IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата пред белгийското председателство на ЕС

Времето за постигане на напредък по много от досиетата преди европейските избори през юни изтича

17:31 | 02.01.24 г.
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Спорове за патенти

Наименование на законодателството: Регламент относно стандартните основни патенти

Защо това има значение: Стандартните основни патенти, които се прилагат за технологии като Bluetooth, са дойни крави за някои компании, които събират огромни лицензионни такси от други фирми, които използват тези технологии, например Bluetooth в мобилните телефони, дронове и дори интелигентни тоалетни. През годините такива патенти предизвикваха дълги и скъпи съдебни битки за лицензионните такси.

Предложението на Комисията има за цел да предотврати съдебните спорове. Компаниите ще трябва да впишат стандартните си основни патенти в регистър и да договорят справедливи, разумни и недискриминационни лицензионни такси, преди да могат да се обърнат към съда.

Актуално състояние: Комисията по правни въпроси на ЕП трябва да обработи стотици поправки, за да приеме своята позиция по досието. Преговорите между страните членки на ЕС все още са в начален етап.

Разломни линии в ЕС: Мненията са силно разделени между тези, които подкрепят компаниите, притежаващи патенти, и тези от страната на внедрителите, сред които са производители на автомобили и технологични групи.

Вероятен напредък: Белгийските дипломати са изправени пред разгорещен и поляризиран дебат, така че е малко вероятно това законодателно досие да бъде приключено до лятото.

Подпомагане на зелените индустрии

Име на законодателството: Закон за нулевата нетна индустрия

Защо това има значение: Зелените енергийни индустрии на ЕС изостават в глобалната надпревара за чисти технологии, след като Вашингтон отпусна субсидии за 369 млрд. долара – ход, за който Европа се опасяваше, че ще привлече доста бизнеси отвъд Океана. В опит да възстанови „стратегическата автономия“ на блока и да осигури контрол върху собствения си път на декарбонизация изпълнителната власт на ЕС предложи Закон за нулевата нетна индустрия като част от по-широкия индустриален план за зелената сделка.

Актуално състояние: Законодателите на ЕС се споразумяха за позицията си в средата на ноември, като продължиха с версията, изготвена под ръководството на главния преговарящ Кристиан Елер от дясноцентристката Европейска народна партия. Междувременно се очаква Съветът официално да одобри общ подход, за да се проведе и първата тристранна среща.

Разломни линии в ЕС: Досега изглежда ясно, че ядрените технологии ще бъдат включени в обхвата на плана, като както Парламентът, така и Съветът се стремят към включването им. Това, което остава да се определи, е степента, в която страните членки трябва да претеглят как всяка оферта за публичен търг би допринесла за зеления преход на ЕС и да намали зависимостта от чуждестранни доставчици.

Вероятен напредък: Въпреки че постигането на сделка относно новите правила за обществени поръчки няма да е лесно, досието досега се оказа много по-малко противоречиво от очакваното. Призивът за укрепване на създадените в ЕС зелени индустрии е приемлив аргумент в целия политически спектър.

Клиринговите къщи в Лондон

Име на законодателството: Регламент за европейската пазарна инфраструктура

Защо има значение: ЕС иска да измести клиринга на лихвените деривати в евро извън Лондон. Доминиращите клирингови къщи в Лондон продължават да се възползват от достъпа до пазара на ЕС, въпреки че Великобритания напусна блока. Сега ЕС иска да намали тази зависимост.

Актуално състояние: Парламентът и Съветът финализират своите планове за законодателство. Законодателите възприеха по-мек подход и предпочитат първо да изискват от инвеститорите и банките да създадат сметки в ЕС, преди да диктуват колко обем трябва да се прехвърли, на фона на опасения относно разходите и практичността.

Междувременно правителствата на ЕС се опитват да намерят компромис, който включва някои предварително определени числа, за да се успокои Германия, която иска да създаде по-голямо преминаване към своята клирингова къща Eurex.

Разломни линии в ЕС: Страните членки не са фенове на плана на парламента в две стъпки, така че преговорите може да са трънливи. Допълнително напрежение може да внесе и това колко твърдо Парламентът ще настоява за по-голяма роля на Европейския орган за ценни книжа и пазари в надзора на европейските клирингови къщи. Съветът се противопоставя на идеята, тъй като това би намалило властта на националните регулатори.

Вероятен напредък: Белгия би трябвало да успее да сключи сделка.

Оформяне на бъдещето на здравните данни

Име на законодателството: Европейско пространство за здравни данни

Защо това има значение: Това е големият план на ЕС за промяна на начина, по който здравните данни се споделят за първичната грижа за пациентите, както и за изследванията. Ако се приложи успешно, здравната информация на пациента ще може да се споделя в целия ЕС, а изследователите и политиците ще могат да използват огромните набори от медицински данни в ЕС, за да подобрят здравните грижи.

Актуално състояние: Парламентът и Съветът се приближават към съответните си позиции, като и двата органа се надяват да осигурят споразумение, така че тристранния диалог да започне през 2024 г.

Комисиите по здравеопазване и граждански свободи приеха доклада си по досието на 28 ноември. Постигането на споразумение преди изборите обаче ще е трудно заради разностранните мнения по досието.

Разломни линии в ЕС: Въпросът за това какви мнения трябва да получат пациентите при споделянето на техните здравни данни за изследователски цели е спорен.

Вероятен напредък: ЕП е решен да постигне сделка преди изборите за Европарламент. Остава да видим дали страните от ЕС ще са също толкова мотивирани.

Последна актуализация: 17:31 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още