IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава производството на ракети, но не може да натрупа запаси

Украйна ще произведе 1 млн. дрона през 2024 г. и работи за съвместно производство на оръжие със западни страни

07:44 | 20.12.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия ускорява производството на оръжие и ракети, но и ги използва в такива обеми, че не може да натрупа запаси, каквито имаше преди началото на войната в Украйна, сочат анализите на украинското военно разузнаване (ГУР).  Говорителят на институцията коментира пред общия новинарски канал, че Русия има напредък и по отношение на производството на дронове.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за некачествени артилерийски снаряди, които Русия получи от Северна Корея. Част от тях се взривяват в самите дула, което води до унищожаване на руската техника. Такива случаи са регистрирани в Днепропетровска област, допълват от ВСУ. Руски военни кореспонденти също се оплакват за проблеми с мунициите, с които Москва се опита да покрие недостига на фронта.

По данни на разузнаването на Южна Корея Пхенян е предоставил поне 1 млн. артилерийски снаряда на Русия през лятото и есента.

Украйна ще произведе 1 млн. дрона през 2024 г.

През 2024 година Украйна ще произведе 1 млн. дрона, съобщи от своя страна президентът на страната Володимир Зеленски по време на годишната си пресконференция. Киев увеличава местното производство в отговор на недостига на снаряди и муниции, като се работи за производството на 155 мм снаряди по стандартите на НАТО.

При последната си визита в САЩ Зеленски не можа да обърне мнението в Конгреса, но проведе среща с представители на отбранителната индустрия и осигури ангажименти за местно производство на въоръжение, включително и на системи за противовъздушна отбрана. По време на срещата си с Байдън украинският президент е поискал лицензи за производството на американски оръжия в Украйна.

По време на пресконференцията Зеленски коментира, че заради бюрокрация на склад са стояли 26 хил. дрона, а всъщото време е имало недостиг на фронтовата линия. "Недопустимо е да има такива паузи в доставките", заяви той и допълни, че Русия има повече оръжия на бойното поле.

По време на пресконференцията Зеленски съобщи, че военните в страната настояват за мобилизацията на още 500 хил. души, а експерти обясниха, че те ще са необходими не само за попълване на загуби, но и за ротацията на участващите в бойните действия вече близо втора година. По повод коментарите за възможната мобилизация на жени от Министерството на отбраната съобщиха, че в момента около 60 хил. жени работят в украинската армия, като около 18 хил. от тях са на граждански длъжности, но останалите са военнослужещи и към 5 хил. са на бойното поле.

Дроновете активно влязоха в битката на левия бряг на Днепър

И украинските, и руските военни съобщават за активно участие на дронове в операцията на левия бряг на Днепър. Доскоро руските военни кореспонденти се оплакваха от липсата на артилерия, тежка техника и въздушна подкрепа в региона. Битката тук става по-интензивна като от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в своята сводка за 664-ия ден от началото на пълномащабната война за отбити близо 10 атаки в региона.

Като цяло през миналото денонощие е имало почти 90 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени меса, които са в близост до фронтовата линия.

Най-горещата точка остава Авдиевка, като геолокализирани данни показват напредък на руските части към коксовия завод и покрайнините на града. Генералният щаб съобщава за отблъснати 35 атаки в този регион и засега неуспешни опити за обкръжаването на града. Руските части опитват настъпление с прикритието на бойна авиация, допълват от ВСУ.

Руските военни все още нямат контрола и над Маринка, която от месеци е напъно разрушена. Украинците съобщават за отблъснати 13 атаки в района.

Увеличават се боевете около Бахмут и украинците съобщават за отбити атаки край Бохданивка, Клищиевка и Андриевка. Интензивността в направлението към Купянск и Лиман се забавя, става ясно още от данните на ВСУ.

От ВВС на Украйна съобщиха за изстреляни 19 бойни дрона в нощта срещу 20 декември, от които са свалени 18. От Белгородска област са изстреляни и две ракети С-300 към Харковска област, като на този етап няма данни за пострадали при атаката.

Украйна записва рекорден урожай от хектар селскостопанска площ

Селскостопанската реколта на хектар тази година е рекордна, съобщи украинският министър на земеделието Микола Солский, цитиран от пресцентъра на министерството. Причината са отличните метеорологични условия през това лято. Въпреки войната и минираните земеделски площи фермерите планират да продължават да работят, посочи още той.

Украйна създаде свой коридор за износ на селскостопанска и друга продукция през Черно море. За около три месеца през него преминаха към 8 млн. тона товари. Пикът на износа на селскостопанската продукция е сега.

По време на своята годишна пресконференция президентът Володимир Зеленски коментира и затворените граници с Полша. "Така не се постъпва във време на война", каза той и допълни, че Украйна е благодарна на полското общество и близостта между народите е толкова голяма, че когато се стига до конфликта между политиците в Украйна и Полша през септември, украинците са защитавали полската позиция, въпреки че Киев работи в интерес и по искане на украинските фермери.

"Разумната Румъния" е решила проблема в момента, когато украинските фермери са били блокирани от всякъде - през Черно море и сухопътните граници със съседите. Президентът Клаус Йоханис, въпреки вътрешната съпротива, е заявил, че "първо са ценностите, а след това цената", коментира още Зеленски и припомни, че блокирането на границите е нарушение на споразуменията между ЕС и Украйна.

Заради забраните за внос на украинско зърно и друга селскостопанска продукция от Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния страната по време на войната е загубила стотици милиони долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 5
филофоб
преди 6 месеца
А и aз отговорих към приятелчето ти sssaaa който каза че Русия им подарила безвъзмездно какво ли не,та по тая причина постовете ти може би,само може би подлежат на промяна на мотива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
филофоб
преди 6 месеца
Браво тикво ,има желязна формална логика в което казваш.ей колко разбираш от тия неща,какви познания и разбиране за история ,ценности,политика,социология и т.н..Аплодисменти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Ndvrts
преди 6 месеца
1 000 000 : 365 = 2739 дрона на ден , ей ся им *** макята на руснаците , пуши му главата на Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
Tikva007
преди 6 месеца
До: филофоб: Всеки дава, за да получи нещо. Така съществува светът от Сътворението. Така се поддържа равновесието в природата. Дори Бог дава срещу вяра и подчинение. Украйна лесно може да сравни чрез няколко времеви точки в историята какво са й дали и какво са й взели руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
Tikva007
преди 6 месеца
До: филофоб: Ако приемем юридическия факт, че Ленин, Троцки, Зиновиев и други главатари на комунистическия преврат през 1917 г. и създатели на СССР, са родени в Руската империя и като такива са руснаци, а СССР е комунистически кавър на Руската империя, наричана за краткост Русия, то можем да изходим, че Русия е раздавала граници и имена на републики и в този смисъл е дала на част от населението си държава, която е нарекла Украйна. Преди това дори губерния няма с такова име в рамките на империята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
филофоб
преди 6 месеца
Вижте,вижте,има хора които вярват че Русията е раздавала неща на Украйна че и на други без да си вземе нещо в замяна,та и отгоре.Ти да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 12
Tikva007
преди 6 месеца
*Русия ускорява производството на оръжие и ракети, но и ги използва в такива обеми, че не може да натрупа запаси, каквито имаше преди началото на войната в Украйна* - Да, защото от своя страна украйна използва в същите обеми натовски ракети и снаряди, но складовете на НАТО се пръскат от запаси. Някой да е чувал от месец-два насам нещо за използвани от ВСУ ракети Щорм шадоу/Скалп? Имаше няколко в един склад на едно летище, руснаците го изтърбушиха и до там беше с натовските крилати ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 19
sssaaa
преди 6 месеца
Фекална зелке, като ти чете човек сутришните зводки ще остане с впечетление, че Украинците владеят ситуацията и напредват в конфлита. Недей заблуждава така, вижда се всеки ден как Руснаците си връщат територии, които е дарила в миналото. Иначе в статията не е добре обяснено защо са добрите добиви, ами от нацисткото наторяване през последните 2 години. И следващата реколта ще е добра с очакваните нови 500к мобилизирани.Паметника го бишнахте ама ще го връщате обратно на мястото му май а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 25
zelka007
преди 6 месеца
паметника окончателно е заличен , остана бетона , скоро и него ще го местят в Суходолското депо за съхранение ... друзята антиваксъре-газовици да търчат да си чупнат от некоя плоча камъче ... :))) ... на меката китка да дадете да гушне шпагина , да го подържи за минута две под ясното декемврийско небе . да се насити на истинска твърдост що е , а не само да мести дебърцината от крачол в крачол и да цъка минуси и плюсчета през проксито ... нефела мазен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 25
zelka007
преди 6 месеца
фактите са , блатната 1/8 от света е влезнала в СВОто с около 4хил ракети , които поприключиха краят на миналата година , началото на тази . може да произвежда по около 40-50 на месец , и то без да поставят автоматични повдигачи за страничното стъкло на отечественная , и да претарашва пералните и съдомиялните ... основно ги използват за плашене на гapгите , НАТОвското ПВО сваля всичкото страшилка ... от кинжали и искандери до алигатори и герани(шахеди) ... целата флора и фауна на матушката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още