IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Байдън, от което зависи конфликтът в Близкия изток

Съюзници на Иран нападат Запада, но въпросът е как ще реагират САЩ

16:25 | 01.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sean Rayford/Getty Images)
Снимка: Sean Rayford/Getty Images)

Съюзниците на САЩ не аплодират възможност за открит сблъсък

Ще бъде ли подкрепен Вашингтон от своите съюзници в региона?

Нараства консенсусът, че без обща стратегия и с разнопосочни интереси в региона европейските съюзници на Вашингтон също няма да се включат активно, отбелязва Politico.

"Сред европейските държави няма апетит за голям конфликт с Иран в Близкия изток", казва Файет. "Европа би трябвало да е загрижена, но ѝ е трудно да се занимава с това едновременно с Украйна, така че вероятно европейците ще оставят САЩ сами да решат тези проблеми".

Това не означава, че европейските съюзници не се активизират по някакъв начин.

Италия, Германия, Белгия и други страни от ЕС обещаха да изпратят кораби за патрулиране в Червено море, а външните министри на страните членки ще се срещнат на 19 февруари, за да обсъдят мисия на ЕС в региона, припомня изданието.

Франция разполага с два военноморски кораба в района - "Елзас" и "Лангедок" - които са изстрелвали ракети, за да свалят безпилотни самолети на хутите. Корабите обаче не участват официално в ръководената от САЩ операция "Пазител на благоденствието" в Червено море.

САЩ и Обединеното кралство извършиха множество удари срещу хутите и си запазиха правото да предприемат допълнителни действия, ако танкерите и контейнеровозите, използващи оживения воден път, продължат да бъдат тормозени.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон заяви пред репортери, че Париж не се е присъединил към тези атаки, за да избегне "ескалация", предаде Ройтерс.

Какво означава кризата за енергетиката?

Червено море е една от най-важните пътни артерии в света за превози на нефт и газ, но досега въздействието върху енергийните пазари е ограничено - въпреки че големите корабни компании наредиха на корабите си да изберат доста по-дългия път около нос Добра надежда вместо през Суецкия канал.

В събота обаче танкер, собственост на мултинационалната компания Trafigura, бе подпален, след като бе улучен от ракета на хутите, докато превозваше руско нафтово гориво. Въпреки че нямаше пострадали членове на екипажа и корабът беше ескортиран до безопасно пристанище, инцидентът подчерта нарастващата опасност за енергийните пазари и може да убеди други оператори да избягват района.

По-радикалният вариант за Иран е да затвори Ормузкия проток, който свързва Персийския залив с Индийския океан и осигурява около една пета от световния трафик на петрол.

Мартин Крьогер, ръководител на Германската асоциация на корабоплавателите, заяви, че подобен ход би имал дълбоки последици за европейската и световната енергетика: "Голяма част от енергийния трафик по море всъщност преминава през този проток, така че въздействието би било доста сериозно", цитира думите му Politico.

Възможно ли е САЩ да заемат по-твърда позиция?

Макар че мащабът и целта на обещаната от Байдън реакция все още да не са ясни, всяка едностранна стъпка вероятно ще предизвика ответни реакции от страна на ключови съюзници в Близкия изток, които се притесняват от разпалване на регионална война, отбелязва Politico.

Саудитска Арабия настоява за сдържаност в отношенията си с Техеран и се опасява от икономическата цена на регионалната нестабилност.

Турция, ключов съюзник в НАТО, осъди кампанията на Израел в Газа, а президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини Великобритания и САЩ, че се опитват да превърнат Червено море в "море от кръв".

"Турция не иска да бъде въвлечена в този конфликт, защото има обща граница с Иран", каза пред Politico Селин Наси, гостуващ сътрудник в Европейския институт към Лондонското училище по икономика. "Ако САЩ като неин основен съюзник в НАТО се включат директно в този военен конфликт, тогава Турция ще трябва да избере страна, а това ще означава, че ще ѝ е по-трудно да поддържа балансиран подход - както направи с войната в Украйна".

Предизвикателството пред Байдън е как да се предприемат ответни мерки, без да се рискува ескалация от страна на Иран и неговите партньори в региона. И обратното, да не прави нищо - особено след като е заявил, че ще отмъсти за смъртта на тримата американски войници - ще го направи уязвим за обвинение в слабост от страна на Тръмп.

"Ръководството на Иран вероятно пресмята, че Съединените щати ще се въздържат да отговорят пълноценно по начин, който би рискувал да доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток и да предизвика [конфликт] в целия регион, който администрацията на Байдън се опитваше да предотврати през последните три месеца", казва Джонатан Паникоф, бивш заместник-началник на националното разузнаване на САЩ.

Но на САЩ им се налага да предприемат по-ефективен отговор, за да възстановят възпирането, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 5 месеца
покажете на дяда как се турга каска де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още