IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как влияе правната система на САЩ върху опита на Тръмп да спечели президентските избори?

Приет през 1992 г. закон прави опит да се неутрализират потенциално смразяващи заплахи за клевета от високопоставени и нашумели в обществото личности

19:20 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Но това не е просто инструмент. То е най-мощната му тактика и е в основата на всички негови успехи, коментира Policito.

"Вероятно няма нито един човек в Америка", каза Ерик Суолуел, конгресмен демократ от щата Калифорния, бивш прокурор и ръководител на процеса по импийчмънт на Тръмп, "който, бих казал, да е по-запознат и опитен в нашата правна система - и като ищец, и като ответник - от Доналд Тръмп".

Според "Политико" мнозина са объркани от неспособността на американската правна система да ограничи Тръмп, от способността му, поне досега, да избегне да му бъде държана каквато и да било правна сметка за неговото поведение, което дори някои лидери на собствената му партия осъждат - и защо тези предположения могат никога да не се сбъднат.

За да разберем това, е необходимо да видим Тръмп в нова роля, коментира американското издание. Не като бизнесмен, превърнал се в знаменитост, който после се е превърнал в политик, или като национал-популистки демагог, или като епохален лидер на дясно движение, а по-скоро като боец на правния фронт.

"Това не е политически митинг - това е съдебна зала", направи му забележка съдията в един момент през ноември в Ню Йорк. Но това бе правилно само в най-тесен технически смисъл, отбелязва Politico. Точно както бе преобърнал нормите в нюйоркската съдебна зала, Тръмп промени самия начин, по който възприемаме съдебната система в САЩ като цяло. Това не е нещо, което той започна да прави, след като пое изборна длъжност. Това е негов проект за цял живот, заключава изданието.

Още от 1973 г., когато федералното правителство съди него и баща му за расистки практики при отдаването под наем на притежаваните от тях апартаменти, Тръмп се учи от известния с печална слава адвокат Рой Кон, след това търси друг Рой Кон и накрая самият той се превръща в безмилостния Рой Кон, припомня Politico. Според изданието той се възползва от вратичките в основните принципи на американската правна система, вглеждайки се в нея като цяло и едновременно с това в нейната вътрешна уязвимост - почти свещеното зачитане на правата на обвиняемия, обсъждането, което изисква справедлив процес, постоянното конституционно балансиране, което разчита на споделена добра воля, колкото и на фиксирани, писани правила.

Тръмп рутинно превръща очевидния риск в ефективен източник на изгода, като прави дълги списъци със загуби и ги превръща в нещо като победи - ако не в съда, то в този на общественото мнение, продължава анализа си Policito. Това е действало и продължава да действа. В крайна сметка Тръмп бе в една от най-слабите си политически точки до първото от четирите си обвинения срещу него миналата пролет. Оттогава насам правните му рискове и политическата му жизнеспособност не правят нищо друго, освен да се повишават заедно, отбелязва американското издание. Отричайте, отлагайте и атакувайте, винаги се правете на жертва, не спирайте да подкопавате системата - така Тръмп използва наръчника на Рой Кон, за да достигне до нива, които дори Кон не би могъл да предвиди, сливайки правните си усилия със своите бизнес интереси, с адвокати, които са толкова важни за него, колкото и кредитните инспектори, а сега прави същото и с политиката, посочва Politico.

Понякога изглежда, че той не се бори толкова със системата, отколкото се възползва от нея. Той набира средства от нея. Благодарение на нея той консолидира подкрепата за себе си. Проучванията на общественото мнение показват, че той е най-вероятният кандидат на републиканците. Той е фаворитът за нов президент, прогнозира изданието.

"През целия си живот той е атакувал съдебната система, правосъдието и върховенството на закона", каза Дж. Майкъл Латиг, консервативен бивш федерален апелативен съдия и един от основателите на наскоро създаденото в САЩ Общество за върховенството на закона. "И това за него е големият финал", каза Латиг през Politico.

Според Пол Розенцвайг, специален прокурор по време на разследването на президента Бил Клинтън и помощник заместник-министър в американското министерство на вътрешната сигурност в администрацията на президента Джордж Буш-младши, президентските избори през 2024 г., не са референдум за сегашния президент на САЩ Джо Байдън. По думите му това дори не е референдум за Доналд Тръмп.

"Тези избори са референдум за върховенството на закона", заключи Розенцвайг пред Politico.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 17.01.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още