IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия използва забранени оръжия по левия бряг на Днепър

Русия използва всички налични ресурси, понякога и без завършена подготовка, на най-горещите места на фронта

08:47 | 24.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За използването на забранени оръжия - гранати със сълзотворен газ от типа К-51, хвърляни чрез дронове, съобщават руските военни от 810 Морска пехотна бригада, които действат по левия бряг на Днепър. Те коментират това като "радикална промяна на тактиката", която имат край Кринки. Военни анализатори съобщават, че през през ноември 2022 година руснаците вече използваха дронове, за да хвърлят гранити със сълзотворен газ на бойното поле.

К-51 са съветска разработка, използвани основно за разпръскване на протестиращи. Използването им по време на война е забранено от Конвенцията срещу химическите оръжия, по която Русия все още е страна. Газът в тези бомби е сълзотворен и не е смъртоносен, но води до дезиориентация, което прави военните лесна мишена.

Ръководителят на руското военно направление "Днепър" ген. Михаил Теплински призна в свое обръщение към зимния випуск на Рязанското военно въздушнодесантно училище, че украинските военни продължават да пресичат реката и да разширяват присъствието си по левия бряг. Той отбеляза, че е "въпрос на време" Русия да сложи край на това. В своята годишна пресконференция руският президент Владимир Путин посочи като предстояща цел отблъскването на атаките на левия бряг на Днепър. Това беше един от малкото конкретни коментари за военната операция в Украйна. 

Украйна премина реката преди около два месеца и продължава да разширява присъствието си. Военните заеха позиции около Кринки и започнаха контрабатарейна работа в опит да ограничат артилерийския обстрел към Херсон и околностите.

Вечерта на 23 декември критична инфраструктура на Херсон отново беше под засилен артилерийски обстрел и има попадение в газовата мрежа, което предизвика мащабен пожар в града, съобщават градските власти.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват още, че в своята реч към завършващите Рязанското военно училище Теплински ги подготвя, че ще бъдат изпратени на фронтовата линия в Запорожката, Донецката и Херсонската област и допълни, че "за съжаление" техните предшественици от априлския випуск са изпратени на фронта преди да приключи обучението им през есента. Генералът отбеляза също, че тези военни части са претърпели загуби през ноември, но без да дава повече подробности.

ISW допълва, че Теплински беше назначен за отговарящ направлението "Днепър" през октомври 2023 година и често, още преди назначението си, използва видеообръщения, за да критикува неадекватни заповеди на военното командване. Неговите думи сега пък подсказват, че Русия използва всички налични сили, за да подсили атаките си по най-горещите места на фронтовата линия, макар че често става дума за военни без опит, което намалява и ефективността на действията на руската армия, включително и на елитни части, каквито са десантчиците.

Битката за Авдиевка продължава да е най-горещата точка на фронта

Битката за Авдиевка продължава да е най-горещата точка на фронтовата линия без потвърден напредък на руските части край града. Руски източници отчитат настъпление към коксовия завод и към индустриалната зона. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава в сводката си за 668-я ден от началото на пълномащабната война за отбити 40 атаки по техни позиции. Русия опитва да обкръжи града от началото на октомври, но засега без особени успехи.

Не намалява интензивността на действията край Бахмут - украинците съобщават за отблъснати атаки край Бохданивка, Иванивка, Клищиевка и Андриевка. Руснаците напредват на северозапад - край Хромове, но военни анализатори отчитат, че се водят позиционни битки и няма съществена промяна на фронтовата линия. Според украински източници Русия премества част от военните от Бахмут към Авдиевка, отчитайки важността на победата там.

Русия все още не може да превземе и пълния контрол над Маринка, която е напълно разрушена от месеци.

Борбата за позиции около Роботине и Вербове продължава и в направлението към Мелитопол. Украинските части имаха известен напредък в този регион в края на лятото, пробивайки първата линия на отбрана, но действията им се забавиха. Според украинската администрация в окупираните Токмак и  Мелитопол руснаците продължават да укрепват защитата в региона. Руски източници отбитат нови атаки с дронове към Бердянск и стрелба по административни сгради в Токмак.

Като цяло през миналото денонощие е имало почти 90 директни бойни сблъсъка, съобщават от ВСУ. Под артилерийски и минометен обстрел са към 100 населени места по фронтовата линия.

След трите свалени Су-34 има пауза в бомбардировките на юг

След трите свалени самолета Су-34 в един ден руските военни вероятно анализират случилото се и има пауза в бомбардировките с управляеми авиационни бомби на ют, съобщи говорителят на южното военно направление Наталия Хюменюк пред обединения телевизионен канал на Украйна.

В предишните седмици заради лошото време Русия също ограничи използването на тези бомби, но е използвала всяка открила се възможност да "вдигне" военната авиация и да обстрелва региона, допълни още тя.

От ВВС съобщават за свалени 14 от 15 изстреляни дрона по украински позиции през нощта срещу 24 декември. Министерството на отбраната на Русия отчита унищожени 36 дрона над Донецка, Луганска и Херсонска област.

Украйна разследва покупка на артилерийски снаряди по завишени цени

Украйна разследва нов случай за злоупотреби в Министерството на отбраната, съобщи ресорният министър Рустем Умеров, цитиран от Bloomberg. В изявление на институцията се казва, че има отстранени служители в резултат на разследването заради съмнения за корупция. Според данните има плащане по завишени цени (с над 1,5 млрд. гривни повече, или 40 млн. долара) за покупката на артилерийски снаряди. Първоначално договорът е бил сключен на по-ниски цени, но след това е предоговорен и цената - завишена.

Разследването е съвместна операция на Съвета за сигурност на Украйна и главната прокуратура. 

Рустем Умеров замени Олексий Резников на поста, който беше отстранен именно заради корупционни скандали във ведомството. С идването си в министерството той уволни почти всички зам.-министри, отговарящи за доставките в армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 24.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 8 месеца
До: SnaGi хахаха, викаш загубиханвсичко, добре ви лъжат в блатото.. хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 16
mr. Yoda
преди 8 месеца
Бойни отровни вещества Укро-райха използва отдавна. Доказано! Тиквестора що не се самосезира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
OHЯ
преди 8 месеца
Е те украинците нали бяха загубили и Киев за три дни , а великата блатная щеше да стигне до Лисабон :) . Абе Късия едно го мислеше , а то стана както винаги ! Няма да я бъде сибирската гнус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 28
SnaGi
преди 8 месеца
Доста смехотворен анализ, не показващ изобщо реалната картина на фронта. Реалната картина е, че почти всичкия напредък от лятната офанзива е заличен, както и руснаците имат нови напредъци по почти всички места от дългата фронтова линия. Украинците по цялата дължина на фронта са в глуха защита, без достатъчно оръжие, боеприпаси, дронове и т.н. Карат го на пушечно месо,но и то свършва. Фейк новината за свалени 3 су 34, дори не си заслужава да се коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 16
zelka007
преди 8 месеца
хих ... голема осирация с тез несваляеми су34 ... :))) ... както с всичките им страшилки де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още