IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Името на Марио Драги изплува като потенциален председател на Европейския съвет

Спекулациите относно перспективите на Драги подчертават желанието на много столици да се избере наследник много преди вероятното напускане на Шарл Мишел

12:01 | 09.01.24 г.
Снимка: Stefano Costantino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Stefano Costantino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Планът на Шарл Мишел да напусне по-рано поста си на председател на Европейския съвет даде изненадващ старт на преговорите за висшите постове в Европейския съюз (ЕС), а бившият премиер на Италия Марио Драги е сочен от някои за водещ претендент.

76-годишният Драги е бивш гуверньор на Европейската централна банка, на когото се приписва спасяването на единната валута на блока, и е потенциален кандидат за наследник на Мишел, казват представители и дипломати от ЕС за Financial Times.

Други възможни кандидати също вероятно ще се появят за ролята на председател на Европейския съвет, която включва ръководене и определяне на програмата за срещите на високо равнище на европейските лидери.

Трудно е да се предвиди серията от сделки за заемане на висшите длъжности в ЕС, които зависят и от резултата от изборите за Европейски парламент, казват източниците. Според източник, близък до Драги, той не търси нито една от водещите роли в блока.

Спекулациите относно перспективите на Драги, основани на неговата история, опит и авторитет като една от най-видните фигури в ЕС, обаче подчертават желанието на много столици да се избере наследник много преди вероятното напускане на Мишел в средата на юли.

„Драги е типът фигура, на която хората много трудно ще кажат „не“, ако има истинска инерция зад него“, казва Натали Точи, директор на базирания в Рим мозъчен тръст Istituto Affari Internazionali. „Не е ясно обаче дали други са готови да задвижат това“.

„Той едва ли ще каже „не“, ако получи сериозно запитване, но и няма да си пробива път с лакти към това“, добавя Точи.

Неотложността около намирането на наследник на Мишел, който ще се кандидатира за евродепутат, е отчасти предизвикана от правилата на ЕС, които биха позволили на евроскептичния лидер на Унгария Виктор Орбан да поеме поста, ако не може да бъде договорен кандидат до момента, в който председателят на Европейския съвет се оттегли.

Унгария ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли. Новоизбраните членове на Европейския парламент трябва да встъпят в длъжност до средата на юли и това е последната дата, на която Мишел може да остане председател.

Лидерите на ЕС имат възможност да назначат и временен кандидат, за да отстранят Орбан. Малко вероятно е обаче Драги да приеме тази роля временно, казва официално лица.

Драги се оттегли от обществения живот през 2022 г., след като времето му като италиански министър-председател беше прекъснато от предсрочни избори. Той пое ролята на съветник на ЕС миналата година, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го помоли да напише доклад за колебливата конкурентоспособност на блока.

Бившият пример на Италия ще информира членовете на ЕК за първоначалната работа по доклада в Брюксел в петък. Предстои да бъде публикуван след европейските избори.

Други имена, които се спрягат за поста председател на Европейския съвет, включват настоящи министър-председатели, като Педро Санчес от Испания и Мете Фредериксен от Дания.

За разлика от Драги, и двамата лидери са свързани с големи европейски политически партии, а това е важен фактор при назначенията в ЕС. Липсата на партийна принадлежност на Драги „ще го затрудни“, каза дипломат от ЕС.

Макар че правителството в Рим може да подкрепи кандидатурата му, държавите членки в Централна и Източна Европа отдавна се оплакват, че висшите постове твърде често се дават на западноевропейци.

Въпреки че обширната професионална автобиография на Драги би му осигурила силно присъствие на масата на срещите на върха, откровените му възгледи относно политиките, включително фискалната интеграция, биха могли да раздразнят страни като Германия, които традиционно имат противоположното мнение.

„Той е твърде политически“, каза служител на ЕС, информиран за дискусиите. „Балансът [около масата на върха] не е правилен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още