IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво искаше да постигне Педро Санчес с маневрата за своята оставка?

Испания спешно се нуждае от нов подход към етиката в обществения живот и от министерски етичен кодекс, изтъква испански адвокат

21:00 | 30.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BBC цитира основните дейци на опозицията. Лидерът на консервативната Народна партия Алберто Нунес Фейхоо каза, че Испания няма "премиер, достоен за поста си" и че Санчес е "направил на глупаци нация от 48 милиона души с престорената си оставка". А Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната “Вокс” каза, че "театърът на Санчес е превърнал Испания в международно посмешище с непредвидими последици".

В. “Мундо” обвинява Санчес в лоша тактика и че проявява симптоми на политическа слабост. „С хода си, предизвикал високо напрежение, премиерът хвърли испанското общество в смут и изостри разделението между гражданите, което е характерно за неговия стил на управление. Отвръщането му от първоначалните позиции е симптом на явна политическа слабост”. Според изданието в навечерието на европейските избори Санчес се опитва да прикрие досегашните си лоши резултати.

“Периодико де Каталуня” открито разкритикува поведението на Санчес: „Писменото изявление на ръководителя на правителството, че той си определя петдневен срок, за да обмисли евентуалната си оставка, може да се окачестви единствено като безотговорно. И не трябва да се допуска безотговорността на един човек да парализира цялата политическа система. Отложените оставки са най-лошият стил на политика."

„Той си подари безплатен предизборен митинг за пет пълни дни. Тези, които бяха с него, сега ще бъдат с него до смърт“, коментира, цитирана от Voice of America, Монсерат Небрера, политически анализатор и професор по конституционно право в Международния университет на Каталуния. „Това изглежда залог за засилване на поляризацията на електората между тези, които са с него и тези, които са против него“, каза тя. Според нея решението на Санчес трябва да повлияе на резултата за Испания на Европейските избори и припомни, че социологическите проучвания към момента не вещаят нищо добро за премиера и неговите социалисти.

Полският “Жечпосполита” се пита дали с хода си Санчес всъщност не се е прицелил към председателството на Европейския съвет. „Напълно възможно е правителственият глава да е решил, че сега е идеалният момент да развие международната си кариера. Вярно е, че в страна, която харчи едва 1,3 процента от БВП за отбрана, шансовете той да замени Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО са минимални. В рамките на ЕС обаче нещата изглеждат съвсем различно. Ако се вярва на социологическите проучвания, групата на социалистите ще е на второ място по брой евродепутати в Европейския парламент след умерената десница. И ще може да се бори неин представител да заема втория по важност пост в ЕС: този на председател на Европейския съвет”, пише в статия на полския вестник.

Коментирайки пред германския вестник Tageszeitung, испанският кореспондент Райнер Вандлер вижда делото, което за малко не докара Санчес до оставка, като типична тактика на десницата: „Независимо дали е срещу политици, подкрепящи независимостта в Каталуния или Страната на баските, леви алтернативни политици или, както сега, срещу Санчес, десните имат опит в този тип клеветническа кампания. Медиите, финансирани от регионалните правителства чрез институционална реклама, фабрикуват новини, ултрадесни организации завеждат съдебни дела, съдии, лоялни към Народната партия и “Вокс”, започват съдебни процедури. Дори ако почти всички от тях в крайна сметка бъдат отхвърлени, част от мръсотията винаги полепва. Нов е фактът, че сега дори семейството е обект на мръсотията - без да има доказателства в подкрепа на обвиненията”. “Това, което се случва в момента в Испания, е война в съдилищата и опит за преврат, подпомогнат от магистрати”, убеден е журналистът.

Кипърският “Филелефтерос” посочва, че това не е първият случай в световната практика, когато подобно обвинение се отправя към съпругата на политик, без да е по нейна вина. В миналото е имало много случаи на сексистки атаки срещу съпруги на политици, в резултат на което цяла държава се оказва в окото на бурята. “Това е особено лесно, когато климатът е толкова поляризиран, колкото е в Испания”, допълва вестникът.

Своеобразно обобщение на темата прави цитираният от Financial Times испански адвокат  Мириам Гонсалес Дурантес, която посочва, че в Испания няма ефективна система за справяне с конфликтите на интереси на семействата и съпрузите на политиците и по този начин е неизбежно темата се разиграва на политическата арена.

“Испания спешно се нуждае от нов подход към етиката в обществения живот и от министерски етичен кодекс”, заяви тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още