IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски покани Тръмп в Киев

Руските сили отново са минирали подстъпите към контролираната от тях Запорожка АЕЦ

09:05 | 20.01.24 г. 8
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: EPA/Michael Raynolds
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: EPA/Michael Raynolds

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поканил Доналд Тръмп в Киев, съобщава Politico.

Има само едно условие – Тръмп е добре дошъл в Киев, ако е в състояние да спре войната с Русия в рамките на 24 часа, както веднъж обеща.

Преди време Тръмп се похвали, че ако беше президент, когато войната започна, би могъл да я прекрати незабавно, припомня медията. Той настоява Зеленски и руският президент Владимир Путин да се съгласят на споразумение, като настоява, че има добри отношения и с двамата лидери.

По време на политическата си кариера Тръмп многократно избухваше срещу Путин.

„Да, моля, Доналд Тръмп – каня ви в Украйна, в Киев“, казва Володимир Зеленски в интервю, излъчено в петък за британския телевизионен оператор Channel 4 News. „Ако можете да спрете войната за 24 часа, мисля, че това ще е достатъчно да дойдете Киев във всеки един ден, докато аз съм тук“, посочва още той.

Зеленски добавя, че ако Тръмп има „формула“ за прекратяване на войната, той иска да знае каква е тя.

Украинският президент има всички основания да е предпазлив към Тръмп, който няма особено желание да продължи подкрепата за съпротивата на Украйна срещу руската инвазия.

Тръмп похвали Путин за това, че е „умен“, като окупира „огромно, обширно място, голямо парче земя с много хора“, както и че понася сравнително малък удар от санкциите. Според него „Русия никога не би нападнала“, ако той беше в Белия дом вместо Байдън, тъй като той и Путин „се разбират много добре“.

Тръмп води на сегашния президент Джо Байдън в гласуванията за номинациите за президентската надпревара в много от ключовите за резултатите от изборите щати.

Локални руски настъпления

Руските въоръжени сили вероятно ще предпочетат локални настъпления по цялата фронтова линия в Украйна, за да принудят украинската армия да използва резервите си за защита. Говорители на въоръжените сили на Украйна вече обявяват засилване на нападенията в направленията Купянск, Лиман и Бахмут.

Руснаците обаче не се очаква да постигнат значителни териториални придобивки в своите локални операции, посочват от ISW. Целта е да се принудят въоръжените сили на Украйна да изразходват ценни ресурси за отбрана.

Украинската информационна агенция „Униан“ съобщава, че през нощта на 19 срещу 20 януари на фронта са се състояли 103 бойни сблъсъка между украинските и руските сили. В сутрешната сводка на украинския Генерален щаб се съобщава, че украинските сили са отбили 12 атаки в районите на селищата Синковка, Петропавловка, Табаевка и Берестово в Харковска област.

В лиманско направление са отблъснати 10 атаки в близост до Тернов, Ямполовка, Верхнекаменски, Донецка област и още 15 атаки в районите на Серебрянското горско стопанство, Белогоровка, Луганска област. В Бахмутско направление са извършени 4 атаки край Ивановское, Андреевка и Клещиевка в Донецка област.

През изминалото денонощие авиацията на Въоръжените сили на Украйна е нанесла удар по един район на съсредоточаване на личен състав на руските сили. Бойците от ракетните войски са поразили 4 артилерийски оръдия на противника.

Същевременно руските войски са нанесли един ракетен и 23 въздушни удара и са подложили на обстрел позиции на украинските защитници и населени места. Осъществени са и атаки с дронове „Шахед“.

„Авдеевка, Орловка и Новомихайловка в Донецка област бяха поразени от въздушни удари. Повече от 110 населени места в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожска, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска области попаднаха под артилерийски обстрел“, допълват от Генералния щаб на Украйна.

CNN междувременно писа, че войната в Украйна ще продължи от 2 до 5 години, но без помощта на САЩ перспективите са лоши. FT смята, че Украйна е загубила надежда за бърза победа във войната с Русия и сега се готви за дълга война. 2024 г. ще бъде годината на стратегическата украинска отбрана.

Европа е в задънена улица за украинския фонд за отбрана

Междувременно държавите членки от ЕС ще разгледат предложение за обновяване на фонда, който предоставя военна подкрепа на Украйна, докато блокът преминава от изпращане на оръжия от съществуващи запаси към закупуване на нови.

Документ на Европейската служба за външна дейност, с който Bloomberg разполага, определя условията за създаване на предложен по-рано Фонд за подпомагане на Украйна с годишен бюджет от около 5 млрд. евро. Правителствата на ЕС така и не постигнаха съгласие за този фонд.

Съгласно настоящия механизъм за финансиране, известен като Европейски фонд за мир (EPF), държавите от ЕС получават нови оръжия в замяна на съществуващите, които изпращат на Украйна. Решенията за разпределяне и изплащане на средства изискват единодушна подкрепа и има изоставане, което ще трябва да бъде наваксано.

Седем пакета на обща стойност 3,5 млрд. евро бяха одобрени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди почти две години, както и 2 млрд. евро за доставка на боеприпаси. Държавите членки спорят относно нивата на възстановяване и използването на механизма за компенсиране на покупките, а Унгария блокира осмия транш за финансиране.

Дипломатически пратеници от няколко страни, включително Германия, предполагат, че съществуващият механизъм за финансиране става все по-малко ефективен.

Зоната около Запорожката АЕЦ отново е минирана

Руските сили отново са минирали подстъпите към контролираната от тях Запорожка АЕЦ, според публикуван днес доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от ДПА.

Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, като опасват атомната електроцентрала, намираща се близо до фронтовата линия, казва се в доклада, цитиран от БТА.

През ноември руските сили разминираха централата, посочва ДПА. Новото миниране на съоръжението е несъвместимо със стандартите за безопасност, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Той предупреждава също, че назначените от Русия служители, отговарящи за централата, вероятно няма да извършат цялостна поддръжка на съоръжението тази година.

Миналата седмица на постоянните наблюдатели на МААЕ в Запорожката АЕЦ беше представен работен план, но организацията смята, че той е непълен. "Тази поддръжка трябва да бъде извършена, за да се гарантира ядрената безопасност", подчертава Гроси.

Част от системата за резервно електрозахранване на централата спря да функционира за осем часа преди няколки, съобщават още от МААЕ.

Макар при този инцидент електроснабдяването, необходимо за охлаждане на радиоактивния материал, да не беше прекъснато, Гроси още веднъж изразява безпокойство за липсата на надеждност на системите за безопасност, предназначени да предотвратят ядрена авария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 5 месеца
До: khaoинтересна гледна точка!аз имах предвид, че бледоликите наблюдават войната между с и у к с и и апачи в северна америка.Ама и гледната точка, че дракона воюва с новата си провинция Рай Съ срещу окупаторите, които са развързали опиумните войни и даже са фанали Пу И натесно..............бива си я. признах те. интересен ракурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
До: scott е как да не са... китайците са казали че ще се бият до последния руснак в Украйна! Чети ти по добре... аз те разбрах перфектно! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
sssaaa
преди 5 месеца
За последната седмица има над 5500 Нацисти в чували за компостиране. Бидона каза, че ще се бори до последния Нацист, така че сега следват жените и студентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
scott
преди 5 месеца
До: khaoчети повече. ватинките не е равнозначно на бледолики в поста ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: scott ветенннките са много далеч от бледолики.. по скоро жълтолили!... и няма да им се получи, копееец :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
scott
преди 5 месеца
седящия бик се размечтал вожда от големата бела къща да спре войната между апачи и ***?НЕМА СТАНЕ. БЛЕДОЛИКИТЕ СА ВИ НАРОЧИЛИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ И РЕЗЕРВАТ.........Войната е много изгодна и нема спиране. се пак, индианци се избиват, бледоликите това не ги бърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още