IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зли кокошки и двуопашати кучета - най-странните партии на евроизборите

Шансовете някоя от тези формации да постигне нещо са незначителни предвид скромните им програми и фокуса върху конкретни единични проблеми

14:51 | 09.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

5. ... или куче с две опашки

Понякога в политиката това, което започва с хумор, може да завърши смъртоносно сериозно.

Италианското движение "Пет звезди", основано от сатирика Бепе Грило, се очаква да спечели 16 от 76-те места в Италия този юни, според проучване на Euronews.

Партията „Куче с две опашки“, основана в Сегед, Унгария, преди почти двадесет години, се зае да се подиграе с традиционната политика чрез хумористични каскади, базирани на изкуството – но сега казва, че е много повече от шега.

Въпреки че партията запазва своята хумористична страна, водещият кандидат Мариета Ле каза пред Euronews, че „Кучетата“ „насочват вниманието към проблемите в обществения живот и политиката“ чрез „базирано на общността дългосрочно мислене“.

Ле цитира проблеми от счупени тротоари до корупция: и със сигурност има много проблеми, към които да привлече вниманието. Унгарският президент Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., беше осъден за залитане към автокрация, като евродепутатите се позоваха на опасения относно съдебната независимост и свободата на медиите.

Ле е уверена, че нейната партия ще спечели поне едно депутатско място в Европарламента и води преговори да се присъедини към групата на Зелените.

„Нямаме нужда от месии, имаме нужда от хиляди хора, които ще направят всичко, за да превърнат тази страна по-добро място“, изтъква тя. „Ние сме забавна партия – другите партии са шеги“.

6. Партията

Може би най-известната – и по повечето показатели успешна – протестна партия е от Германия, наречена просто Die Partei („Партията“).

Относно юни комикът и основател Мартин Зонеборн се стреми да спечели трети мандат в Европейския парламент – с манифест, който включва обещание за възстановяване на Берлинската стена и ограничаване на цените на бирата и печеното месо.

Според уебсайта на Европарламента през десетте си години като евродепутат Зонеборн не е написал нито един доклад – основният инструмент, който законодателите използват, за да променят законодателството на ЕС или да призовават за политическа промяна.

Зонеборн споделя пред Euronews, че повдига булото върху непрозрачните институции на ЕС – и също визира намеси по по-сериозни въпроси, като например как Европейската комисия (ЕК) е договорила сделки за доставки на ваксина срещу Covid с Pfizer и проблемните отношения на блока с Азербайджан.

„Милионите граждани, които следят изказванията ми в интернет, изглежда ги харесват до момента“, посочва Зонеборн пред Euronews. „Изключително важно е да не преизбираме партиите, които доведоха Европа до война и криза“.

Защо има толкова много партии?

Според София Ръсак от Центъра за европейски политически изследвания не е чудно, че ще има такова голямо разнообразие от партии през юни.

„Изборите за Европейски парламент винаги са много привлекателна изпитателна площадка за нови партии“, казва Ръсак.

В страни като Германия няма минимален праг за една партия, за да си осигури представителство в ЕС, отбелязва тя – което прави този вот добра загрявка, преди дадена партия да се опита да се кандидатира на национални избори, които имат много по-строг минимален праг от 5%.

„Сатиричните партии внасят свежест... Не мисля, че е непременно нездравословно за демокрацията да има партии като тези“, изтъква Ръсак.

Но, добавя тя, правилата на Европейския парламент показват, че шансовете за успех за онези партии, които не могат да се впишат в нито едно от основните политически семейства, остават незначителни.

„Властта и влиянието се разпределят по групи и групова принадлежност“, посочва Ръсак – обяснявайки защо хора като Зонеборн не са ангажирани със законодателната работа. „Без група си нищо“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още