IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху: Войната в Газа далеч не е приключила

"Хамас" и съюзниците му от палестинското движение "Ислямски джихад" отхвърлят идеята на Египет да се откажат от властта в региона

17:27 | 25.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че войната в ивицата Газа срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" далеч не е приключила, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Нетаняху каза това на среща с депутатите от своята партия "Ликуд", след като посети днес крайбрежната палестинска територия.

"Няма да спрем. Ще продължим да се бием и ще повишим интензивността на сраженията през следващите дни. Битката ще отнеме много време и не е близо до приключване", обобщи позицията си израелският премиер.

Нетаняху определи като фалшиви медийни спекулации твърденията, че Израел може да обяви прекратяване на огъня с "Хамас".

Според публикувани днес разчети на израелското Министерство на финансите войната ще продължи поне до края на февруари следващата година. Това ще струва още най-малко 50 млрд. шекела (14 млрд. долара) и почти ще утрои бюджетния дефицит на Израел - от целевото равнище от 2,25 процента до 5,9 процента от брутния вътрешен продукт, съобщи Ройтерс.

Израелският премиер говори в обстановка на засилващи се международни призиви за примирие по хуманитарни причини на фона на критичната ситуация в ивицата Газа.

Без военен натиск Израел няма да успее да освободи оставащите в палестинската територия заложници, изтъкна Нетаняху, с което аргументира отказа си да се съгласи на прекратяване на огъня.

По последни данни от днес на властите в контролираната от "Хамас" ивица Газа при израелски атаки са били убити близо 20 700 души, предаде още Ройтерс. Общо 54 536 души са били ранени, а само през последните 24 часа са били убити 250 и ранени 500 човека.Тези данни не могат да бъдат проверени по независим път.

Израел започна да нанася удари в крайбрежната палестинска територия на 7 октомври, след атака от ислямисткото движение. Бойци на "Хамас" убиха в Израел около 1140 души и отведоха в Газа приблизително 240 души като заложници. Смята се, че в плен на групировката остават 129 човека.

"Хамас" и съюзниците му от палестинското движение "Ислямски джихад" категорично отхвърлят идеята на Египет да се откажат от властта в ивицата Газа в замяна на постоянно спиране на огъня, допълва Ройтерс, като се позовава на два египетски източника.

И двете формирования, които поотделно водят преговори с египетски представители в Кайро, са отхвърлили идеята да правят по-големи отстъпки от освобождаването на хората, взети за заложници при атаката срещу Израел на 7 октомври, казаха цитираните източници пред Ройтерс.

Египет е изложил на вниманието на представители на палестинските движения "своя визия" за решаването на конфликта в Газа, която се споделя от катарските посредници, участващи в опитите за намирането на изход от кризата. Египетското предложение е включвало спиране на огъня в замяна на освобождаването на още заложници, както и по-широко споразумение за спиране на огъня за постоянно, съпътствано от смяната на властта в ивицата Газа.

Египет е предложил произвеждането на избори и даването на гаранции на "Хамас", че членовете му няма да бъдат преследвани. Ислямисткото движение обаче е отхвърлило тези предложения.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още