IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външната политика е слабото място в кампанията на Джо Байдън

Войната в Украйна, ситуацията вТайван и в Близкия изток крият сериозни предизвикателства за втори мандат на президента

20:08 | 12.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В края на 2024 година гражданите на САЩ ще се отправят към урните, за да изберат следващия президент на страната. В началото на годината сегашният Джо Байдън изглежда в отлична позиция да повтори мандата си, пише Иво Далдър, бивш посланик на САЩ в НАТО, в коментар за Politico.

Икономиката на САЩ стабилно расте, инфлацията пада, безработицата е на най-ниското си ниво за последния половин век, фондовите пазари затвориха 2023 година с възходящо движение, а най-вероятният опонент - Доналд Тръмп, е изправен пред съдебна битка, която ще реши дали въобще може да се кандидатира за президент, отделно повдигнатите обвинения за криминални престъпления.

Има обаче много неща, които могат да се объркат. Много американци са притеснени от възрастта на Байдън (през ноември, за когато са насрочени изборите, ще навърши 82 години), но от друга страна и неговият опонент Доналд Тръмп не е много по-млад - 78 години към ноември 2024 година. Миграционната политика също може да се окаже проблем за втори мандат за Байдън, но като цяло в САЩ нещата изглеждат под контрол.

Какво може да се обърка?

Най-сериозното главоболие е външната политика - войната в Украйна, напрежението в Близкия изток и Тайван. Всички тези казуси дават отговор на въпроса за мястото на САЩ в световния ред, пише Далдър. Обикновено външните кризи не са толкова сериозен фактор за избора на президент, но всеки един от тези конфликти може да донесе много сериозни изпитания за перспективите на Байдън.

Подкрепена от Запада Украйна превърна военната операция на Москва в стратегически провал - вместо да я подчини и подкопае позициите наЗапада в региона, Русия постигна точно обратния ефект. В момента украинците са по-обединени от всякога по отношение на евроатлантическата си интеграция и членството в НАТО и ЕС. Последните социологически проучвания показват, че 90% от украинците подкрепят членството във военния блок. Междувременно и Алиансът се разшири, приемайки доскоро неутралната Финландия, с което още повече разшири общата граница между Русия и НАТО.

Обединението на организацията около Украйна до голяма степен беше постигнато благодарение на Джо Байдън и неговия екип, смята бившият американски посланик в НАТО. Но следващите няколко седмици ще покажат дали тези успехи ще бъдат прехвърлени и към 2024 година.

Опозицията в средите на републиканците спря помощта - и военна, и икономическа, за Украйна. На този етап няма яснота дали Конгреса ще одобри пакетът от около 60 млрд. долара за страната, поискан от Байдън още през октомври.

Военната помощ от САЩ е съществена - Европа нито има капацитета да произведе, нито има запаси от въоръжение, за да може помогне на Киев, се казва още в публикацията. Повече от половината от въоръжението, получено от Киев, идва отвъд Океана.

"Накратко - войната в Украйна може да бъде загубена още в първата половина на 2024 година", посочва още Иво Далдър.

Но това не е единственото предизвикателство за Байдън - остават още Близкият изток, където той зае позиция в подкрепа на Израел, след атаката на "Хамас" на 7 октомври 2023 година. Досега действията на САЩ не позволяват ескалация на конфликта. САЩ разположи два самолетоносача  с повече от 2 хил. морски пехотинци в региона, предупреждавайки Иран и Ливан да не се включват във военните действия. Американски военни кораби се наеха и със задачата да пазят транспортните коридори в Червено море.

Опасността за разширяване на конфликта обаче си остава - според Белия дом Иран е замесен с планирани от хутите удари с ракети и дронове по търговски кораби в Червено море. Подкрепени от Иран военни нападат американски позиции в Сирия. Според бившия американски дипломат това увеличава рисковете за въвличане на САЩ във военен конфликт в Близкия изток. Например американски военни спряха опит на хутите да превземат търговски кораб в края на 2023 година, убивайки всички 10 бойци.

В ранните часове на 12 януари стана ясно и за въздушни удари, нанесени от САЩ и Великобритания, подкрепена от няколко съюзници, сред които и Нидерландия, по позиции на хутите в Йемен.

В същото време и "Хизбула" увеличава ракетните удари в северната част на Израел. САЩ, Франция и Саудитска Арабия опитват да накарат ливанската армия да държи под контрол частите на "Хизбула" по границата, но не е ясно доколко успешно ще е това. Още повече, че групировката е част от управляващите страната.

Разрастване на конфликта тук изглежда сериозно предизвикателство - министърът на отбраната и ротационен премиер на страната Бени Ганц декларира, че ако светът не се наеме да изгони "Хизбула" от границите, Израел ще го направи. А "Хизбула" има далекобойни ракети, които няма да се поколебае да изплозва, допълва Дадлър.

И накрая - Тайван. Президентските избори в страната са насрочени за средата на януари и от резултата ще зависи ще има ли още една голяма криза за решаване на бюрото на Байдън през следващите месеци.

Според социологическите проучвания води сегашният вицепремиер Лай Чънг-Тъ, основно заради разединената опозиция, и ако спечели - Пекин може да реагира, смята бившият посланик на САЩ в НАТО. Китай не крие симпатиите си към опозиционния кандидат Хоу Йоу-И.

Китайският президент Си Дзинпин коментира в своето новогодишно обръщение, че обединението на Китай и Тайван е неизбежно, макар че през ноември обясни на Байдън, че не е поставил краен срок за това. Според публикация в Bloomberg обаче Си може и да премисли ситуацията в Южнокитайско море заради огромни корупционни скандали в армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още