IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън нападна Тръмп в пламенна последна реч за състоянието на Съюза преди изборите

Президентът на САЩ обвини опонента си от Републиканската партия в погребване на истината за щурма на Капитолия и кланяне на Путин

08:30 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън критикува Доналд Тръмп в пламенна реч пред Конгреса в четвъртък, като обвини опонента си на изборите, че застрашава американската демокрация и се кланя на Русия, предава Ройтерс.

В последната си годишна Реч за Състоянието на съюза преди президентските избори демократът Байдън обвини Тръмп, който ще бъде съперникът му от Републиканската партия на 5 ноември, в погребване на истината за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., в кланяне на руския президент Владимир Путин и в подкопаване на законопроект за затягане на ограниченията по границата на САЩ с Мексико.

68-минутната реч даде на Байдън, който има нисък рейтинг на одобрение, възможност да говори пряко на милиони американци за визията си за нов четиригодишен мандат и се противопостави Тръмп, чието име не беше споменато, но присъствието му се усещаше през цялата реч.

Байдън, който говори на съвместно заседание на Камарата на представителите и на Сената, започна изказването си с пряка критика към Тръмп заради изказванията му, приканващи Путин да нападне други страни членки на НАТО, ако не харчат повече за отбрана.

„Сега моят предшественик, бивш президент от Републиканската партия, казва на Путин, цитирам: „Прави, каквото искаш“, каза Байдън. „Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо“, допълни той.

Байдън, който призовава Конгреса да предостави допълнителни средства за Украйна за войната ѝ с Русия, отправи послание и към Путин: „Няма да се оттеглим“, заяви той.

Президентът се противопостави на Тръмп за правата за аборт и икономиката и отправи язвителни забележки към конгресмените от Републиканската партия с импровизирана шега, която явно целеше да успокои притесненията за възрастта и остротата на ума му.

Байдън обвини Тръмп и републиканците, че се опитват да пренапишат историята за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., извършена от поддръжници на бившия президент, които се опитаха да подменят победата на Байдън през 2020 г.

„Моят предшественик и някои от вас тук се стремят да погребат истината за 6 януари. Аз няма да го направя“, заяви Байдън, сигнализирайки, че ще изтъква темата по време на предизборната си кампания. „Не може да обичате страната си само когато печелите“, допълни той.

Байдън отправи критики към републиканците и заради стремежа им за отмяна на разпоредби в Закона за достъпни грижи, известен също като Obamacare, и стремежа им към повишаване на дефицити и заяви, че те вземат пари от законодателство, на което се противопоставят.

Президентът се натъква на недоволство сред прогресивните членове на партията си заради подкрепата му за Израел във войната срещу „Хамас“ и от републиканците заради позицията му за имиграцията, но настроението сред демократите в камарата беше приповдигнато. Те посрещнаха Байдън с одобрителни възгласи и ръкопляскания, като го накараха да се пошегува, че трябва да си тръгне още преди да е започнал.

Междувременно Тръмп публикува поредица от послания срещу Байдън в платформата си Truth Social. „Той изглежда толкова гневен, когато говори, това е черта на хора, които знаят, че губят“, написа Тръмп. „Гневът и виковете не помагат за повторното обединение на Страната ни!“, допълни той.

Обществени допитвания показват, че 81-годишният Байдън и 77-годишният Тръмп имат близки резултати. Повечето американски избиратели не са ентусиазирани от повторение на двубоя, след като Байдън победи Тръмп преди четири години.

Речта може би беше най-голямата сцена за Байдън, за да стигне до избиратели, които все още се колебаят дали да гласуват за него, да изберат Тръмп или да не участват на изборите. Ники Хейли, която беше последният останал опонент на Тръмп за президентската номинация на партията му, се оттегли в сряда.

Байдън подчерта подкрепата си за правото на аборт и обеща да го превърне в закон, ако американците изберат достатъчно конгресмени от Демократическата партия, за да го направят.

Той също така се опита да подобри репутацията си относно силата на американската икономика и отново повтори стремежа си да направи американците по-богати и да принуди корпорациите да плащат повече данъци, като обяви предложения, включително по-високи минимални данъци за компании и за американците с богатство над 100 млн. долара.

Малко вероятно е подобна данъчна реформа да бъде одобрена, ако демократите не постигнат силни мнозинства в двете камари на Конгреса на изборите през ноември, което не се очаква.

Байдън предложи нови мерки за намаляване на цените на жилищата, включително данъчно облекчение от 10 хил. долара за купувачи на първо жилище, в знак за разбиране на притесненията на потребителите от високите лихви по ипотечните кредити. В същото време той изтъкна напредъка на американската икономика в своя мандат.

Икономиката на САЩ се представя по-добре от тези в повечето страни с високи доходи на населението, с продължаващ ръст на работните места и на потребителските разходи. Но американците като цяло дават на Тръмп по-добра оценка в обществените допитвания по икономически теми.

Байдън се опита да смекчи гнева сред много демократи заради подкрепата му за офанзивата на Израел в Газа след нападенията на „Хамас“ на 7 октомври. Той обави, че американската армия ще изгради пристанище на средиземноморското крайбрежие на Газа за получаване на хуманитарна помощ по море.

Той отново защити пакета от помощи на стойност 95 млрд. долара за оръжия за Украйна и помощ за Израел, който беше подкрепен от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън от Републиканската партия.

Сред гостите на съпругата на президента за речта беше шведският премиер Улф Кристерсон, който бе във Вашингтон за официалното присъединяване на Швеция към НАТО в четвъртък, две години след нашествието на Русия в Украйна, сигнализирайки, че Байдън ще изрази подкрепата си за отбранителния алианс в още един контраст с Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още