IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай назначи ветеран от флота за нов министър на отбраната

Той има богат опит в Южнокитайско море и Тайванския проток

16:38 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай назначи ветерана от флота Дун Дзюн за нов министър на отбраната, съобщава Bloomberg.

Назначението е ход, който може да помогне за подновяване на военните преговори на най-високо ниво със САЩ, които бяха възпрепятствани от забавянето на Пекин при попълването на поста, отбелязва агенцията.

Назначаването на Дун е обявено от висшия законодател на страната в петък. С това се слага край на спекулациите кой ще заеме поста, от който Ли Шанфу беше освободен през октомври без обяснение.

Тази година китайската армия премина през серия от чистки. Двама висши ръководители бяха внезапно отстранени това лято от секретните ракетни сили, от които преди това бяха избирани министри на отбраната.

Трима висши ръководители на китайски държавни доставчици, които произвеждат ракети, също бяха изгонени от висшия консултативен орган на Комунистическата партия.

Повишаването на Дун „е знак, че Китай определя Южнокитайско море като нова приоритетна зона на геополитическа конкуренция между Китай и САЩ“, казва Уън-Ти Сун, чуждестранен сътрудник в Global China Hub на Атлантическия съвет.

Това предполага и че ще продължат чистките в ракетните сили, както и в отдела за военни доставки, който Ли управляваше и в момента се разследва.

Назначаването на Дун ще помогне за изглаждане на пътя за възобновяване на военните преговори на най-високо ниво между Пекин и Вашингтон. Преговорите бяха прекратени, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван през 2022 г.

Високопоставен американски военен служител, който информира репортерите при условие за анонимност, казва, че преговорите ще бъдат подновени през януари.

Бившият министър на отбраната Ли не успя да се срещне с министъра на отбраната Лойд Остин, тъй като е обект на санкции от САЩ. Президентът на Китай Си Дзинпин и на САЩ Джо Байдън обещаха да възобновят военните преговори на високо ниво по време на срещата си в Калифорния миналия месец.

За разлика от другите висши военни дипломати на Китай Дун все още не е член на Централната военна комисия, което означава, че Си е пропуснал членове на висшия военен орган на страната, за да го повиши.

Дун има богат опит в китайския флот, който все повече насочва вниманието си към Южнокитайско море и Тайванския проток. Той е бил назначен за ръководител на най-големия флот в света по брой плавателни съдове през 2021 г. Постът сега се заема от генерал Ху Джунмин.

Новият министър на отбраната на Китай преди това е бил и заместник-командир на Южното военно командване, което се грижи за Южнокитайско море. Там Китай има териториални спорове с Филипините и Виетнам. САЩ провеждат операции за свобода на корабоплаването в тези води.

Дун Дзюн е бил и заместник-командир на военноморските сили на Източното военно командване. Флотът отговаря за Източнокитайско море, включително самоуправляващия се остров Тайван, към който Пекин има претенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още