IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се насочва към урните и този път инвеститорите са нащрек

Резултатите от изборите тази година ще оформят глобалната икономика по начини, които имат значение за пазарите

07:32 | 21.02.24 г. 1
Снимка: Nic Antaya/Bloomberg
Снимка: Nic Antaya/Bloomberg

Потенциален проблем за пазарите е партията Bharatiya Janata на Моди да не успее да си осигури мнозинство в парламента, посочва Девешвар. Въпреки че е малко вероятно да провали силните перспективи през растежа на икономиката на Индия, това носи риск да забави импулса за реформи, допълва анализаторът.

В по-дългосрочен план някои инвеститори са загрижени за популистките и индуски националистически подводни течения, както и за увеличената консолидация на властта на Моди. „Това е ехо от това, което Си направи в Китай“, казва Кетърър. „Парламентарната система е създадена за споделяне на властта. Когато е извън баланс в страна с нововъзникващ пазар, това може да бъде дестабилизиращо“, според експерта.

През миналата година, по време на посещението му в САЩ, на въпрос какви стъпки е готов да предприеме, за да подобри правата на мюсюлманите и другите малцинства, Моди отговори, че политиките на правителството са насочени към повишаване на стандарта на живот за всички чрез осигуряване на основни блага, вкл. достъп до по-евтини лекарства, снабдяване с чиста вода и изграждане на повече тоалетни.

Индия все още е харесвана дестинация от инвеститорите, включително Кетърър, а предпочитан избор са по-евтини компании с по-малка капитализация.

В Индонезия министърът на отбраната Прабово Субианто получи решителна преднина в неофициалните преброявания и изглежда ще стане следващият президент на страната. Бившият генерал и зет на някогашния диктатор Сухарто ще държи инвеститорите на нокти заради евентуално отстъпление от благоприятни за бизнеса реформи, приложени през двата мандата на президента Джоко Уидодо. Сегашният президент дойде на власт като лидер, ориентиран към реформи, който не беше част от политическия и икономически елит на страната.

Вместо да подкрепи кандидата от собствената си партия, Уидодо даде благословията си на бившия му политически съперник Субианто. Анализаторите на Capital Economics предупреждават, че Субианто може да навреди на бъдещите чуждестранни инвестиции, като въведе популистки или националистически политики. Това ще провали усилията на страната да привлече чуждестранни инвестиции в металургичната индустрия.

Победа на Субианто ще представлява риск за това, което са „някои от най-добрите дългосрочни перспективи пред растежа на всяка икономика“, пише Гарет Ледър, старши икономист на Capital Economics за Азия, в бележка до клиентите на компанията.

Най-объркани обаче сред по-големите нововъзникващи пазари изглеждат изборите в Южна Африка. Управляващата партия „Африкански национален конгрес“, или ANC, рискува подкрепата ѝ да падне под 50% за първи път от три десетилетия, което означава, че може да се наложи да изгради коалиция с опозиционни партии. Това може да създаде повече несигурност за една и без това затруднена икономика.

Други важни избори в развития свят са тези за Европейски парламент през юни. Дебатът вероятно ще се съсредоточи около Пакта за стабилност и растеж, споразумение между членовете на Европейския съюз за ограничаване на дефицитите и разходите.

Анализаторите от Eurasia Group не очакват популистки удар на изборите за ЕС, но прогнозират действащите правителства да се окажат по-слаби, особено в Германия и Франция. Тези правителства вероятно ще трябва да се съсредоточат върху вътрешни проблеми, което ще подкопае способността им да се справят с големите предизвикателства, като анемичния икономически растеж и търговските търкания.

Един плюс: в много страни, които отиват към урните, икономиките са стабилизирани. Решението на Федералния резерв на САЩ да спре повишаването на лихвените проценти – и вероятно да започне намаляването им по-късно през годината, предлага благоприятен фон както за нововъзникващите, така и за развитите пазари. Това може да компенсира въздействието от изборите в близко бъдеще, въпреки че едва ли ще компенсира ефектът Тръмп, ако той бъде избран и осъществи плановете си за налагане на високи търговски бариери или да се оттегли от съюза с Европа.

При друга администрация на Байдън ще продължат усилията за ограничаване на достъпа на Китай до пазарите, което може да има като ефект увеличаване на търговските бариери по света. „Движението за свободна търговия е в пълна пауза“, заключава Тедфорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 4 месеца
Снимката казва много - Именно, че нещата са много "ненормални". Тона на кампанията е ненормален. Това, че единия кандидат вероятно ще води кампания от затвора е много "ненормална". Това, че другият кандидат бие всички рекорди по нисък рейтинг също е много "ненормално". Тона на кампанията е много "ненормален". В тази ненормална среда едва ли политическата среда ще се нормализира скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още