IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е ролята на "Хизбула" във войната между Израел и "Хамас"?

За Иран "Хизбула" е най-ценният актив, за да упражнява своето влияние в Близкия изток. Този актив може да бъде сериозно изчерпан при продължителен конфликт

10:43 | 05.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Откакто на 7 октомври избухна нова война между Израел и войнстващата палестинска групировка "Хамас", ливанската милиция "Хизбула" изрази солидарността си с "Хамас", като почти ежедневно изстрелва ракети и снаряди по Северен Израел. Израел отговоря със собствен огън.

Трансграничният обстрел разпали страхове от по-широка война в региона. За Израел подкрепяната от Иран "Хизбула" е по-притеснителен враг от "Хамас", която също има подкрепата на Иран. В същото време ливанската милиция може да загуби много, ако бъде въвлечена в нова пълномащабна война с Израел, пише Bloomberg.

Какво представлява "Хизбула"?

Шиитските мюсюлмани в Ливан създават "Хизбула" - "партията на Бога" - през 1982 г. в отговор на окупацията на южната част на страната от Израел. Движението е вдъхновено от Ислямската революция от 1979 г. в Иран, където шиитите са мнозинство, и "Хизбула" е силно повлияна от иранския елитен Корпус на гвардейците на ислямската революция. (Мюсюлманите шиити и мюсюлманите сунити съставляват по около 30% от населението на Ливан).

Тъй като е отделена от ливанската армия, "Хизбула" може да атакува цели, без да провокира реакция, каквато би предизвикал подобен ход от страна на държавата. Въпреки това Израел и "Хизбула" са водили многобройни сражения, включително война през 2006 г. Подобно на "Хамас", "Хизбула" е определена от САЩ като терористична организация. Смята се, че групировката стои зад редица големи нападения срещу американски обекти през 80-те години на миналия век.

Как Иран подкрепя "Хизбула"?

Според Държавния департамент на САЩ Иран предоставя на "Хизбула" "по-голямата част от финансирането, обучението, оръжията и експлозивите, както и политическа, дипломатическа, парична и организационна помощ". Департаментът твърди, че групировката получава финансиране и от законни и незаконни източници, включително "контрабанда на стоки, фалшифициране на паспорти, трафик на наркотици, пране на пари и измами с кредитни карти, имиграционни и банкови измами". В миналото "Хизбула" е заявявала, че всичките ѝ ресурси идват от Иран, и многократно е отричала да участва в трафик на наркотици.

По какво "Хизбула" се различава от "Хамас"?

Бойната сила на "Хизбула" е по-голяма, по-добре въоръжена и по-опитна в битките от тази на "Хамас". "Хизбула" твърди, че разполага със 100 хил. бойци; израелските военни смятат, че разполага с 20 хил. до 25 хил. редовни бойци и десетки хиляди в резерв. Преди войната "Хамас" имаше около 30 хил. бойци в Газа; Израел твърди, че е убил 8 хил. бойци в настоящите боеве.

Според израелското разузнаване арсеналът на "Хизбула" включва над 70 хил. ракети и снаряди, включително ракети с голям обсег и прецизно насочване. Преди настоящата война израелците изчислиха, че "Хамас" и други войнстващи групировки в ивицата Газа разполагат с около 10 хил. ракети с малък и среден обсег на действие. Бойците на "Хизбула" придобиха значителен боен опит по време на гражданската война в Сирия, когато се сражаваха заедно с иранските и руските сили, за да помогнат на сирийския президент Башар Асад да надделее над бунтовниците. Това е важно за "Хизбула", тъй като при управлението на Асад Сирия служи като маршрут, по който милицията получава военни материали от Иран, който няма граница с Ливан.

Каква е ролята на "Хизбула" в Ливан?

"Хизбула" е мощна сила в Ливан. Тя управлява широка мрежа от социални услуги, която укрепва нейната база за подкрепа, докато страната преживява най-тежката икономическа криза от десетилетия. Тя е и политически активна, като заедно със своите съюзници има мнозинство в ливанския парламент от 2018 г. до 2022 г. Съюзът на "Хизбула" с шиитското движение "Амал", оглавявано от председателя на парламента Набих Бери, гарантира, че заедно те представляват по-голямата част от шиитската общност в страната.

"Хизбула" има тесни връзки и с християнската партия, основана от бившия президент Мишел Аун. Преди началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. "Хизбула" се рекламира като сила, посветена на борбата с Израел и защитата на потиснатите, независимо от техния произход. Но откакто се забърка във войната в Сирия, тя е възприемана от много мюсюлмани сунити като шиитска групировка, която изпълнява поръчките на Иран в региона.

Ще преминат ли "Хизбула" и Израел към пълномащабна война?

Макар че винаги съществува риск едната страна да преиграе, досега сблъсъците са сдържани. И двете страни, както и Иран, имат причини да избягват нов пълномащабен конфликт.

За Израел това би означавало да води война на два фронта. Кампанията срещу "Хамас" в Газа вече натоварва страната. Призоваването на резервисти причинява сътресения в икономиката, а човешките жертви в Газа влошиха отношенията със САЩ, най-важния съюзник на Израел. Сблъсъците с "Хизбула" доведоха до изселването на 80 хил. души от Северен Израел; ускоряването на борбата би влошило трудностите за цивилното население.

За "Хизбула" съществуват политически рискове, особено в момент, когато икономиката на Ливан е в тежко състояние след финансовия срив през 2019 г. и почти три четвърти от населението живее в бедност. "Хизбула" има твърдо ядро от поддръжници в страната, но намесата ѝ в Сирия ѝ създаде и много врагове - и тя може да отчужди още повече хора, ако бъде възприета като въвличаща страната в чужда война.

За Иран "Хизбула" се смята за най-ценния актив, с който разполага, за да упражнява своето влияние и да осуетява интересите на САЩ в Близкия изток. Този актив може да бъде сериозно изчерпан при продължителен конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
sssaaa
преди 6 месеца
А бе незнам защо им беше на Израелците да не опитат да предотвратят този конфликт. Все пак тяхното разузнаване е едно от най-добрите. Явно са преценили, че като ги оставят да бъдат атакувани ще използват ситуацията за да влезнат "законно" в Газа и да рушат и убиват наред или както викат по ново му - Демокрацията е от страната на по-силния! Така че искат или не искат Газа ще бъде Демократизирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 месеца
*За Иран "Хизбула" е най-ценният актив, за да упражнява своето влияние в Близкия изток. Този актив може да бъде сериозно изчерпан при продължителен конфликт* - Всеки актив затова е актив - генериран и трупан, за да бъде използван някога - рано или късно. Ако се съди по ситуацията в региона и света - политическа и икономическа, вече по-скоро - рано. Този, който натисна копчето на Хамас, едва ли ще пита и Хизбула и съответно - Иран, дали ги гони мерак да си изчерпват активите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още