IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обещава подкрепа за войниците на фронта в Украйна

Руският президент е наредил на правителството и местните власти да оказват по-голяма подкрепа на онези, които се бият за интересите на Русия

12:04 | 07.01.24 г. 3
Снимка: EPA/Sergey Guneyev
Снимка: EPA/Sergey Guneyev

Президентът на Русия Владимир Путин обещава в навечерието на православната Коледа да подкрепи войниците, които "с оръжие в ръце" защитават интересите на Русия.

На среща със семействата на руски войници, която се осъществи късно в събота, Путин е коментирал, че е наредил на правителството си да оказва по-голяма подкрепа на онези, които се бият, предава Ройтерс.

„Много от нашите мъже, нашите смели, героични момчета, руски воини, дори и сега, на този празник, защитават интересите на страната ни с оръжие в ръка“, посочил е руският президент пред семействата на войниците.

Русия започна война срещу Украйна през февруари 2022 г. Близо две години по-късно войната, която уби хиляди и разсели милиони, продължава с масирани въздушни удари. И двете страни се опитват да постигнат превъзходство на фронта.

Кадри от държавната телевизия показаха руския лидер с малка група семейства на убити войници на интимна среднощна служба, известна като Божествена литургия, в параклис в резиденцията му в Ново-Огарьово край Москва.

„Бих искал нашата среща да бъде ясен, разбираем сигнал за всички мои колеги в цялата Руска федерация и на всички нива - ясен сигнал, за да гарантирам, че моите колеги са винаги и навсякъде с вас, повтарям, на всяко ниво на власт“, коментирал е той пред семействата на войниците.

Тази година нямаше призив от Путин за прекратяване на огъня в Украйна, което да съвпадне с празника.

Украйна заяви в събота, че руски ракетен удар е убил 11 души и е ранил 10 в и около източноукраинския град Покровск. Назначен от Русия служител в Донецк обвини Киев, че обстрелва части от града, които сега са под контрола на Москва.

Путин, който отново ще се яви на избори през март, съсредоточава кампанията си върху традиционните ценности и единството.

В отделно поздравление, публикувано на уебсайта на Кремъл, Путин призовава руснаците да следват "непоклатимите" ценности на "добротата, милостта и справедливостта", а Руската православна църква – да помогне за укрепването на "институцията на семействата" и патриотизма.

Путин използва Православната църква като мощен съюзник, за да популяризира своята визия за „руски свят“, основан на традиционните консервативни ценности, в контраст с това, което той представя като упадъчен Запад.

Коледни служби се проведоха и в контролираните от Русия райони на Украйна. За разлика от тях останалата част на Украйна празнува на 25 декември, след като президентът Володимир Зеленски подписа закон през юли 2023 г. за промяна на датата на коледните празници. Това е още един начин украинците да отхвърлят руското наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
навечерието на православната Коледа... тоест ние не сме праеославни, хахахахаха! класическа журналистипеска неграмотносст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
evlogi
преди 5 месеца
Присъщо за диктаторите е да приравняват себе си с държавата,която тормозят.В случая:" Путин обещава в навечерието на православната Коледа да подкрепи войниците, които "с оръжие в ръце" защитават интересите на Русия." Късият приравнява интересът на Русия със собствения си сбъркан интерес за вечна власт за сметка на страната, която имаше шанс да тръгне в посоката на модерните държави.Но за съжаление там отново се получи както винаги, ако перифразираме Черномирдин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още