IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна съобщават за свалени самолети на противника

Петима души са загинали в района на Херсон в неделя

08:39 | 25.12.23 г. 1
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Руските и украинските военни съобщиха, че са свалили вражески самолети в неделя в различни райони на дългия 1000 км фронт, предава Ройтерс.

Командирът на военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук каза, че украинските противовъздушни части са ударили руски изтребител бомбардировач Су-34 близо до окупирания от Русия град Мариупол на Азовско море.

В приложението за съобщения Telegram Олешчук пише, че самолетът не се е върнал в базата си, но не дава повече подробности.

Министерството на отбраната на Русия заяви по-рано, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили четири украински военни самолета през последните 24 часа - само два дни след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев е свалил три руски самолета.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговата противовъздушна отбрана е свалила три изтребителя Су-27 и един тактически бомбардировач Су-24 в Запорожка и Днепропетровска области в Югоизточна Украйна. Повече подробности не се съобщават.

В петък Зеленски каза, че силите на страната са свалили три руски изтребителя Су-34 на южния фронт. Олешчук също каза, че самолетите са били свалени.

Ройтерс предупреждава, че информацията от бойното поле и от двете страни не може да бъде независимо потвърдена.

Обстрел и въздушни удари

През изминалото денонощие авиацията на въоръжените сили на Украйна е нанесла удари по 12 района на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника, складове с боеприпаси и зенитно-ракетни комплекси на руските окупатори, съобщават от украинската армия.

Унищожени са и 29 от 31 дрона „Шахед“, с които Русия е атакувала Украйна през изминалото денонощие. Ракетните войски на Украйна са поразили две артилерийски оръдия и пунктове за управление.

Общо 17 населени места в Харковска, Луганска и Донецка области са пострадали от въздушни удари. Под артилерийски обстрел са попаднали около 100 населени места в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска области.

Руските войски са нанесли два ракетни и 61 въздушни удара по позициите на украинските военни и населени места. Има загинали и ранени сред цивилното население, пострадали са домове и гражданска инфраструктура.

Петима са загинали в Херсон в неделя, казват украински официални лица. Трима от тях са загинали при обстрел на жилищна сграда и частен дом в град Херсон, една жена – при нападение с дрон в малък град южно от Херсон, и още една в град северно от Херсон, подложен на силен обстрел. Доставките на газ и вода са били частично прекъснати поради атаките, които са засегнали и медицинско заведение.

Руски служители в източния град Хорловка междувременно съобщиха, че един човек е бил убит и шестима – ранени, в резултат на украински обстрел. Разрушен е търговски център и няколко други сгради. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
хихи ... конашенко само 4 ли е свалил ?! скромно !! ... друг път като ги хванат по бели *** свалят или унищожават цялата доставена западна техника ... :))) ... гнъсове блатни ... лека-полека се затваря небето над Украйна , влиза под НАТОвският въздушен щит ... а ние , заедно с румънците и турците , ще създадем Черноморски недосегаем коридор за рашибозушки корита !! бетона от паметника с къртач напролет и в депото в Суходол ... !! ... да се готви альошата в Пловдив ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още