IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разработва иновации, позволяващи дроновете сами да разпознават целите

Ветераните от полка "Азов" може да са насочени в подкрепа на Авдиевка

08:03 | 13.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската компания "Хардберри - Русфактор" съобщава за своя нова разработка - универсална невронна мрежа "НАКА", която може да се използва във всеки дрон и позволява разпознаването на целите - например различните видове танкове или друго въоръжение. С тази иновация дроновете сами ще могат да определят целите си, разказва директорът на компанията Алексей Герман пред РИА Новости.

Точността е до 85% и "НАКА" може да идентифицира бронирани машини на въоръжение в НАТО - например танкове Leopard или Abrams, коментират още от компанията.

Войната в Украйна може да бъде характеризирана като "войната на дронове", които вече активно се използват и от двете страни. Първоначално видимо предимство имаха украинците, които използваха дронове "Байрактар" още в първите дни на руското нападение, но бързо и Русия се насочи към разработката и покупката, както и използването на различни видове дронове - бойни и разузнавателни.

По данни на министъра на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров през декември в страната са произведени 50 пъти повече дронове спрямо цялата 2022 година. Целта на индустрията е 1 млн. FPV дрона (обикновено заместващи артилерийските снаряди или използвани за разузнаване на бойното поле), както и хиляди далекобойни дронове.

Русия е използвала свръхзвукова ракета "Циркон" в последния ракетен обстрел над Киев

Русия действително е използвала свръхзвукова ракета "Циркон" в последния ракетен обстрел над Киев, сочат анализите на Киевския научно-изследователски институт за съдебни експертизи. Експертите са анализирали останки, открити в столицата.

Още в първите часове след обстрела се заговори за използването на тази ракета на базата на маркировката на части от ракета, попаднала в жилищна сграда и предизвикала разрушения.

В последните дни Русия поднови обстрела на критична инфраструктура с дронове по части на Украйна - без електроснабдяване в предишните дни останаха хиляди домакинства в Павловхрад, има попадения и по пристанищна инфраструктура в Одеса. Дронове унищожиха и петролна база в Харков. При възникналия пожар се подпалиха жилищни сгради.

През тази нощ (срещу 13 февруари) дронове поразиха и топлоцентралата в Днипро. По данни на ВВС на Украйна към Запорожка, Днепропетровска и Херсонска област са изстреляни 23 дрона, от които са свалени 16.

Една от най-добрите украински военни части укрепва Авдиевка?

Една от най-добрите украински части - 3-та десантно-щурмова бригада (сформирана от ветерани от полка "Азов"), вероятно е изпратена в защита на Авдиевка, предполага Forbes. Според изданието новият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский е имал два варианта за града - да изтегли украинските части или да прати подкрепление.

Той е избрал второто и в поста си от 11 февруари ръководителя на Таврийското направление, от което е част и Авдиевка, ген. Олександър Тарнавский говори за "свежи сили, влезли в битката". Според изданието най-близко е разположена 3-та бригада. Бойците  участваха в освобождението  на Андриевка през 2023 година, а от публикациите в Telegram e видно, че от декември е изтеглена в тила край Краматорск (на около 100-на километра от Авдиевка). През февруари "прекарва времето си" в обучения и тренировки на полигони.

 Според медийни спекулации бригадата е обучена от западни партньори и въоръжена с американски бронирани машини.

На този етап ситуацията е тежка, но логистиката е запазена, посочва още Тарнавский за бойното поле в Авдиевка. Според изданието Forbes засега загубите на руските части са много по-сериозни от тези на украинците. Ситуацията обаче много напомня на Бахмут от миналата пролет, когато в един момент боевете се ожесточиха и загубите се изравниха. В крайна сметка украинците се изтеглиха от града, но това не доведе до видим напредък на руснаците.

В последните дни руските военни навлязоха в градските части Авдиевка и сводките сочат, че се водят улични боеве в жилищната зона на югоизток от коксовия завод в опит да бъде прекъснат основния път за снабдяване на украинците. Много анализатори очакват, че градът ще бъде окупиран до дни, макар че на този етап опитите да бъде обкръжен не успяват. Руските части обаче сега имат нова тактика - да преминат през града.

Според украински анализатори е важно Авдиевка да бъде удържана, защото това е стратегическа точка за окупирането на цялата Донецка област. Тарнавский също отбелязва в Telegram, че основната цел на руските войски е превземането на Донецка и Луганска област в техните териториални граници до март, когато са изборите в Русия, а след това целите са Запорожка, Херсонска област и части от Харковска област. След изборите Москва може да се реши и на непопулярната мобилизация, за да получи предимство на бойното поле през 2024 г.

Руската армия започна масирана атака срещу Авдиевка в началото на октомври и това съвпадна и с отказа на Конгреса на САЩ да гласува предложението на американския президент Джо Байдън за продължаване на помощта за Украйна през 2024 година. В Конгреса още блокират пакета с военна помощ за Киев, което означава, че най-големият досега донор на украинската армия от месеци не доставя нужните снаряди.

Украински анализатори сочат, че изстрелват едва 1/3 от абсолютният минимум за удръжане на позициите. Спасения в някои по-близки боеве носят дроновете. 3-та бригада има и добре подготвени "пилоти" на дронове.

"Хизбула" подготвя руските бойци, управляващи дронове, в Сирия

Руските военни се обучават как да управляват иранските бойни дронове на летища в Сирия от ливанската милиция "Хизбула" и Иранската революционна гвардия, съобщават от украинското военно разузнаване. Според данните на разузнаването обучението се извършва за дроновете Shahed - 136, Ababil-3 и Raad - 85.

Курсовете се извършват на военното летище "Шайрат", отбелязват още от ГУР. От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че това летище е втората по големина база на иранците в сирийската провинция Хомс. Военните анализатори посочват, че има данни, че руските оператори на дронове са били обучавани от "Хизбула" и иранците в друго сирийско летище - контролираното от Русия "Палмира", което също се намира в провинция Хомс.

Позиционни битки по фронтовата линия в Украйна

По повечето части от фронтовата линия в Украйна се водят позиционни битки, свидетелстват и руски, и украински военни източници. По данни на Генералния щаб на ВСУ за 719-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна през изминалото денонощие е имало 85 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са повече от 110 населени честа.

Геолокализирани данни показват напредък и на двете воюващи страни по линията Купянск - Сватове - Кремина. Рускте части напредват на северозапад от Синкивка и на запад от Терни, докато украинците си връщат позиции около Ямполивка. Боеве се водят около Иванивка и Синкивка, както и около Табаевка.

В последните часове най-активни са бойните действия около Маринка, окупирана от руските части в края на 2023 година. След това обаче придвижването напред беше блокирано и през изминалото денонощие има отблъснати 35 атаки - край Хеорхивка, Победа и Новомихайловка. Има сблъсъци в рамките на населените места, съобщават руски военни кореспонденти.

В Авдиевка и околностите има отблъснати 29 атаки, основната част в рамките на града. Има непотвърдена информация за пресичане на железопътната линия в града от страна на руските части, което може да ограничи доставките. Руските военни наблюдатели съобщават и за напредък към магистралата О0506 Бахмут - Часов Яр.

Украинските военни напредват към окупирания от години град Донецк и засега задържат позициите си на левия бряг на Днепър - около населеното място Кринки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 11
дрилър
преди 5 месеца
Руските оператори на дронове са обучавани от ... терористите от Хизбула. Снабдяват се с дронове от Иран, със снаряди и ракети от Северна Корея. По-голямо падение от това може ли да бъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
sssaaa
преди 5 месеца
Защо не кажете нещо за планираната нова насилствена Мобилизация на Украйна от 250к до края на годината? А може и за появилите се публикации в САЩ относно потрошен Патриот? Или за фълшивите новини продължили с дни на Кмета на Харков, че е горяла бензиностанция, а не петролна база край Харков? А можеше да кажете нещо и за обкръжените Украинци в СД "Зенит" в самата Авдиевка? Защо не разкажете поне за 1 случай на мобилизация и на болни Украинци? Авдиевка ще падне до 1 седмица + много военнопленници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още