IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WP: Кремъл предизвиква доминирания от долара свят, а Западът чака връщане на стария ред

Украинските дронове успяват да удържат напредъка на руснаците около Авдиевка

08:10 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 г. и 2023 г. Русия е провела множество срещи, чиято цел е подкопаването на ролята на долара като световна резервна валута и на глобалната финансова система, създадена след Втората световна война, пише The Washington Post. Изданието се позовава на документи от Кремъл, получени от европейска служба за сигурност. В тях се препоръчва засилване на сътрудничеството с Китай, особено в областта на изкуствения интелект и киберсигурността.

В плановете влиза двете държави да създадат нова финансова система, базирана на алтернативни платежни системи, включително и блокчейн валути, с което да заобиколят западното господство във финансовите трансакции.

Изданието посочва, базирайки се на свои разговори с руски и западни представители, че в Русия вече виждат, че няма връщане назад и работят за "новото бъдеще", докато на Запад все още има надежди, че старият ред ще се върне. "Алтернативни системи за плащане ще бъдат създадени - в Китай на базата на юана, в Индия и Близкия изток - на базата на криптовалутите", написа в Telegram преди дни милиардерът Олег Дерипаска, който в първите дни на войната се обяви публично против нея и предупреди, че тя ще доведе до икономическа криза в Русия.

Оптимизмът на Кремъл се дължи на факта, че страната удържа украинската контраофанзива през лятото, а от месеци подкрепата за Украйна във Вашингтон и Брюксел е замразена. Русия се оказа по-устойчива в икономическо и военно отношение и в Москва вече има увереност, че може да победи Запада.

Проявление на променените нагласи в Москва е и скъсването на дългогодишните приятелски отношения с Израел и задълбочаването на връзките с Иран и арабския свят. Представители  на европейски разузнавателни служби отбелязват пред WP, че Русия увеличава опитите си да подкопае влиянието на Запада, особено в Близкия изток, като използва всички възможности и действа систематично. Има много горещи точки, които Москва може да разпали, коментира и руски представител пред изданието.

За руския президент Владимир Путин противопоставянето на световния ред е въпрос на оцеляване, коментира и Михаил Ходорковски, един от противниците на Кремъл, който в момента живее в Лондон. Според него Вашингтон позволи на Русия да премине "червени линии" в Сирия, изтегля се от Афганисан и подкрепя колебливо Украйна. "Острани изглежда, сякаш САЩ губи Третата световна война", допълва бившият олигарх.

Русия е партньор на Китай, но все още не може да се каже дали в Пекин споделят грандиозното виждане за смяна на световния ред, отчитат още европейските разузнавачи.

Йенс Столтенберг ще разговаря с лидерите в американския Конгрес

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще разговаря с представители на Конгреса през предстоящата седмица. Той ще настоява подкрепата за Украйна да продължи, защото "Китай следи стриктно", стана ясно от коментар пред Fox News.

Столтенберг отбеляза, че въпросът за сигурността на границата на САЩ с Мексико е важен, но и допълни, че ако руският президент Владимир Путин постигне своето в Украйна, уязвима ще бъде не само Европа, но и "всички ние, включително и САЩ". Генералният секратар на НАТО посочи още, че голяма част от помощта за Киев всъщност подкрепя американската икономика - купувайки оръжия за Украйна, се създават работни места в САЩ.

От месеци републиканците блокират помощ за Украйна и Израел, отбелязвайки, че Белият дом не прави достатъчно за защитата на границата. В същото време Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на републиканците за президентската надпревара, превърна въпроса за незаконната миграция в основен в кампанията си. По тази причина и той настоява съпартийците му в Конгреса да не се съгласяват с предложенията на президента Джо Байдън по темата, съответно - и да не подкрепят даването на помощ за Украйна и Израел.

Владимир Путин се отказва от "руския свят"

Руският президент Владимир Путн и висши чиновници в Москва засилват реториката си срещу нацизма - срещу който се борят в Украйна, и като цяло в Запада, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Според анализаторите това може да е опит на Кремъл да "етикетира" своите противници като "нацисти". Това е по-ефективен наратив, отколкото "руския свят" и имперските амбиции, които противоречат на мултиетническия състав на Руската федерация.

В Кремъл също така често обвиняват Прибалтийските държави в неонацистка политика заради потискането на рускоезичното население там. Това може и да е подготовка за бъдеща агресия срещу страните от НАТО, сочат още анализите на военните наблюдатели, базирайки се на историческите действия на Русия в защита на етнически руснаци или рускоезично население, за да нападне съседни държави.

Изявленията от 27 януари - в годишнината от обсадата над Ленинград, потвърдени от ръководителя на разузнаването Сергей Наришкин ден по-късно, свидетелстват и за нежеланието на Русия да преговаря за мир въпреки публикациите за обратното в западни издания. Наришкин коментира пред руския журналист Павел Зарубин, че Москва не се интересува от превземането на селища, а от пълното унищожаване и изкореняване на украинската държава.

Съседите на Украйна заявяват претенции за територии

Унгарската крайнодясна партия "Нашата Родина" заяви претенции към Закарпатието, където живеят 150 хил. етнически унгарци, ако Украйна загуби войната, съобщава Ройтерс. Партията има шестима депутати в 199-местния унгарски парламент. Заявката на политическата формация беше официално направена по време на конференция, в която участват представители на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" и нидерланския "Форум за демокрация". Будапеща не е коментирала официално тези изявления, отбелязва още Ройтерс.

Подобни настроения има и в Румъния - лидерът на партия "Алианс за обединението на румънците" коментира, цитиран от местното издание на Newsweek, че е готов да пожерства членството на страната в НАТО и да анексира територии от Украйна.

Украинските дронове удържат атаките към Авдиевка

Русия продължава атаките от три страни в опит да обкръжи Авдиевка, но според британското разузнаване украинските части успяват да удържат позициите си благодарение на дроновете. В сводката си британците отчитат още, че от октомври насам руснаците пробват и някои нестандартни методи за превземане на града - чрез изгражадането на тунели, по които да нападнат в гръб украинските позиции.

Според анализи на Forbes Украйна има възможност да се справи с превъзходството на Русия във войната на дронове. Русия залага на своите средства за електронна борба и масовото производство на дронове. На това обаче Украйна отговаря с голям "асортимент" от дронове - непрекъснато увеличаващ се брой компании произвеждат различни видове безпилотни средства. Това дава предимство на украинците и по отношение на избягване на средствата за радиоелектронна борба.

Като цяло Авдиевка и Маринка остават остават най-горещите точки на фронтовата линия в Украйна в 704-я ден от началото на пълномащабната война. От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за 74 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са над 110 населени места.

Край Авдиевка са отблъснати 26 атаки - основно край Новобахмутивка, Степово и Первомайско. Украинците удържат и настъплението на руските части около Маринка, където има отблъснати 22 атаки.

Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на населеното място Табаивка в направлението към Купянск, но като цяло по останалите части на фронтовата линия няма сериозни промени. Тази информация не е потвърдена нито от руското, нито от украинското Министерство на отбраната. Руснаците отчитат единствено "подобряване на позиции" в Купянск - Лиман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още