IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп беше отстранен от първичните президентски избори в щата Мейн

Решението на ръководителката на щатската законодателна власт може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата

08:39 | 29.12.23 г.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Щатът Мейн отстрани Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори и стана вторият щат, който въвежда забрана за участие в надпреварата на бившия президент заради ролята му в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., предава Ройтерс.

Ръководителката на щатската законодателна власт на Мейн, демократката Шена Белоус, стигна до заключението, че Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на републиканците, е подбудил метеж, като е разпространил неверни твърдения за изборни измами на изборите през 2020 г., а след това е призовал привържениците си да се насочат към Капитолия, за да попречат на законодателите да удостоверят вота.

„Конституцията на САЩ не толерира посегателство срещу основите на нашето правителство“, пише Белоус в решението си от 34 страници.

То може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и Белоус спря изпълнението му, докато съдът се произнесе по въпроса.

Щабът на Тръмп заяви, че бързо ще подаде възражение срещу „ужасното“ решение.

Адвокатите на Тръмп оспорват, че той е участвал в метеж и твърдят, че забележките му към неговите привърженици в деня на бунта през 2021 г. са били защитени от правото му на свобода на словото.

Решението беше взето, след като група бивши законодатели от Мейн заявиха, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран въз основа на разпоредба в Конституцията на САЩ, която забранява човек да заема длъжност, ако е участвал в „метеж или бунт“, след като преди това е положил клетва да служи на САЩ.

Бившите законодатели Кимбърли Росен, Томас Савиело и Итън Стримлинг отбелязват в изявлението си, че Белоус „е застанала на страната на демокрацията и на нашата конституция в решението си да отстрани бившия президент Доналд Тръмп от бюлетината в Мейн“.

Росен и Савиело са бивши републикански сенатори в щата, а Стримлинг е бивш сенатор демократ от щата.

Решението се отнася само за първичните избори в Мейн през март, но то може да повлияе на изгледите за победа на Тръмп на президентските избори през ноември. То вероятно ще увеличи натиска върху Върховния съд на САЩ да разреши въпроси относно правото на Тръмп да участва на национални избори съгласно конституционната разпоредба, известна като Раздел 3 от 14-та поправка.

Трима от шестимата консервативни съдии във Върховния съд бяха номинирани от Тръмп през първия му мандат.

Срещу бившия президент са предявени обвинения както по федерално дело, така и в щата Джорджия за ролята му в опит за подмяна на изборите през 2020 г., но не са му предявени обвинения за бунт, свързан с нападението на 6 януари. Той води в обществените допитвания с голяма преднина в надпреварата за номинация на Републиканската партия.

На 19 декември Върховният съд в Колорадо извади Тръмп от бюлетината за първичните избори в щата, като го превърна в първия кандидат в американската история, за когото е счетено, че няма право да участва в президентските избори заради участие в метеж.

Сходни опити за дисквалифициране на Тръмп в други щати бяха отхвърлени. Върховният съд в Мичиган, който е важно бойно поле на общите избори, отказа в сряда да разгледа дело за отстраняване на Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори в щата.

Мейн е смятан за щат с превес на демократите, което означава, че президентът Джо Байдън вероятно ще победи в щата. Но Тръмп получи един електорален глас от Мейн на изборите през 2016 и 2020 г. благодарение на необичайно положение, което позволява на щата да разделя четирите си гласа в Избирателната колегия.

Правозащитни групи и някои избиратели, настроени срещу Тръмп, оспорват кандидатурата му в няколко щата по силата на Раздел 3 от 14-тата поправка, която е приета след Гражданската война в САЩ, за да се попречи на бившите бунтовници да служат в правителството.

За разлика от други щати Белоус, която отговаря за надзора на изборите в Мейн, трябваше да вземе първоначално решение за дисквалификация на Тръмп преди въпросът да бъде разгледан от съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 29.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още