IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Владимир Путин ще се кандидатира на изборите като независим кандидат

Въпреки това президентът ще може да разчита на подкрепата на "Единна Русия"

19:29 | 16.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Parker Song - Pool/Getty Images
Снимка: Parker Song - Pool/Getty Images

Владимир Путин ще се кандидатира за президент не от името на партия, а като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от обществени фигури от различни сфери, съобщиха агенциите.

Инициативен комитет, в който влизат над 700 политици и представители на спортните и културните среди, се събра в събота в Москва и единодушно подкрепи номинацията на Путин като независим кандидат, посочва Ройтерс, като се позова на руските осведомителни агенции.

Путин, който е на власт в Русия като президент или министър-председател повече от две десетилетия, обяви миналата седмица, че ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на предстоящите президентски избори, които ще се произведат през март догодина.

Той няма да участва в изборите като кандидат на управляващата партия "Единна Русия", въпреки че ще има пълната ѝ подкрепа, а като независим кандидат, заяви Андрей Турчак, високопоставен представител на партията, цитиран от РИА Новости.

Сергей Миронов, председател на партията "Справедлива Русия", също бе цитиран да казва, че Путин ще се кандидатира като независим кандидат и че ще бъдат събрани подписи в негова подкрепа.

За 71-годишния Путин изборите са формалност: с подкрепата на държавата, държавните медии и без почти никакво обществено несъгласие той със сигурност би трябвало да спечели, отбелязва Ройтерс.

Поддръжниците на Путин твърдят, че той е възстановил реда, националната гордост и част от влиянието, което Русия загуби по време на хаоса след разпадането на Съветския съюз, и че войната му в Украйна - която Путин нарича "специална военна операция" - е напълно оправдана. 

В резултат на дългогодишните репресии срещу опонентите и критиците, подсилени с нови закони за "фалшивите новини" и "дискредитирането на армията", критиците и противниците на войната получиха дълги присъди в затвор или избягаха в чужбина на фона на постоянно свиващото се пространство за инакомислие в страната, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 20
khao
преди 7 месеца
трябваше да бъде издигнат от църкватя... разочарован съм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Ам.а че цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 24
zelka007
преди 7 месеца
владко зануленият на токчетата , да избягва открити пространства кат се прави на народен човек са преди изборите , щот доста злопаметни музиканти бродят из блатото ... не че некой ще риве за него де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още