IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София през 2023 г. - нов кмет, но блокиран местен парламент

Пет опита не бяха достатъчни, за да се избере председател на новия Столичен общински съвет и той да заработи

07:30 | 31.12.23 г.
Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Снимка: Антон Станков, БГНЕС

Наследени проблеми

Една от спешните задачи пред новия кмет е анализът на изоставането по сроковете на договорите за ремонтите в центъра на София и определяне на санкциите по тези контракти. Забавяне има при ремонтите на ул. „Шести септември“ и ул. „Шишман“, останалата част от ремонта в центъра на столицата е разделена на множество етапи и засега не е ясно в кои има забавяне и кои са изпълнени в срок. Срокът за приключване на ремонтните дейности беше до края на 2023 г., тъй като се финансират със средства от ЕС за сумата от почти 47 млн. лв. Бившият кмет Йорданка Фандъкова обяви преди време, че за момента няма опасност от загуба на еврофинансиране.

Ремонтите в централната част на София започнаха от ул. „Граф Игнатиев“ и станаха печално известни с лошо изпълнение, от което се появи фразата „ремонт на ремонта“. Последният пример беше злополучното пренареждане на жълтите павета пред сградата на Народното събрание. Само няколко дни след първия ремонт през 2022 г. започнаха да се разместват големи участъци. Вторият ремонт приключи в началото на ноември и бе за сметка на фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд“.

През септември Агенцията за държавна финансова инспекция откри съществени нарушения и индикатори за измама при обществени поръчки по проекта за ремонт на центъра на София, без да посочва кои са поръчките и кой е изпълнителят. Заради съмнения за корупция и злоупотреба с европейски средства при същия ремонт в началото на годината Европейската прокуратура проведе операция „Пътят на жълтото паве“ в София. При нея бяха извършени обиски и издирвателни действия на пет места в столицата и иззети документи и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта. От прокуратурата на Лаура Кьовеши съобщиха, че има подозрения за злоупотреби с европейски средства в размер на най-малко 3 млн. евро, с които е финансирано възстановяването на настилката от жълти павета в центъра на София. Разследващите съобщиха за данни, че парите са платени на една фирма за извършване на дейността, без да е предвиден гаранционен срок.

Какво ново?

*От 1 декември 2023 г. в София беше въведена забраната за влизане на стари автомобили в центъра на града. Целта - да се подобри качеството на въздуха в централната градска част. Забраната е в сила до 29 февруари 2024 г. и се отнася за най-замърсяващите коли от първи екологичен клас. Нарушителите се следят с камери, глобата е между 50 и 500 лв., но има и гратисен период. Очаква се в началото на 2025 г. обхватът на зоната да се разшири. 

* От 1 февруари 2024 г. децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Това стана факт, след като правителството прие промени в нормативната уредба, която регламентира субсидиите и компенсациите в обществения транспорт. Пенсионери и учащи ще ползват 50% намаление от редовната цена на картите за градски транспорт. 

* Площадът около храм-паметника "Александър Невски" вече е пешеходен. Автомобили могат да се движат само по ул. "15 ноември". 

Всички обзорни статии на Investor.bg за 2023 година може да прочетете ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още