IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат пусна за обсъждане помощта за Украйна, Израел и Тайван

По-рано днес Володимир Зеленски смени главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужний

21:30 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският Сенат допусна за обсъждане помощ в общ размер на 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван, съобщава Ройтерс. За да бъде разгледан в зала законопроектът трябваше да бъде подкрепен от 60 сенатори. При гласуването той получи 67 гласа "за" и 32 - "против". Пакетът предвижда 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара за Израел и 4,83 млрд. долара за Тайван, с които да се подготви за атака от страна на Китай.

Демократите имат крехко мнозинство в горната камара на американския Конгрес. В подкрепа на военната помощ гласуваха и 17 представители на Републиканската партия.

Помощта за Украйна, Израел и Тайван допреди ден беше обвързана с миграционната политика на САЩ и укрепването на границата с Мексико. Но и в двете камари на Конгреса не успяха да постигнат съгласие, дори и след месеци на преговори.

Ако законопроектът премине през Сената, той трябва да получи и "зелена светлина" от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), която е доминирана от републиканците. Законът трябва да бъде подписан и от президента Джо Байдън.

От края на лятото Байдън се опитва да прокара допълнителни средства за Украйна, но усилията му са блокирани от републиканците. Заради липсата на финансиране САЩ спряха новата военна помощ за Киев, а недостигът на артилерийски снаряди вече се усеща и на бойното поле.

Украински военни коментират, че на ден изстрелват по 2000 снаряда, спрямо  10 000 от страна на руснаците. Москва успя да си осигури нужните снаряди от Северна Корея в нарушение на резолюция на ООН, санкционираща Пхенян.

Германският канцлер Олаф Шолц е на двудневно посещение в САЩ и според публикации в германски медии част от програмата му е свързана с опит да бъдат убедени конгресмените да подкрепят Украйна във войната ѝ с Русия.

Малко по-рано стана ясно, че украинският президент смени главнокомандващия украинската армия ген. Валерий Залужний в опит за рестарт на случващото се в армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още