяви той, но държавата няма да има отношения с комунистическия режим на Си извън минималния протокол. Реалността обаче вече се натрапва.

Пекин предостави 18 млрд. долара спешни суапове, за да покрие валутните резерви. Последният транш от 4,9 млрд. долара идва с падеж през юни.

Въпросът е дали Аржентинската централна банка ще е натрупала достатъчно твърда валута дотогава, за да спази крайния срок, а неуспехът да го направи се равнява на фалит на държавата. Много зависи от реколтата от соя и капризите на времето. Външният министър на Аржентина и управителят на централната банка бяха в Пекин през последните дни, за да молят за удължаване на срока.

Два гигантски водноелектрически проекта в Патагония на стойност 5 млрд. долара бяха спрени, което широко се възприема като отмъщение от страна на Китай. Gezhouba Group уволни 1800 работници и репатрира своите инженери. Такива китайски инфраструктурни договори и заеми винаги имат тайни клаузи и неустойки.

Но в крайна сметка икономическото оцеляване зависи от вноса на храни и първични продукти. Пекин купува 93% от соята и почти 100% от соргото и ечемика от Аржентина. Това са заменими стоки.

Дори ако Китай спре аржентинските покупки, той ще трябва да купува храната си за животни от другаде, в противен случай собствената му месна индустрия ще се срине. Глобалният пазар ще промени търговията със зърно, докато предлагането и търсенето се балансират. Същото важи и за лития. И така, кой наистина решава?

Следващата година ще представлява тест за това какво се случва с развиващата се пазарна икономика, която се оттегля от „Един пояс, един път“ и се противопоставя на Китай.

Експериментът се провежда във време, когато информираното икономическо мнение вече не смята, че Китай ще изпревари САЩ и ще стане най-голямата икономика в света до средата на века и че вероятно е хванат в капана на средните доходи под маоистката регресия на Си Дзинпин.

Хавиер Милей може да е уникална личност, но той придоби власт, като използва TikTok и Twitter, за да се докосне до либертарианските подводни течения на постперонистката младеж в Аржентина. Далеч от това да се окаже мимолетна аномалия в далечния край на света, той може да е предшественик на контрареволюция на свободния пазар срещу работничеството и левиатановата държава. Западът още не се е предал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 месец
Такива с "такава" ухилена физиомуТТра по-далече от "БРИКС". Такива по-скоро са за тяхното Карлуково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Achtung
преди 1 месец
МВФ ще шета до края на годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още